Back to top

Tanúsítás után forgalmazhatók a termésnövelő anyagok

Az idén élesedik az EU 2019/1009. rendelete a termésnövelő anyagok tanúsításáról, ugyanis 2022. július 16-án megszűnt az EK műtrágya kategória, az idén már csak a korábban gyártott készleteket lehet forgalomba hozni. Amit azóta készítenek, már ennek a rendeletnek kell megfelelnie. A Magyar Növényvédelmi Társaság növényvédelmi klubjában Tőkés Gábor ismertette az engedélyezéssel kapcsolatos újdonságokat.
A termésnövelő anyagok körében párhuzamosan érvényesül az eddigi engedélyezés és az új, tanúsításon alapuló szabad forgalmazás lehetősége.

Fotó: MTI
A nemzeti engedélyezést a 36/2006 FVM rendelet, az EU termésnövelők piacra kerülését pedig a 2019/1009 EU rendelet szabályozza. Az EK műtrágyák forgalmazását a 2003/2003 EK rendelet kivette az engedélyezés alól, így a hatóság csak tudomásul vette a hazai forgalmazásukat, amit először évente, később ötévente be kellett jelenteni a Nébih-nek vagy jogelődjének. A többi termésnövelő anyag, beleértve a különféle szerves és ásványi trágyákat, komposztokat, talaj- és növénykondicionáló anyagokat és termesztőközegeket, tagállami engedély alapján kerülhetett forgalomba. Ennek során a fizikai és kémiai vizsgálatok mellett ellenőrizték a toxikus anyagok és szerves szennyezők jelenlétét, gyomosító hatását, a termék hatékonyságát.

Mindezek alapján csak valóban működő, a környezetre és a felhasználóra nem káros termékek kaptak engedélyt hazánkban, és ezt az engedélyt más tagországokban is elfogadták a hatóságok.

Az új szabályozás szerint a termésnövelő anyagok többsége tanúsítás után, CE címkével is forgalomba kerülhet, aminek elég bonyolult előírásai vannak. A termékeket kétféleképp is csoportokba kell sorolni, mégpedig funkció szerinti termékkategóriákba és összetevő anyagok szerinti kategóriába. A címkén fel kell tüntetni mindkét kategóriát és a termék összetevőit is. Ezt a tanúsítást az EU és a tagállam által elismert megfelelőségvizsgáló szervezet (notified body) végzi el, de sok terméknél a gyártó saját maga is minősítheti a termékét.. A CE címkével a termékek szabadon forgalmazhatók az unió területén. Mindezzel az EU célja a szabványosítás és a körforgásos gazdaság előmozdítása, ugyanis könnyebben forgalomba kerülhetnek például különböző melléktermékből készülő anyagok. Ha azonban a gyártó úgy dönt, hogy nemzeti engedélyt szeretne nálunk, mert az magasabb minőséget garantál, akkor eljárhat a hazai szabályozás szerint is.

Fotó: Pixabay
Ez a szabályozás az engedélyezési folyamaton már átment termékeknél nem nagy változás, viszont az EK műtrágyáknál van tennivaló. Az idén már csak a raktárkészlet forgalmazható a nem tanúsított vagy engedélyezett készítményekből, és a 2022. július 16. után gyártott tételeket végig kell futtatni a rendszeren. Tőkés Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a toxikus elemekre az EK műtrágyáknál nem volt megfelelő korlátozás, így egyes műtrágyák a magyar határértéknél több krómot vagy kadmiumot tartalmazhattak. Az EU termésnövelő anyagok esetében már beépültek a határértékek, de a króm és a kadmium esetében ezek magasabbak, mint a hazai előírás. Ugyanakkor kadmiumra Magyarország derogációt (egyedi engedélyt) kapott, hogy a szigorúbb határértéket érvényesíthesse még az EU termésnövelők esetében is.

Piaci zavart okozhat, hogy több szervezet is kiadhatja a termésnövelők tanúsítványát vagy engedélyét, ezért nem lesz egységes nyilvántartás róluk.

A lazább szabályok miatt olyan termékek is szabad utat kapnak, amelyek káros anyagokkal szennyezettek, illetve jóval gyengébb minőségűek, mint a hazai rendszerben engedélyezettek.

Új szereplők

A magyar engedélyező hatóság a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növényvédő szer és Termésnövelő Anyag Engedélyezési, illetve Értékelési Osztálya, mindkettő a Nébih Növényvédelmi és Borászati Igazgatóságához került 2022. szeptember 1-től. Ehhez az igazgatósághoz tartozik a karanténintézkedésekért felelős Növényvédelmi Osztály is.

A termésnövelő anyagokat 2022. július 16-tól tanúsítvánnyal is lehet forgalmazni, amit Magyarországon a CerTrust Kft. ad ki, mint az EU által elismert és a magyar hatóság (NAH) által akkreditált megfelelőség-értékelő szervezet (notified body). Európában egyelőre tíz ilyen testület működik.

A Nevex Institute Kft. a növényvédő szerek és termésnövelők értékelésére alakult, és tavaly decemberben megkapta az akkreditációját is. Egy másik cég még vár erre a hivatalos elismerésre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Hogyan növelhetjük a terméshozamot 2023-ban?

A magyar gazdaságok teljesítőképessége és hosszútávú jövedelmezősége jelentősen függ a termések hozamának minőségétől és mennyiségétől. A termésátlagok növeléséhez számos tényező járul hozzá, többek között a megfelelő hibridválasztás, a vetésforgó használata, a tőszám és a sortáv megfelelő kiválasztása, a vetésidő meghatározása, a nitrogénveszteségek csökkentése és a tápanyagutánpótlás, valamint az öntözés fontossága.

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

Méregtelenítés?! - Szükséges, vagy csak marketing fogás?

A testbe nap mint nap bekerülnek nem oda illő anyagok, de számos mérgező anyag keletkezik a helytelenül lezajló emésztés közben is. Szervezetünk többnyire fel van készülve a salakanyagok hatékony eltávolítására. Összehangolt, több szinten zajló munkamegosztásban törekszik fenntartani az egészséges egyensúlyát, és elvégezni a tisztogatást.

Ezt tehetjük a magzat egészsége érdekében: folsav vagy folát?

A velőcsőzáródási zavart nem a folsav hiánya okozza, mint ahogy az orvostudomány eddig sejteni vélte. A probléma ennél kissé összetettebb, de legalább már ismerjük az okát, a folyamatát és a megelőzésének módját.

A sonka bizalmi termék

Komoly fejlesztési lehetőségek előtt áll, de jelenleg nagyon bizonytalan piaci környezetben kénytelen működni a hazai húsipar – derült ki a Húszsövetség hagyományos húsvét előtti sajtótájékoztatóján.

Megéri-e almát termeszteni?

Magasabb termelési színvonalra, stabilabb hozamokra és megfelelő árakra van szükség ahhoz, hogy nyereséges legyen a hazai almatermesztés, akár étkezési, akár léalmáról van is szó, derült ki a Debreceni Egyetemen rendezett konferencián. Hasonlóan fontos, hogy összefogva kínálják az almát a termelők, hangsúlyozta a gazdaságosságot elemző előadásában Apáti Ferenc egyetemi docens, a FruitVeB elnöke.

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?

Egészségünk érdekében metiláljunk!

A metiláció egy olyan folyamat, ami egész életünk során elkísér minket. Már azelőtt metilálunk, hogy megszületnénk, és mindvégig ez marad az egyik legfontosabb dolog, amit minden nap minden másodpercében el kell végeznünk.