Back to top

Működik a kisállat effektus

A háziállatok segítenek megvédeni az öregedő agyat. A legújabb kutatások azt sugallják, hogy idős korban mindenkinek kellene tartania egy kutyát vagy macskát.

A Michigani Egyetem tudóscsoportja 50 év feletti amerikai felnőttek körében végzett vizsgálatot a háziállat-tartás agyi öregedésre gyakorolt hatásáról. Kiderült, hogy azok az emberek, akiknek több mint öt éven keresztül volt háziállatuk, jobban teljesítettek a kognitív memóriateszteken, mint a háziállat nélkül

élők.

A szakértők rámutatnak az úgynevezett "kisállat-effektusra", amely széles körben befolyásolhatja az egészséget, nemcsak mentálisan, hanem számos kulcsfontosságú szervben is.

A tudósok úgy vélik, hogy a velünk élő kutyák vagy macskák (mivel a vizsgálat során ezeket az állatokat vették figyelembe) védik a szívünk egészségét, és az agyra is pozitív hatással vannak.

Több mint 20 000-en vettek részt a vizsgálatban, amelyben az az 50 év feletti felnőtteket vonták be, ők 2010 és 2016 között kitöltöttek egy orvosi kérdőívet, és válaszoltak a háziállattartással és egyéb életvitelt érintő kérdésekre. A különbség azonnal látható volt, hogy kinek van kutyája-macskája, és kinek nincs.

A háziállat hatása 65 éves kor felett a legkifejezettebb, mert ekkor kezdenek megjelenni a demencia tünetei. Ha a vizsgálatban részt vevő személynek több mint öt éve már volt háziállata, a rövid és hosszú távú memóriája jobb állapotban volt, mint azoké, akik nem tartottak állatokat.

A tanulmány eredményei nem perdöntő bizonyítékai annak, hogy a háziállat-hatás valóban befolyásolja az egészséget, de több vizsgálat eredménye szerint komoly alapja van. A jobb kognitív funkciókkal

rendelkező emberek egyszerűen hosszabb ideig akarnak kapcsolatban maradni az állatokkal, mint azok, akiknél a demencia tünetei jelentkeznek.

Míg a háziállatokkal kapcsolatos kutatások nagy része arra összpontosít, hogy a kutyák vagy macskák hogyan hatnak az érzelmeinkre és a fizikai egészségünkre, sokkal kevesebbet foglalkoznak azzal, hogy a háziállatok hogyan befolyásolják a gondolkodási képességünket.

A demencia kockázati tényezői közé tartozik a fizikai inaktivitás, az elszigeteltség, a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió, a szorongás és a krónikus stressz. A háziállat-tartás számos, a demencia kialakulásához vezető lehetséges útvonalat elzárhat.

A háziállatok egyszerűen boldogságot hoznak, és mindenki kevésbé érzi magát magányosnak, ezért érdemes ezt a megfelelő mentálhigiéné részeként szem előtt tartani.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.

Közlekedési balesetek: sokszor a vétlen (is) rosszul jár

Az AGROmash expón igen tanulságos, sokszor megrázó képekkel illusztrált előadást hallgathattak az érdeklődők, a közlekedési balesetek leggyakoribb okairól… A tanulság: figyelmesen, óvatosan, a mindennapi problémákat nem más közlekedőkön levezetve. És akinek telik autóra, az áldozzon egy KRESZ könyvre is...

A kutyák meg tudják mutatni az embernek, amit akarnak, a malacok nem

A családi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését összehasonlítva arra jutottak az ELTE etológusai, hogy az ember figyelmének egy számukra kívánatos dologra irányítása nem egy általános képesség a háziasított állatok körében: míg a kutyák igen, a malacok nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ehhez a képességhez szükségesek.

Ha lapos hasra vágyunk, ezeket a reggeli ételeket kell száműznünk…

Sokszor mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Akár igaz ez a mondás, akár nem, tagadhatatlan, hogy a nap indítása mindenképpen fontos az egészség szempontjából - különösen, ha arról van szó, hogy milyen ételeket juttatunk a szervezetünkbe.