Back to top

Az agráregyetemek önköltséges képzéseinek az ára alig változott

Sajtóértesülések szerint 10-12 százalékos, átlagosan 40-50 ezer forintos áremelkedéssel kell számolnia mind Budapesten, mind vidéken az egyetemek önköltséges képzéseire idén jelentkező hallgatóknak. Ez a BSc-képzések esetében 280-350 ezer forintos plusz anyagi terhet jelent a diploma megszerzéséig.

Fotó: Pixabay

Vannak olyan „sikerszakok”, amelyeknél úgy ítélte meg az egyetemek vezetése, hogy akár 80 ezer forinttal is emelni lehet a költségtérítés összegét. A hír alapján a Magyar Mezőgazdaság körkérdést intézett az agrárfókuszú egyetemekhez, hogy ők milyen mértékben emelték az önköltséges képzések díját.

Az önköltségi díjak határértékeit alapvetően meghatározza a felsőoktatási intézmények alaptevékenységének finanszírozásáról szóló 389/2016. (XII.2.) korm. rendelet, illetve annak 1. sz. melléklete. Az állami ösztöndíjas képzések és hallgatók vonatkozásában az önköltségi díjat a hivatkozott jogszabály 1. sz. melléklete alapján lehet meghatározni.

A 2022. évi általános felvételi eljárástól kezdődően a felsőoktatási intézményeknek lehetősége volt arra, hogy az önköltséges hallgatók vonatkozásában eltérjenek az állami ösztöndíjas hallgatókra megállapított önköltségi díjtól.

A gyakorlatban az önköltséges hallgatók részére az önköltségi díj maximum 20%-kal lehet alacsonyabb, mint az állami ösztöndíjas hallgatókra megállapított díj (melyet értelemszerűen nem az állami ösztöndíjas hallgatók fizetnek meg), felfelé viszont korlátlanul emelhető az önköltségi díj.

Fotó: Pixabay
Az Állatorvostudományi Egyetem tájékoztatása szerint ők nem tervezik az önköltséges képzések díjának a megváltoztatását.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának (Hódmezővásárhely) tájékoztatása szerint ők a felsőoktatási szakképzésben (FOSZ) és az alapképzésben (BSc) tavaly szeptemberben emelték a költségtérítési díjat 20-25 ezer forinttal, ami egyelőre nem változik tovább. Néhány szakirányú továbbképzés esetében idén szeptemberben hasonló mértékű emelés várható, de a mesterképzésben (MSc) az önköltség díja változatlan marad.

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara az előzőekhez hasonló változásról számolt be a tandíjak kapcsán.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen még a 2021-es felvételi eljárások idején megkezdődött az önköltési díjak egységesítése, mivel a jogelőd felsőoktatási intézményeknél jelentős eltérések mutatkoztak az önköltségi díjban. Általános rendező elv, hogy az önköltségi díjat a korm. rendelet 1. sz. melléklete szerint a képzési területre és képzési szintre megállapított maximális önköltségi díj összeghez igazítják, tehát jellemzően a jogszabály szerinti maximális összeget határozzák meg. Ez alól kivételt jelentenek az angol nyelvű képzések, ahol a jogszabály adta - fent hivatkozott - lehetőséggel élve magasabb önköltségi díjakat állapítanak meg.

A 2023. évi felvételi eljárásokra meghirdetett képzések önköltségi díjai nem változtak jelentős mértékben 2022. évhez képest, általában nem történt emelés. A MATE jellemzően minden állami ösztöndíjas finanszírozási formában meghirdetett képzését meghirdeti önköltséges finanszírozási formában is.

A nagy létszámú szakokon jellemzően nem változott az önköltséges finanszírozási formára jelentkezők és felvettek számának aránya az állami ösztöndíjas képzéshez képest. 

A képzések átlagos önköltségi díja képzési területenként és képzési szintenként eltérő, az alábbiakban a teljesség igénye nélkül adok meg adatokat:

  • agrár képzési terület, alapképzések: 350.000 Ft/félév, mesterképzések: 500.000 Ft/félév
  • gazdaságtudományok képzési terület, alapképzések: 350.000 Ft/félév, mesterképzések: 400.000 Ft/félév
  • műszaki képzési terület: alapképzések: 325.000 Ft/félév, mesterképzések: 500.000 Ft/félév
  • felsőoktatási szakképzések: 200.000 Ft/félév

Érdekes módon, a felsőoktatási szakok közül a gazdálkodási, a menedzsment-, a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügyi-számviteli szakok tandíja emelkedik a legnagyobb mértékben, viszont a forrásigényesebb, sok gyakorlati eszközt (köztük labormunkát, tangazdaságot) igénylő szakokat fenntartó egyetemek csak kis mértékben tudják érvényesíteni a tandíjakban a jelentősen emelkedő költségeiket.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.

Új rendszer modern gazdáknak

Új elemmel bővült az AGROTEC Magyarország Kft. szervizszolgáltatási kínálata. Az Aconnect egy olyan átfogó gépüzemeltetést támogató, flottakövető rendszer, amely kiegészül a fejlett erő- és munkagépek vezérlésdiagnosztikai hálózatának átfogó ellenőrzésével és GPS alapú nyomon követésével.

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időszaknak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két-háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is.