Back to top

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

Brazsil József elnök-nagymester felidézte a Da Bibere Zalai Borlovagrend történetét, kiemelve: a lovagrend neve egy Keszthely mellett feltárt 2 ezer éves sírban talált ivóedénykéről származik, amelyen a „da bibere”, vagyis „adj innom!” felirat olvasható. Zala megye szőlész-borász társadalmának ötven aktív tagja Bakonyi Károly szőlőnemesítő vezetésével hozta létre a lovagrendet az ezredforduló évében, 2000-ben.

A tagok száma gyorsan nőtt, nemsokára meghaladta a százat, még a szomszédos Burgenland, Horvátország és Szlovénia több neves szakembere is csatlakozott a szervezethez.

Brazsil József: tapasztalatok igazolják, hogy a bevált utat kell követni
Brazsil József: tapasztalatok igazolják, hogy a bevált utat kell követni
Fotó: Bella Huba
A lovagrend szellemisége és külsőségei kezdettől fogva a zalai hagyományokat tükrözik, amik történelmi emlékekből táplálkoznak. Ennek megfelelően a rend öltözékét és tárgyi kellékeit a helyi népviselet és régészeti leletek felhasználásával tervezték.

– A Da Bibere Zalai Borlovagrend fő céljai a borvidék szőlő- és borkultúrájának ápolása, a zalai borok népszerűsítése, hírnevük öregbítése, a borkultúra terjesztése, szakmai és kulturális rendezvények szervezése, a helyi hagyományok felkutatása és felélesztése, kapcsolatok építése, együttműködés bel- és külföldi civil szervezetekkel – fogalmazott Brazsil József. Megjegyezte: a Covid-járvány őket is érzékenyen érintette, a legtöbb rendezvényük elmaradt, közben azonban dolgoztak. Így született meg a borrend jubileumi kiadványa is, melynek költségeihez tagjaik, külsős vállalkozók, magánszemélyek és önkormányzatok egyaránt hozzájárultak.

A járvány lecsengése után újult erővel kezdték, illetve folytatták a munkát a megfogalmazott céljaik teljesítése érdekében.

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

– Zala megye szelíden dombos vidékén jellemzően kisbirtokokon termesztik a szőlőt. A megye szőlőiben hungarikumok és világfajták egyaránt megtalálhatók. A zalai szőlősgazdák a megye számos helységében várják a vendégeket, nyaranta borfesztiválok sorát szervezik. A borlovagrend tagjai tevékenyen részt vesznek a közéletben, a szakismeretek terjesztésében és rendezvények szervezésében. Az elmúlt 15 évben több borásztanfolyamot szerveztünk, amelyeken közel 250 fő szerzett borászati ismereteket. Ez előremutató, mára eredményesnek bizonyult folyamatot indított a minőségi borkészítés irányába. Jövőbeni célunk, hogy a Zala vármegyei és a történelmi Zalában termelt borokat népszerűsítsük. A helyzet azért nem mindig könnyű és egyszerű.

– Ha megnézzük az elmúlt tíz vagy húsz évet, elmondható, hogy Zalában is sokat fejlődött a szőlészet-borászat.

A rendszerváltozás utáni időszak vesztes volt, de aztán kirajzolódott, hogy a minőség és az eredetvédelem az elsődleges. Erre Zalában is ráéreztek, ma már remek borokat kóstolunk. A borok minősége ugrásszerűen nőtt, a pincészetek eszközállománya lecserélődött. A kor színvonalának megfelelő borok készülnek, márpedig ez a fogyasztók fő érdeke. Tennivaló azonban még akad bőségesen.

Kaj Istvánt avatja Brazsil József
Kaj Istvánt avatja Brazsil József

A nagymester szerint a borlovagrendek egyfajta reneszánsz érzést nyújtanak: ragaszkodnak a régihez, a hagyományokhoz, de egyben össze is kapcsolják őket az újdonságokkal, a bor főszereplésével.

– Ahogy a nevünkből kiderül, elsősorban Zala vármegyében tevékenykedünk. A nyugat-balatoni régió szőlő- és borszeretetét erősítjük, a zalai hegyhátak lankáin érő borokat népszerűsítjük. Rendszeresen részt veszünk borfesztiválokon, borversenyeken, a társborrendek ünnepségein, illetve szakmai kirándulásokat szervezünk. Nem zárjuk ki a közösségből azokat, akiknek kevésbé van köze a szőlőhöz vagy a borhoz, elég, ha szeretik és népszerűsítik őket, és ha a jelentkező meghatározó szereplő a saját közösségében – tette hozzá, megjegyezve:

Lényeges, hogy a szervezetünk egységes, pedig az elmúlt tíz év új tagokat, fiatalabb generációt és velük együtt új szemléletet is eredményezett.

A balatongyöröki közgyűlésen elhangzott: a szervezet 2022-ben is aktív volt, eredményesen ápolták a borkultúrát. Brazsil József hangsúlyozta: a tapasztalatok igazolják, hogy a bevált utat kell követniük.

– A közgyűlésre szokás szerint nem „hivataloskodni”, hanem ünnepelni jöttünk össze. Ünnepeltük az életet, a bort, a barátságot, a szeretetet és az összetartozás élményét. Mozgalmas évet hagytunk magunk mögött, megérdemeltük az ünneplést. Felsorolni is nehéz lenne a sok rendezvényt, melyeket szerveztünk, illetve melyeken részt vettünk 2022-ben. Tartottunk egyebek között Vince-napot, borbarangolást, közreműködtünk borfesztiválok szervezésében, rendezésében, részt vettünk előadásokon, különböző zalai és hazai, valamint külföldi rendezvényeken, s persze kirándulásokon. Úgy gondolom, hogy a lehető legtöbb tartalommal töltöttük meg a rendelkezésre álló időnket. És még egy dolog: szerintem olyan lehetőség és erő van a civil szervezetekben, melyeket csak mozgásba kell hozni az ügy jó érdekében, vagy a jó ügy érdekében.

Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően új tagokat is avattak.

Hét új tagot avattak
Hét új tagot avattak
A tagságot nem adják ingyen: a jelölteknek előbb a szőlészetben és a borászatban használatos eszközöket kell bemutatniuk, majd fel kell ismerniük a rend zászlósborát, a cserszegi fűszerest. A közgyűlésen hét tagjelölt adott számot borászati tudásáról, felkészültségéről. Az elnökség döntése taggá avatta Kaj Istvánt, Pusztaszentlászló polgármesterét, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnökét, Lui Fuentest főborászt, Szentgyörgyvölgyi Tibort, aki ugyan a gyermekvédelem területén dolgozik, mégis sokat tesz a zalai borkultúráért. Tag lett Molnár László, aki a galamboki szőlőhegyen gazdálkodik, Tóth Attila, nyugalmazott pedagógus is, aki a gyümölcsfái gondozása mellett csemegeszőlővel foglalkozik, Bangó Tamás hotel igazgató, valamint a szlovéniai szakember, Stefan Pavljinek. Mindannyian úgy nyilatkoztak, hogy megtiszteltetés a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjának lenni.

Maximálisan tudnak azonosulni a szervezet célkitűzéseivel, azzal a munkával, amit a rend több mint két évtizede végez.

A Da Bibere Zalai Borlovagrend közgyűlésén jelen volt a Magyar Borrendek Országos Szövetségének főtitkára is. Tutor Jánosné díszoklevelet adott át a nyolcvanöt esztendős Bernáth Tibornak, elismerve példaértékű, a borrendekért végzett munkásságát. A díszoklevél rangját jól jelzi, hogy abból évente csak egyet adományoznak.

A hét új tag avatásával a 2000-ben negyvennyolc fővel alapított Da Bibere Zalai Borlovagrend tagsága elérte a nyolcvan főt.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Soproni tavasz Budapesten

Azt sokan tudják, hogy a termőhelyi gondolat mennyire fontos a borászatban is. A termőhely, mint hívószó évről évre fontosabb nem csak a szakma, de a borfogyasztók körében is, amit jól mutat az a keresletnövekedés, ami lejátszódott az elmúlt évtizedben az ilyen borok tekintetében.

Kékfrankos, ami a miénk!

Megint itt van egy szőlőfajtánk, amely bármilyen értékes is, sok gondunk van vele. Na nem az erényeivel, inkább azzal, hogy fajtaborként nehezen értékesíthető. A Kékfrankosról van szó, a hazai kékszőlők szürke eminenciásáról. A Magyarországon legnagyobb felületen termelt kékszőlő pedig megérdemelné a törődést. A legjobb rozék alapanyagát adja, s nem hagyható ki egyetlen vörös házasításból sem.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI-vel.

Változatosság télen a konyhában

Az utóbbi 50-70 évben a mezőgazdasági sokféleség (agro-biodiverzitás) nagymértékben lecsökkent. Ez világosan látszik abból, hogy napjainkban mindössze 20 növényfaj adja az emberiség növényi táplálékának 80%-át, pedig világviszonylatban körülbelül 3000 táplálkozásra alkalmas növényfajt ismerünk.

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.

Tűzből született hegyvidék

A Börzsöny. Egyszerűen, csak így röviden, de sokak számára erős szívdobbanással kimondott szó. Aki járt már túraútjain, tökéletesen érti ezt. Bár besorolás szerint hazánk csupán harmadik legmagasabb és viszonylag kis alapterületű hegysége, természeti csodái megszámlálhatatlanok: meredek bércek, hosszan elnyúló gerincek és szűk völgyek világa.

A siker kovásza az ágazati szereplők összefogásában rejlik

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc március 15-ei emléknapja alkalmából, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezett ünnepségen, Nagy István agrárminiszter a vidéket a magyar nemzet gerincének nevezte, és akiknek tett ígéretét betartja, amivel soha nem látott fejlesztések indulnak el az agráriumban.