Back to top

Vajon idén is ehető újdonság nyeri az innovációs díjat?

A zöldség-gyümölcs nemzetközi frissáru-kereskedelem hatalmas szabású berlini csúcstalálkozóján, a Fruit Logistica kiállításon elnyerhető innovációs díj komoly elismerés a szakmában, marketingértéke elsőrangú. Bár nagyszerű árukezelési és logisztikai újdonságok is kerülnek mindig a tíz jelölt közé, szinte kivétel nélkül valamilyen ehető újdonság nyert eddig. Vajon az idén is így lesz?

A tavalyi innovációsdíj-jelöltek külön csarnokrésze
A tavalyi innovációsdíj-jelöltek külön csarnokrésze
Fotó: Messe Berlin
A Fruit Logistica kiállítás innovációs díja mára a zöldség-gyümölcs kereskedelem legrangosabb nemzetközi díjává nőtte ki magát,

nagy elismerést jelent az elnyerése, és remekül lehet rá marketinget építeni – vallották már a korábbi nyertesek közül többen.

A nevezett újdonságokat szakmai zsűri előválogatja, és tízet bocsájt közülük közönségszavazásra. Ezeket a Fruit Logistica egyik erre szánt csarnokrészében kiállítják, és három napon át lehet közöttük válogatni, kóstolgatni, majd leadni a szavazatot az egyikre.

Mindig csak élőben, helyben lehet szavazni; a szavazók között egy Apple AirPodot sorsolnak ki.

Talán az esemény jellegéből adódóan, a kóstoltatásoknak is köszönhetően, de eddig szinte mindig valamilyen ehető újdonság nyerte el a díjat – annak ellenére, hogy a zsűri mindig ügyelt rá, hogy árukezelési, logisztikai újítások is legyenek a tíz között.

A díj 2006-os bevezetésekor az első nyertes a Salanova saláta-fajtakör volt; aztán nyertek különféle snackzöldségek, többféle paradicsom, mag nélküli papaya, kókuszchips, piros húsú kivi stb. A „nonfood” kategóriában mindössze egy ötletes gránátalma-magozónak sikerült begyűjtenie az innovációs díjat 2010-ben, majd 2013-ban a City Farming nevű koncepciónak.

Az idén is megvan a tíz jelölt, a helyszínen lehet rájuk szavazni. Vajon a brokkolikrém, a vertikális termesztőrendszer, a mesterséges intelligencia alapú gyümölcsválogató, az okos növényházvilágítás, a Hollandiában termesztett vanília, a konyhakész spárga, az almalé-automata, a csomagolás-automatizálás, a karakteres ízű paprika, vagy az érést a héjszín változásával jelző sárgadinnye lesz a nyertes?

Aki ott lesz Berlinben, ne felejtsen el szavazni!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?

A kis Fiat és a nagy fenyőtörzs esete

Egy autós készített fényképet egy lengyelországi úton, amit beküldött egy újság szerkesztőségébe. A fotón meglepő módja szerepel a hatalmas fenyőtörzs szállításának.

Egyre erősebbek az agrárkapcsolatok Georgia és hazánk között

Nagy lehetőségek vannak a hazánk és Georgia közötti mezőgazdasági együttműködésben, nem véletlenül jött létre stratégiai partnerség a két nemzet között - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét.

Viharkárra fizették ki a legtöbbet

A kertészetek kárbiztosítására szakosodott Gartenbau-Versicherung biztosítótársaság második éve egyértelműen átlag feletti káresetet regisztrált, és több mint 50 millió eurót fizetett ki tagjainak.

Változatosság télen a konyhában

Az utóbbi 50-70 évben a mezőgazdasági sokféleség (agro-biodiverzitás) nagymértékben lecsökkent. Ez világosan látszik abból, hogy napjainkban mindössze 20 növényfaj adja az emberiség növényi táplálékának 80%-át, pedig világviszonylatban körülbelül 3000 táplálkozásra alkalmas növényfajt ismerünk.

Vigyázat, fertőz a monília – növényvédelmi előrejelzés 13. hét

Ez az időszak kritikus a csonthéjas termésű fák növényvédelme szempontjából, mert ilyenkor a legérzékenyebbek a moníliás virág- és hajtásfertőzésre A kórokozó járványos terjedésének a hűvös, csapadékos idő kedvez leginkább, de a betegség kialakulásához elegendő a párás környezet is. Az őszibarack tafrinás levélfodrosodásának járványos terjedéséhez is hideg és csapadékos napok kellenek. A gyümölcsfák metszését már fejezzük be, a rózsákét viszont most kezdhetjük.

Gyorsan feloldották a tilalmat

Épp csak bejelentették, máris visszavonta a török mezőgazdasági minisztérium a paradicsomra vonatkozó exporttilalmat, amelyet eredetileg április 14-ig szerettek volna érvényben tartani.

Ha tavasz, akkor Garden Expo

Március utolsó hétvégéjén a kertészkedésre, kerti trendekre, kültéri életmódra fókuszáltak a Budapest Sportarénában péntektől vasárnapig tartó Garden Expo kiállításon. Egy fedél alatt találhattak meg az érdeklődők mindent, ami a tökéletes kerti kikapcsolódáshoz kell.

Két legyet egy csapásra: gombatermesztés gyümölcsösökben

A gombák termesztéséhez jóval kevesebb értékes termőtalaj, víz és erőforrás szükség, mint az állattenyésztéshez, mégis hasonlóan kiváló fehérjeforrások, mint a különféle húsok. Emellett szimbiózisban élnek a fákkal, tápanyagot cserélnek velük, és közösen nagy mennyiségű szén-dioxid-megkötésre képesek.

Tavaszi vitaminhiány: amikor nem elég csak pótolni...

Mi rejtőzik a vitaminhiány palástja alatt? A vitaminhiány kialakulásának csak az egyik tényezője a teljesértékű, vitaminokban gazdag táplálkozás elhanyagolása, viszont könnyen megfeledkezünk arról, hogy a zöldségekkel és gyümölcsökkel elfogyasztott vitaminok többsége nem bioaktív, tehát a szerveinknek kell őket megfelelő formába hozni, és ehhez az kell, hogy azok jól működjenek.