Back to top

A metszési sebek kezelése

A szőlő természetes viszonyok között sajátos, fejlődéstörténetileg kialakult életmódjának megfelelően kapaszkodva kúszó növény, lián. Ebből adódóan a természetes alakképződése célszerűtlen a termesztő ember szempontjából. Ezért alakult ki metszése, ami alatt a vesszők évenkénti visszavágását, illetve az idősebb fás részek ifjítását értjük.

A mostani írásunkban azonban nem a metszési módokról, nem a különböző metszést igénylő fajtákról, a metszés mértékéről, hanem a metszés során okozott nagyobb sebfelületek kezeléséről lesz szó. Először is vegyük sorra, miért vált szükségessé a sebfelületek kezelése.

A fás betegségek egyes patogénjeinek elsődleges fertőzési útvonala a metszési sebeken át halad a szőlőnövénybe, a nyílt sebfelület kiváló táptalaj sok kórokozó megtelepedéséhez, majd fejlődéséhez.

A szőlő fás részeinek megbetegedését, leromlását kiváltó kórokozók nagyon sokfélék, a legfontosabbak a Diplodia seriata, a Phaeomoniella chlamydospra, az Eutypa lata, a Phaeo­­a­cre­monium aleophilum, a Botryosphae­riaceae család fajai. A kertészkedő embert már régóta foglalkoztatja, hogy miként tudná megakadályozni a kórokozók behatolását a növénybe, a tőkék pusztulását. Gátolhatjuk a sebfelület- tel történő érintkezést, a gombáknak a szőlő fás szövetében való fejlődését különböző szintetikus és természetes anyagokkal.

A kutatások során sok olyan szintetikus gombaölő szert találtak, ami gátló hatással volt a kórokozókra, például a karbendazim, a benomil, a fluzilazol és a tiofanát-metil. Ezek permetezéssel kijuttathatók, azonban általában kórokozóspecifikusak, így csak a kombinációban történő alkalmazásuk lehetne megoldás. Ökológiai szemléletű gazdálkodásban nem használhatók, drágák, ráadásul a hatóanyagok évenkénti felülvizsgálata során egyre többet vonnak ki a forgalomból a humánegészségre és környezetre gyakorolt káros hatásuk miatt.

A hobbikertekben általánosan használt sebkezelő anyagok, mint például a méhviasz, a fagél, a biocera, az oltóviasz, a fémmentes olajfesték nem tartalmazzák az előbbi hatóanyagokat.

Hatásuk a sebfelület teljes lezárásán alapul, mechanikai akadályt képeznek a kórokozók megtelepedése előtt, miközben a legtöbbjük elősegíti a szövetek regenerálódását, a sebfelület gyógyulását. A készítményeket azonban fel kell kenni a sebfelületre, ami házikertben jól kivitelezhető, ám nagyobb szőlőskertekben rendkívül időigényes.

Az utóbbi időben számos kutatást végeztek a különböző növényekben megtalálható kórokozó gombák fejlődését gátló természetes hatóanyagok kivonatával. Ezek közé sorolható a fokhagyma, a zöld kávé, a citromhéj, a szőlővessző-kivonatok. Ezek a felületre juttatva a szövetekbe szívódnak és gátolják a gomba micéliumainak fejlődését. Hatékonyságuk jelentősen függ a kijuttatásuk idejétől, és a hatástartamuk általában rövid.

A természetben megtalálható szervezeteket, baktériumokat (Bacillus thuringiensis, Bacillus subtilis, Erwinia herbicola) és fonalas gombákat (Trichoderma atroviride, Trichoderma harzianum, Trichoderma asperellum, Trichoderma gamsii) is kutatnak, sőt termékeket is állítottak már elő belőlük a szőlőtőke fás részeit károsító kórokozók ellen. Ez utóbbiak alkalmazásának egyik gátja, hogy általában fagypont fölötti hőmérsékleten hatásosak, de a legtöbb Trichoderma-fajnak legalább 10 °C kell a védelmező tevékenységéhez.

Nagy mennyiségű csapadék hatására lemosódnak, és ha a metszés után több mint hat óra telik el az alkalmazásukig, a hatásfokuk gyengül. Előnyük azonban, hogy nem kell ecsetelni, permetezéssel kijuttathatók.

A szőlő metszése során sok sebfelületet ejtünk a tőkéken. Az éves vesszők visszavágásakor keletkezett felületeket biztosan nem kezeljük. Az idősebb fás részek levágásakor a 2 centiméter átmérőjű vagy annál nagyobb sebek kezelése lenne fontos. Ha ezeket a kezeléseket elvégeztük a nagyobb átmérőjű sebeken, akkor a kordonkarokon kialakított termőalapok hosszú időn keresztül egészségesek maradnak.

Mindezek után a következők szerint javasoljuk a szőlőtőkék sebfelületének kezelését. Kevés tőke esetében a könnyezési időszakot megelőző metszéskor gélszerű fasebkezelőt vigyünk fel a sebfelületre ecseteléssel, közvetlenül a metszést követően. A tőkék törzsének ifjítása során a visszavágott törzsfelületet feltétlenül zárjuk le gélszerű sebkezelővel.

Nagyobb tőszámú szőlőskertben a permetezéssel kijuttatható készítményeket helyezzük előtérbe. A biológiailag aktív szervezeteket a forgalmazó előírásait pontosan betartva használjuk, lehetőleg a metszést követő 6 órán belül.

Idősebb tőke törzsének az egészséges részig történő visszavágását követő helyes sebkezelésnek is köszönhetően gyorsan, jól regenerálódik a szőlőtő. Újabb éveket, akár évtizedeket nyerhetünk így.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.

Új fehérborszőlő-fajta, amely 42 évet várt a tökéletességre - Ismerjük meg az "Aravelle"-t

Bemutatjuk az "Aravelle"-t, egy új fehérborszőlőt, amely 42 éve készül.

Hogyan növelhetjük a terméshozamot 2023-ban?

A magyar gazdaságok teljesítőképessége és hosszútávú jövedelmezősége jelentősen függ a termések hozamának minőségétől és mennyiségétől. A termésátlagok növeléséhez számos tényező járul hozzá, többek között a megfelelő hibridválasztás, a vetésforgó használata, a tőszám és a sortáv megfelelő kiválasztása, a vetésidő meghatározása, a nitrogénveszteségek csökkentése és a tápanyagutánpótlás, valamint az öntözés fontossága.

Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg.