Back to top

Spanyol agrártámogatás műtrágya- és gázolajvásárlásra

A spanyol kormány újabb támogatást nyújt a mezőgazdasági termelőknek a drámai költségnövekedés enyhítésére. A spanyol mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint 300 millió eurós, azaz 120 milliárd forintos keretet hoznak létre műtrágyavásárlásra.

Fotó: SAME

A közvetlen támogatást legfeljebb 300 ha terület után igényelhetik a gazdaságok. A nem öntözött területekre hektáronként 22 eurót (8800 Ft), öntözött területekre 55 eurót (22 ezer Ft) lehet igényelni. A segélyt azzal indokolta a tárca, hogy 2022. szeptemberére egy év alatt 80 százalékkal emelkedett a műtrágyák ára, ami veszélybe sodorta a gazdálkodás jövedelmezőségét.

A spanyol agrártárca bejelentette továbbá, hogy meghosszabbítja a literenként 20 centes, azaz 80 forintos gázolajkedvezmény finanszírozását. Spanyolországban tavaly áprilisban vezettek be üzemanyagár-támogatást az összes benzin- és dízelvásárló számára, és a mezőgazdasági célra használt gázolajra további energiaadó-kedvezményt is adtak. Az üzemanyag-felhasználók többsége számára a kedvezmény 2022 végével lejárt, de egyes ágazatokban, így a mezőgazdaságban is megmarad 2023-ra. Ugyanakkor még az agrárvállalkozásoknak is kizárólag a mezőgazdasági célra felhasznált fogyasztás után jár a kedvezmény.

Fotó: SAME

Az Asaja gazdaegyesület üdvözölte a mezőgazdasági minisztérium döntését, ugyanakkor kritizálta, hogy a vállalkozások által az ukrajnai háború miatt elszenvedett veszteségeket nem kompenzálják teljes egészében. A mezőgazdasági egyesület legutóbbi becslése szerint a mezőgazdaság termelési költsége 2022 végén átlagosan 29 százalékkal magasabb volt Spanyolországban, mint egy évvel korábban, és a műtrágya drágult a legnagyobb mértékben. Az árrobbanás következtében 2022-ben 8,7 százalékkal csökkent a mezőgazdaságban elérhető bevétel az előző évihez képest – igaz, a spanyol agrárium ennek ellenére is rekordot döntött tavaly, 63,77 milliárd euró értéket termelt.

A spanyol kormány tavaly külön intézkedési csomagot állított össze a válságos helyzetbe került mezőgazdaság veszteségeinek a kompenzálására, például haladékot adott az agrárvállalkozásoknak a társadalombiztosítási járulékok megfizetésére, csökkentette a jövedelemadót, és hatósági árat határozott meg a sótalanított tengervízre.

Forrás: 
Agrarheute

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén csütörtökön Fonyódon.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.

Aki ezt kihagyja, az lemond az agrártámogatások 15%-áról

Mikrobiológiai termékek az AÖP támogatásban címmel kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége. Az AGROmashEXPO-n megrendezett fórumon szó volt az Agrár Ökológiai Program (AÖP) céljairól és a felhasználható mikrobiológiai termékek sokféleségéről.

További fejlesztések a sikeres évet záró AXIÁL-nál

A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére 2022-ben az AXIÁL Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai szervizét. A jelentős hazai gépkereskedő az AgrárgépShow kiállításon mutatta be terveit és eredményeit, miközben közel 100 gépet ki is állított és leleplezte az utánpótlásnevelési projektjük legújabb kampányarcait, a Galaxiál Hőseit.

Tizenhét ország fiatal gazdái találkoztak Berlinben

A berlini Zöld Hét keretében tartott agrár-élelmezési világfórumon globális fiatalgazda-találkozót is szervezett a házigazda ország agrárminisztériuma. Tizenhét országból érkeztek fiatalok, hogy ugyanazokról a kérdésekről cseréljenek eszmét, mint az agrárminiszterek. Első ízben képviseltette magát hivatalosan a La Via Campesina.