Back to top

Egy híd, három születésnap, két ország, két város

A Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend egész napos ünnepségének helyszínén, a Mária Valéria híd esztergomi oldalán beszélgettünk Polhammer László nagymesterrel, aki kiemelte, ha nem épült volna meg a híd, akkor a borrend által átölelt régió sem lehetne két ország, Szlovákia és Magyarország területén.

A Mária Valéria híd 2001-es újjáépítésével 44 magyar és 43 szlovák településsel jött létrejött az Ister-Granum Eurorégio. Ennek a nagy múltú régiónak lett közös, országhatárokon átnyúló borlovagrendje, a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend, amely tagjai között tudhat 17 magyar és 8 szlovák állampolgárt, ezzel az első a magyar borrendek közül, akik a Kárpát-medence népeinek összetartozását jelképezendő nem magyar állampolgárságú, nemzetiségű tagokkal közösen dolgozik.

Működési területük az egykori esztergomi prímás érsekek borvidéke, több mint 2000 km2, kétszázezernél több lakossal, földrajzi értelemben egységet alkotva.

A szőlőterület 3500 hektár, Esztergomtól Annavölgyön, Tokodon, Bajóton, Süttőn, Ipolydamásdon, Kemencén, Kesztölcön, Piliscsabán, Kismaroson, Leányfalun, Szobon, Visegrádon, Zebegényen, a felvidéki Búcson, Dunamocson, Muzslán, Kürtön, Bátorkeszin, Ebeden, Kéménden, Garamkövesden, Nánán át Párkányig.

A Mária Valéria híd és az Esztergomi bazilika
A Mária Valéria híd és az Esztergomi bazilika
Fotó: viniczai

„Az elmúlt év december 21-én vált felnőtté a szervezet, 18 évesek lettünk, s megalakulásánál és folyamatos működésénél a hídnak mindig kulcsszerepe volt és marad is. Az Osztrák-Magyar Monarchia aranykorának tudható be, hogy a pozsonyi fémszerkezetű öreg híd, akkori nevén Ferenc József híd 1890-ben történő átadása után 1895-ben megépült a Mária Valéria híd is. Abban az időben még senki nem gondolta, hogy ennek a hídnak nem a klasszikus két partot összekötő szerep lesz a feladata. Azonban a történelem közbeszólt, és a trianoni tragédia után már nem csak két partot, hanem két országot kellett össze kapcsolnia” - magyarázta a nagymester.

A híd mai szemmel nézve is rekordidő alatt épült meg, 22 hónap megfeszített munka után átadták a rendeltetésének.

A híd Ferenc József Budán született negyedik gyermekének, a magyar neveltetésű Mária Valéria főhercegnő nevét kapta. Az építkezés során 16 ezer köbméter strázsahegyi mészkövet, 1000 köbméter neuhausi gránitkövet, 700 köbméter süttői vágott mészkövet és 2500 tonna fémszerkezetet építettek be. A hidat 490 ezer kézzel szegecselt szegecs tartja össze.

A híd életének sorsdöntő pillanata volt 1919. július 22-e. Az építményt őrző cseh katonák hibájából egy robbanás következtében a párkányi oldal első hídnyílása a Dunába zuhant. A Trianon okozta politikai zűrzavarnak a számlájára írható, hogy nyolc évig szünetelt a forgalom. Majd jött 1927. május elseje, s a híd újra állt. A németek viszont azzal köszönték meg szövetségesi mivoltunkat, hogy '44 karácsonyára a fa alá kaptunk egy felrobbantott hidat. Ezt követően annyi pénzt költöttünk a szocializmus építésére, hogy nem marad anyagi erő a híd újjáépítésére.

Két generáció nőtt fel közben, és csak a csodában lehetett bízni, ami 2001. október 11-én megtörtént.

Borlovagi tisztelgés a hídfőnél
Borlovagi tisztelgés a hídfőnél
Fotó: viniczai
Ehhez kellett a szlovák Mikulás Dzurinda kormány és a magyar Orbán-kormány pozitív hozzáállása, a végtelen sok polgári kezdeményezés és a két város polgármesterének, Ján Oravecnek és Meggyes Tamásnak a kitartása. A Trianon után a határ túloldalán rekedt magyaroknak ez egyfajta elégtételt is jelentett. Az ünnepelt híd hamarosan 127 éves lesz. Ebből csak 61 évet szolgálta a népet, és még mindig több a kényszerpihenő, 65 évet töltött szolgálaton kívül. „Az életünk szerves részévé vált a borrendünk küldetésének kulcsszereplője.

A Mária Valéria híd egyedülálló abban is, hogy 2022-ben három születésnapja is volt.

Köszönthettük tehát a Mária Valéria hidat a 127., a 95. és a 21. születésnapján. Küzdelmes élete ellenére optimizmussal tekintünk a jövőbe, hogy munkánkkal értéket teremtve ápoljuk térségünk örökségét, kultúráját, hagyományait, és egy jó pohár bor társaságában fűzzük szorosabbra a barátságokat és egymás iránti kölcsönös tiszteletet” - zárta beszélgetésünket Polhammer László, nagymester.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új fehérborszőlő-fajta, amely 42 évet várt a tökéletességre - Ismerjük meg az "Aravelle"-t

Bemutatjuk az "Aravelle"-t, egy új fehérborszőlőt, amely 42 éve készül.

Emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban

A szűkös kínálat miatt kisebb mértékben emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban - közölte a Juh Terméktanács az MTI-vel.

Soproni tavasz Budapesten

Azt sokan tudják, hogy a termőhelyi gondolat mennyire fontos a borászatban is. A termőhely, mint hívószó évről évre fontosabb nem csak a szakma, de a borfogyasztók körében is, amit jól mutat az a keresletnövekedés, ami lejátszódott az elmúlt évtizedben az ilyen borok tekintetében.

Kékfrankos, ami a miénk!

Megint itt van egy szőlőfajtánk, amely bármilyen értékes is, sok gondunk van vele. Na nem az erényeivel, inkább azzal, hogy fajtaborként nehezen értékesíthető. A Kékfrankosról van szó, a hazai kékszőlők szürke eminenciásáról. A Magyarországon legnagyobb felületen termelt kékszőlő pedig megérdemelné a törődést. A legjobb rozék alapanyagát adja, s nem hagyható ki egyetlen vörös házasításból sem.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI-vel.

Változatosság télen a konyhában

Az utóbbi 50-70 évben a mezőgazdasági sokféleség (agro-biodiverzitás) nagymértékben lecsökkent. Ez világosan látszik abból, hogy napjainkban mindössze 20 növényfaj adja az emberiség növényi táplálékának 80%-át, pedig világviszonylatban körülbelül 3000 táplálkozásra alkalmas növényfajt ismerünk.

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.