0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Így hoz szerencsét a négylevelű lóhere! (Sőt helyenként a ló heréje is…)

Aki négylevelű lóherét akar találni, annak sokat kell keresgélni, hiszen a fehér here latin nevében a Trifolium repens-ben a „tri” is jelzi, hogy három levélből áll - általában. De körülbelül minden tízezredik levél, négy levélkéből áll… És ez még ös

Nem mindegyik lóhere az a „lóhere”

A fehér here (Trifolium repens) a hüvelyesek (Fabales) rendjébe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó egész Magyarországon fellelhető növényfaj. Négylevelű változata az európai kultúrkörben a szerencse egyik szimbólumának tekintett négylevelű lóhere, de viszonylag ritkán előfordul akár 5-7 levelű változat is.

A természetes gyepek egyik legelterjedtebb növénye. Kaszáló típusú réteken, nedves és üde fekvésű legelőkön mindenütt megtalálható. Indáiról egy évben öt növedéket is ad, így a legeltetésben is szerepe van.négylevelű lóhereE fajnak szép díszváltozatai is vannak, ezek között gyakrabban fordul elő a négylevelű forma.
Az üzletekben kapható négylevelű lóhere látványos dísznövény, ám ennél nem nagy kunszt négylevelűt találni, hiszen ez alapból az. Ez az Oxalis tetraphylla faj. A szerencsehere a madársóskafélékhez tartozik, valójában nem lóhere, csak hasonlít rá.

A lóhere gyógyhatása is ismert

A Trifolium repens,”vértisztító”, köszvény ellen szájon át fogyasztva és külsőleg is hatásos. A nyirokrendszerre is jó hatással van. Megfigyelések szerint a vesekőképződéssel járó egyes vesebetegségek esetén is hasznos kiegészítő terápia lehet. Szemmosó főzetet szintén készíttek belőle.A hagyományos felhasználási módjai mind arra mutatnak, hogy a testben keringő nedvek „megtisztítására” alkalmazták a leginkább elődeink.

Az Oxalis levele is ehető, enyhén savanykás, kellemes ízű, de sokat ne fogyasszunk belőle oxálsav tartalma miatt, ami egyeseknél a vesekőképződést elősegítheti – tehát ilyen szempontból hatása pont ellenététes a valódi lóheréhez (Trifolium repens) viszonyítva.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu