Back to top

Az Európai Bizottság elé kerül a cápauszony-kereskedelem ügye

Több mint 1,1 millió érvényes aláírás gyűlt össze a cápauszony-kereskedelem betiltásáért indított európai polgári kezdeményezéshez, így az Európai Bizottság elé kerül az ügy.

A brüsszeli testület szerdai közleménye szerint az elkövetkező hetekben találkoznak a kezdeményezés szervezőivel, hogy részletesen megvitassák a témát, és nyilvános meghallgatást is tartanak az Európai Parlamentben. A bizottságnak július 11-ig kell hivatalos választ adnia arra, hogy javasol-e bármilyen jogalkotást vagy más intézkedést az ügyben.

A Stop Finning - Stop the Trade (A cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítása) elnevezésű polgári kezdeményezést 2020. január 2-ai hatállyal vette nyilvántartásba az Európai Bizottság. A 2020. január 31-én indult aláírásgyűjtésre eredetileg 12 hónap állt volna rendelkezésére, de határidejét végül a koronavírus-járvány miatt 2022. január 31-éig meghosszabbították. Ez idő alatt összesen 1 119 996 érvényes szavazat gyűlt össze.

A cápauszony-leválasztás az a művelet, amikor a cápa uszonyát levágják, testét pedig visszadobják az óceánba. A cápák megcsonkítása hatalmas károkat okoz a tengeri ökoszisztémában, évente nagyjából 73-100 millió cápát ölnek meg így.

A petíció kezdeményezői szerint annak ellenére, hogy a cápauszony levágása tiltott gyakorlat az unióban, az EU a világ egyik legnagyobb cápauszony-exportőrének és a globális uszonykereskedelem fontos árutovábbítási központjának számít, többek között azért, mert ritkák a tengeri ellenőrzések. A kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy betiltsák a cápákról leválasztott uszonyok uniós importját, exportját és az EU területén való átvitelét is.

A cápauszony különböző felhasználási formáit mutatja be a Monterey Bay Akvárium
A cápauszony különböző felhasználási formáit mutatja be a Monterey Bay Akvárium
Fotó: Jason Robertshaw/Wikimedia Commons

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

A cápauszony-kereskedelem elleni petíció a nyolcadik európai polgári kezdeményezés, amelynél sikerült összegyűjteni a szükséges egymillió aláírást.

A kezdeményezést mind a 27 tagországból támogatták. Az aláírások több mint 40 százaléka Németországból származik, Magyarországon 21 715 érvényes aláírás gyűlt össze a kezdeményezés támogatására.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

Olasz „nem” a mesterséges húsra

Az olasz kormány jóváhagyta és elfogadásra javasolta törvényhozásnak a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát megtiltó törvényjavaslatot, mert az az ország agrár-élelmiszeripari örökségének a megőrzését szolgálja, nyilatkozta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

Fedezzük fel a torma előnyeit!

A legtöbben boltban, készítményként vesszük a tormát, de aki reszelte már frissen tapasztalhatta, hogy a közben felszabaduló illóanyagok akár pontot tehetnek egy könnyebb nátha végére. Lássuk, milyen hatással van az egészségünkre ez a csípős és zamatos gyökérnövény!