Kamil Maniak, a lengyel Omnivent Sp.z.o.o. ügyvezetője elmondta, az energiaárak drasztikus növekedésével a termelők is egyre inkább elgondolkoznak azon, miként lehetne takarékoskodni. Litvániában és Lengyelországban ez 300 százalékot jelent, így már a hűtőházak tervezésénél gondolkodóba essenek a gazdák, mit válasszanak. Mobil alkalmazáson mutatta be, hogy Közép-Lengyelországban a tanácskozás ideje alatt 4 fokra ment le a levegő, s bár az optimális hőmérséklet 1 fok körül lenne, a gazdák nem hűtenek. Ha viszont nincsen hűtés, nagyon nehéz a páratartalmat beállítani, s ezzel együtt megfékezni a betegségeket.

Talán a legnagyobb veszélyt a fekete rothadás (Aspergillus niger) okozza, amire már a szántóföldön fel lehet készülni. Mint a szakember elmondta,
Hasonló problémát okoz a hagyma peronoszpóra, amely a lombot támadja meg. Ha elveszítjük a zöld növényi részeket, akkor kevesebb növekedésgátló termelődik a növényben, így romlik as tárolhatósága.
A szakember kitért az egy- és kétmenetes betakarítás közötti különbségre. Az egymenetes Hollandiában elterjedtebb, és hazánkban is egyre nagyobb a létjogosultsága. A kétmenetes azok számára ideális, ahol a tárolóban nincsen légtechnika, ráadásul jobb a minőség, de magasabb a költsége.

„Akkor tudjuk szárítani a hagymát, ha a termény harmatpontja magasabb, mint a levegőé”- figyelmeztetett a lengyel szakember, s ezután többeknek vissza kellett idézniük iskolai tanulmányaikat. Sokan azt gondolják, a tárolásnál elegendő melegíteni, pedig a harmatpont megállapítására a páratartalom és a hőmérséklet együttes adataira van szükség.


