Back to top

Klubfajták Olaszországban

Zavarba ejtő változatosságban kínálnak új almafajtákat a nemesítők és a faiskolák, előtérbe került a rezisztencia, a jó íz és a finom ropogós hús, legalábbis a fajtaleírások alapján. Az Interpoma kiállításon is rengeteg új fajtát vonultattak fel. A nagy választékból érdemes figyelni arra, mit választottak ki az olasz termelők.

Kanzi
Kanzi
Manapság a legtöbb újdonság valamilyen módon védett, még ha nem is a legszorosabb ellenőrzés mellett szaporítható, ter­meszthető és forgalmazható klubfajta. A sok újdonság ellenére Európában továbbra is a legtöbbet Golden Delicious-ből termesztenek, 2021-ben a 12 millió tonnás össztermésből 2,17 millió tonnát adott ez a fajta. Második helyen a Gala állt csaknem 1,6 millió tonnával, harmadik helyen pedig az Idared szerepelt 729 ezer tonnával. Ehhez képest az új almafajtákból összesen 366 ezer tonnát szüreteltek, igaz, a tavalyi uniós termésbecslés szerint 19%-kal nőtt a termésük egy év alatt.

A termésbecslésben felsorolt, külön vizsgált fajták köre alighanem jócskán elavult, ugyanis az egyéb fajták kategóriában 2,3 millió tonna termés szerepel, míg például a legkisebb mennyiséget, 4000 tonnát a Spartan fajtából jegyezték föl, a Stayman és a Cortland sorában pedig nem szerepel érték.

Az olasz termésadatokból már jobban le lehet szűrni a változást. A 2022-es becslés szerint 694 ezer tonna Golden Delicious, 393 ezer tonna Gala, 206 ezer tonna Red Delicious vezeti a rangsort, majd a Granny Smith, a Fuji és a Cripps Pink (Pink Lady) következik, előbbiek több mint 150, utóbbi 100 ezer tonnát meghaladó terméssel. A Pink Lady európai termésének a fele származik Olaszországból. Erősen csökkent a Jonagold és a Brae­burn termelése, 3-5%-kal esik vissza a Fuji és a Golden Delicious. A leggyorsabban a nem részletezett új fajták aránya nő az összes termésen belül, egy év alatt 141 ezerről 194 ezer tonnára. Összesen 40 almafajtát termesztenek, de csak húsznak van érzékelhető piaci részesedése.

Morgana
Morgana

Az új fajták közt a Crimson Snow vezet, összesen több mint 31 ezer tonnát termett 2022-ben, és jelentősen emelkedik a hozama a közeljövőben.

Az Ausztráliában nemesített fajta harmonikusan édes-savas, és jellegzetes egzotikus aromája van. Különösen jól tárolható, így 12 hónapon át piacra lehet vinni, ráadásul könnyen manipulálható és nem érzékeny a nyomódásra.

Olaszországban Piemontéban és Dél-Tirolban termesztik, novemberben szüretelik. A fogyasztók kedvelik nemcsak az íze, hanem ragyogó bíborszínű héja és hófehér húsa miatt is. A Kiku fajtamenedzsment szabályai szerint termeszthető.

Az Ambrosia fajtából 30 ezer tonnát takarítanak be Olaszországban, először 2008-ban került piacra. Kanadában jött létre spontán kereszteződésből, mutatós piros-sárga alma. Nagyon édes és nagyon lédús, alacsony savtartalmú, kimondottan illatos gyümölcs. Az eddigi tapasztalatok szerint jól kell termőhelyet választani a számára, mert csak hűvös éjszakák és meleg nappalok, sok napsütés és kevés eső hatására alakulnak ki a jellemző érzékszervi tulajdonságai. Európában csak két társaság forgalmazza, a Rivoira és a VIP.

Stabilan tartja 28 ezer tonnás hozamát Olaszországban a Kanzi, a VIP és a VOG termeli és forgalmazza.

Inkább savas, mint édes, lédús, jó húsállományú ez a belga almafajta. 1992-es születése óta gyorsan terjedt a világon, 13 országban összesen 50 ezer tonnát termesztenek belőle, és ezzel a második legnagyobb termést produkáló klubfajta, ami az erős marketingkampányának is köszönhető.

Sikerült a fiatal, dinamikus fogyasztókat megcélozni vele.

Cosmic Crisp
Cosmic Crisp

Gyors győzelmet aratott az olasz piacon az Evelina, 2005 óta kerül forgalomba a Melinda konzorciumtól, amelynek a tagjai 15,5 ezer tonnát termelnek belőle. Mutatós, édes-savas, ropogós és kimondottan lédús alma, az év 12 hónapjában piacra lehet vinni. Jó húsállományát a tárolás végéig megtartja. Termékeny, ásványi anyagokban gazdag talajra, sok vízre, hűvös éjszakákra és sok napsütésre van szüksége. Az egyik vezető európai klubfajta.

Elviszik előlünk

Hazánkban a Holland Alma faiskola kínál védett almafajtákat, amelyeket többéves megfigyelések alapján választanak ki. Babicz Szabolcs, a faiskola termelési vezetője szerint hamarosan megszűnik ez a lehetőség, annyira korán lecsapnak az új hibri­dekre a fajtaképviselettel foglalkozó cégek. Pedig alaposan meg kell ismerni az adott almát, hogy más termőhelyen is megfelel-e a minősége a leírásában szereplőnek, és valóban állandóan képes-e arra. Az Opal fajtát már tíz éve felajánlották a magyar faiskolának, csak 5 euró licencdíjat kellett volna fizetni fánként. Azóta az is kiderült, hogy változékony fajta, évjáratonként eltérő viselkedést mutat és a tárolhatósága is évről évre más.

Vannak olyan klubfajták is, amelyeknél nemcsak a fák, hanem az értékesített termés után is kell licencdíjat fizetni, esetleg minimumtételeket szabnak meg. Egyre nehezebb hozzájutni az újdonságokhoz.

Nagyon szigorúan ellenőrzik is a fajtatulajdonosok a szaporítást, az Artevos fajtáinál például 5% eltérésért már komoly büntetést kell fizetni. Ugyanakkor Romániából érkezik sok fekete szaporítóanyag, és itthon is próbálkoznak jó páran illegális szaporítással.

Legalább öt-hat termőév tapasztalata alapján lehet eldönteni, hogy milyen technológiával érdemes termeszteni egy újdonságot, a faiskolában vizsgált fajtákról csak megfigyeléseket lehet gyűjteni, hangsúlyozta Babicz Szabolcs. A Holland Alma 2008-ban öt fajta jogát vette meg, közülük a Luna nagy durranás lett, és bevált a Sirius és a Rosela is. Az Orion nem lett elég ismert, a Red Topaz pedig nálunk fagyérzékeny. Most a Bonitához fűznek nagy reményeket, kísérletre ültethettek belőle és nagyon jónak tartják. Évek óta vizsgálnak 27 piros húsú almát, és választékbővítő különlegességként egy fajtát emeltek ki.

Új-Zélandon a Gala és a Braeburn keresztezéséből született az envy klubfajta, aminek gyorsan nő a termelése Olaszországban, tavaly 14 ezer tonnát szüreteltek belőle. Inkább édes, mint savas, jó húsállományú, kellően lédús alma. Novembertől május közepéig kerül piacra.

Nagy jövőt jósolnak a Melinda konzorciumnál a Tessa klubfajtának, amiből egyelőre 4200 tonnát takarítanak be. Ez is egy Gala-utód, a Pink Rose fajtával történt keresztezésből született. Ragyogó piros, édes, ropogós, aromás alma, nagyon jól tárolható. Mindenben megfelel napjaink fogyasztói igényének, ami a roppanó húsú, édes almák felé fordult.

A Tessát Németországban, Ausztriában, Spanyolországban és Hollandiában termesztik még. A tervek szerint 2025-re Európában 25 ezer tonnára emelik a termését, amivel a vezető klubfajták közé kerül. Az Evelinával együtt a Feno GmbH klubfajtáihoz tartozik.

Evelina
Evelina
Három konzorcium termeszti Olaszországban a SweeTango klubfajtát, összesen 400 tonna van belőle jelenleg, de gyors növekedésre számítanak. Tavaly a Macfrut kiállításon mutatták be az új-zélandi fajtát, aminek ropogós és lédús húsa sok cukrot és savat tartalmaz, aromájában a banánra, ananászra és kissé az édesköményre emlékeztet. Világszerte nagy sikert aratott a kóstolókon, piaci bevezetését erős marketingkampány segíti. Olaszországban 2025-re 10 ezer tonnás termést terveznek belőle. Szeptembertől december végéig forgalmazzák.

Tavasszal és nyáron kerül forgalomba a Melinda konzorciumtól a Morgana fajta, amiből egyelőre 3500 tonna terem. Mint a legtöbb újdonság, ez is ropogós, lédús és édes, amit kedvező savtartalom ellensúlyoz. Szép kétszínű alma, aromái közt az ánizs is fölfedezhető. Négy országban négy cég kínálja egyelőre, az olasz Melinda, a holland Fruitmasters, a belga BFV és a német Krings.

Nagyon édes, de nem egyoldalúan, és kimondottan ropogós az Enjoy, ugyancsak a Melinda konzorcium forgalmazásában. Mindössze öt éve telepítették az első fákat ebből a szép rózsaszínespiros, gömbölyű almát termő fajtából.

Néhány nappal a Fuji előtt szedhető. Egyelőre 3500 tonna terem belőle, de gyors növekedést terveznek.

A Cosmic Crisp Olaszországban is nagy jövő elé néz, jelenleg 5300 tonnát kínál belőle a VIP és a VOG. Első kereskedelmi tesztjére 2021-ben került sor, teljes sikerrel. Tárolás alatt alakulnak ki a kedvező tulajdonságai, ezért az almaidény második felében, márciustól júniusig kerül piacra.

Balról a yello, jobbról az Enjoy
Balról a yello, jobbról az Enjoy

Két sárga klubfajtát termesztenek Olaszországban, a japán yello és a cseh Opal fajtát. Mindkettő gyümölcs ragyogó aranysárga, édes, jó állagú, lédús, az Opal savtartalma magasabb, mint a japán fajtáé.

A yello a kisebb jelentőségű, 2500 tonna terem belőle a VIP és a VOG konzorciumnál. Jellegzetes trópusi aromájú fajta, ami Európában 2016-ban mutatkozott be az Interpoma kiállításon.

Október második felétől április közepéig kerül forgalomba.

Az Opal Csehországban nemesített, de a német fruit.select GmbH által képviselt, varasodásellenálló fajta, Olaszországban egyelőre 3640 tonna terem belőle, három társaságnál. A roppanó húsú, aromás almák október elején szedhetők. A fajta biotermesztésre is alkalmas, és hagyományos termesztésben is beéri kevesebb permetezéssel.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

Márciusban a vártnál nagyobb mértékben lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján.

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.

Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg.

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.