
A termésbecslésben felsorolt, külön vizsgált fajták köre alighanem jócskán elavult, ugyanis az egyéb fajták kategóriában 2,3 millió tonna termés szerepel, míg például a legkisebb mennyiséget, 4000 tonnát a Spartan fajtából jegyezték föl, a Stayman és a Cortland sorában pedig nem szerepel érték.
Az olasz termésadatokból már jobban le lehet szűrni a változást. A 2022-es becslés szerint 694 ezer tonna Golden Delicious, 393 ezer tonna Gala, 206 ezer tonna Red Delicious vezeti a rangsort, majd a Granny Smith, a Fuji és a Cripps Pink (Pink Lady) következik, előbbiek több mint 150, utóbbi 100 ezer tonnát meghaladó terméssel. A Pink Lady európai termésének a fele származik Olaszországból. Erősen csökkent a Jonagold és a Braeburn termelése, 3-5%-kal esik vissza a Fuji és a Golden Delicious. A leggyorsabban a nem részletezett új fajták aránya nő az összes termésen belül, egy év alatt 141 ezerről 194 ezer tonnára. Összesen 40 almafajtát termesztenek, de csak húsznak van érzékelhető piaci részesedése.

Az új fajták közt a Crimson Snow vezet, összesen több mint 31 ezer tonnát termett 2022-ben, és jelentősen emelkedik a hozama a közeljövőben.
Olaszországban Piemontéban és Dél-Tirolban termesztik, novemberben szüretelik. A fogyasztók kedvelik nemcsak az íze, hanem ragyogó bíborszínű héja és hófehér húsa miatt is. A Kiku fajtamenedzsment szabályai szerint termeszthető.
Az Ambrosia fajtából 30 ezer tonnát takarítanak be Olaszországban, először 2008-ban került piacra. Kanadában jött létre spontán kereszteződésből, mutatós piros-sárga alma. Nagyon édes és nagyon lédús, alacsony savtartalmú, kimondottan illatos gyümölcs. Az eddigi tapasztalatok szerint jól kell termőhelyet választani a számára, mert csak hűvös éjszakák és meleg nappalok, sok napsütés és kevés eső hatására alakulnak ki a jellemző érzékszervi tulajdonságai. Európában csak két társaság forgalmazza, a Rivoira és a VIP.
Stabilan tartja 28 ezer tonnás hozamát Olaszországban a Kanzi, a VIP és a VOG termeli és forgalmazza.
Inkább savas, mint édes, lédús, jó húsállományú ez a belga almafajta. 1992-es születése óta gyorsan terjedt a világon, 13 országban összesen 50 ezer tonnát termesztenek belőle, és ezzel a második legnagyobb termést produkáló klubfajta, ami az erős marketingkampányának is köszönhető.
Sikerült a fiatal, dinamikus fogyasztókat megcélozni vele.

Gyors győzelmet aratott az olasz piacon az Evelina, 2005 óta kerül forgalomba a Melinda konzorciumtól, amelynek a tagjai 15,5 ezer tonnát termelnek belőle. Mutatós, édes-savas, ropogós és kimondottan lédús alma, az év 12 hónapjában piacra lehet vinni. Jó húsállományát a tárolás végéig megtartja. Termékeny, ásványi anyagokban gazdag talajra, sok vízre, hűvös éjszakákra és sok napsütésre van szüksége. Az egyik vezető európai klubfajta.
Elviszik előlünkHazánkban a Holland Alma faiskola kínál védett almafajtákat, amelyeket többéves megfigyelések alapján választanak ki. Babicz Szabolcs, a faiskola termelési vezetője szerint hamarosan megszűnik ez a lehetőség, annyira korán lecsapnak az új hibridekre a fajtaképviselettel foglalkozó cégek. Pedig alaposan meg kell ismerni az adott almát, hogy más termőhelyen is megfelel-e a minősége a leírásában szereplőnek, és valóban állandóan képes-e arra. Az Opal fajtát már tíz éve felajánlották a magyar faiskolának, csak 5 euró licencdíjat kellett volna fizetni fánként. Azóta az is kiderült, hogy változékony fajta, évjáratonként eltérő viselkedést mutat és a tárolhatósága is évről évre más. Vannak olyan klubfajták is, amelyeknél nemcsak a fák, hanem az értékesített termés után is kell licencdíjat fizetni, esetleg minimumtételeket szabnak meg. Egyre nehezebb hozzájutni az újdonságokhoz.
Nagyon szigorúan ellenőrzik is a fajtatulajdonosok a szaporítást, az Artevos fajtáinál például 5% eltérésért már komoly büntetést kell fizetni. Ugyanakkor Romániából érkezik sok fekete szaporítóanyag, és itthon is próbálkoznak jó páran illegális szaporítással. Legalább öt-hat termőév tapasztalata alapján lehet eldönteni, hogy milyen technológiával érdemes termeszteni egy újdonságot, a faiskolában vizsgált fajtákról csak megfigyeléseket lehet gyűjteni, hangsúlyozta Babicz Szabolcs. A Holland Alma 2008-ban öt fajta jogát vette meg, közülük a Luna nagy durranás lett, és bevált a Sirius és a Rosela is. Az Orion nem lett elég ismert, a Red Topaz pedig nálunk fagyérzékeny. Most a Bonitához fűznek nagy reményeket, kísérletre ültethettek belőle és nagyon jónak tartják. Évek óta vizsgálnak 27 piros húsú almát, és választékbővítő különlegességként egy fajtát emeltek ki. |
Új-Zélandon a Gala és a Braeburn keresztezéséből született az envy klubfajta, aminek gyorsan nő a termelése Olaszországban, tavaly 14 ezer tonnát szüreteltek belőle. Inkább édes, mint savas, jó húsállományú, kellően lédús alma. Novembertől május közepéig kerül piacra.
Nagy jövőt jósolnak a Melinda konzorciumnál a Tessa klubfajtának, amiből egyelőre 4200 tonnát takarítanak be. Ez is egy Gala-utód, a Pink Rose fajtával történt keresztezésből született. Ragyogó piros, édes, ropogós, aromás alma, nagyon jól tárolható. Mindenben megfelel napjaink fogyasztói igényének, ami a roppanó húsú, édes almák felé fordult.

Tavasszal és nyáron kerül forgalomba a Melinda konzorciumtól a Morgana fajta, amiből egyelőre 3500 tonna terem. Mint a legtöbb újdonság, ez is ropogós, lédús és édes, amit kedvező savtartalom ellensúlyoz. Szép kétszínű alma, aromái közt az ánizs is fölfedezhető. Négy országban négy cég kínálja egyelőre, az olasz Melinda, a holland Fruitmasters, a belga BFV és a német Krings.
Nagyon édes, de nem egyoldalúan, és kimondottan ropogós az Enjoy, ugyancsak a Melinda konzorcium forgalmazásában. Mindössze öt éve telepítették az első fákat ebből a szép rózsaszínespiros, gömbölyű almát termő fajtából.
Néhány nappal a Fuji előtt szedhető. Egyelőre 3500 tonna terem belőle, de gyors növekedést terveznek.
A Cosmic Crisp Olaszországban is nagy jövő elé néz, jelenleg 5300 tonnát kínál belőle a VIP és a VOG. Első kereskedelmi tesztjére 2021-ben került sor, teljes sikerrel. Tárolás alatt alakulnak ki a kedvező tulajdonságai, ezért az almaidény második felében, márciustól júniusig kerül piacra.

Két sárga klubfajtát termesztenek Olaszországban, a japán yello és a cseh Opal fajtát. Mindkettő gyümölcs ragyogó aranysárga, édes, jó állagú, lédús, az Opal savtartalma magasabb, mint a japán fajtáé.
Október második felétől április közepéig kerül forgalomba.
Az Opal Csehországban nemesített, de a német fruit.select GmbH által képviselt, varasodásellenálló fajta, Olaszországban egyelőre 3640 tonna terem belőle, három társaságnál. A roppanó húsú, aromás almák október elején szedhetők. A fajta biotermesztésre is alkalmas, és hagyományos termesztésben is beéri kevesebb permetezéssel.