Back to top

Az év nemzetközi dísznövénytermelője

Kertészeti Termelők Nemzetközi Szövetsége (AIPH) minden évben meghirdeti az Év nemzetközi termelője díjat. A 2009-ben alapított igen rangos szakmai díjjal a világ legjobb dísznövénytermesztő üzemeinek munkáját ismerik el.

A kanadai Brookdale Treeland Nurseries dísznövénytermesztő vállalat nyerte AIPH Év nemzetközi termesztője 2023 díját. A rangos „Arany Rózsa” díjat, azaz az abszolút győztesnek járó elismerést a Royal Flora Holland vezérigazgatója, Steven van Schilfgaarde adta át a kanadai cégnek az IPM Essen kiállítással egyidőben, 2023.01.24-én egy nagyszabású díjátadó ünnepség keretében.

A 2009-ben a Royal FloraHolland és a FloraCulture International szakújság támogatásával alapított Év nemzetközi termelője díj a világ legjobb dísznövénytermesztő üzemeinek munkáját és szakértelmét ismeri el.

A friss díjazott Kanada egyik legnagyobb és legelismertebb növénytermesztője, öt telephelyen és mintegy 800 hektáros területen nevelnek kerti növényeket. Az Arany Rózsa Díj mellett egyébként a Brookdale Treeland Nurseries „Fák” kategóriában a legjobbnak járó arany minősítést, valamint Fenntarthatóság kategóriában a bronz minősítést is bezsebelhette.

Fotó: AIPH

A zsűri véleménye szerint a vállalkozás nem csak igen széles fajtaválasztékával tűnik ki, hanem azzal is, hogy

a fenntartható termelést és innovációt helyezi előtérbe valamint elkötelezett a tudás és információ átadása, az erős munkavállalói csapat kialakítása mellett.

A vállalat rugalmas hozzáállása ugyanakkor dinamikus problémamegoldása tette lehetővé, hogy folyamatosan új termékeket fejlesszen amivel új piacokra is be tudott törni, miközben példamutató értékeket képvisel az egész iparág számára is - indokolta a döntést a díjkiosztón a zsűri.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/aiph.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A talajromlás erősödése és a talajjavítás reneszánsza várható

A szántó művelési ágú hazai földrészletek fele eleve javításra szorul, mert különböző mértékben mészhiányos barna erdőtalajok (főként a Dunántúlon) és szikes, különböző szolonyeces réti talajok (az Alföldön, főként a Tiszántúlon).

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?

Magyar biodiverz magkeverékek

A díszkertészek februári szakmai konferenciáján több előadás érintette a magkeverékek kérdéskörét. A szakemberek hazai fejlesztésű biodiverz magkeverékek vetését javasolták zöldtetőkre és szabadföldre. Egy másik előadásban a vadvirágkeverékek és a virágos fűmagkeverékek alkalmazásának tudnivalóit összegezték.

A brazil tölcsérjázmin károsítói

Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) igen látványos, Dél-Amerikában őshonos örökzöld kúszó dísznövény, a kutyabengefélék családjába tartozik. Tudományos nevét a 18. században kapta Henry Joseph Mandeville angol diplomatáról, lelkes kertészről.

A permetszer hatékony kijuttatása pénzben mérhető

A házikertekben kicsiben ugyanolyan fontos a megfelelő permetezési gyakorlat, mint a nagyobb, üzemi ültetvényekben. Aki pedig vegyszermentes kertet tart fenn, neki is érdemes megtanulnia jól permetezni, hiszen a növényi levek, biostimulátorok, és sok más biotermesztésben használt anyag kijuttatása is így történik.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.

Egyre erősebbek az agrárkapcsolatok Georgia és hazánk között

Nagy lehetőségek vannak a hazánk és Georgia közötti mezőgazdasági együttműködésben, nem véletlenül jött létre stratégiai partnerség a két nemzet között - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét.

Viharkárra fizették ki a legtöbbet

A kertészetek kárbiztosítására szakosodott Gartenbau-Versicherung biztosítótársaság második éve egyértelműen átlag feletti káresetet regisztrált, és több mint 50 millió eurót fizetett ki tagjainak.

Mi lesz a pampafűvel?

Február közepén tizenhat országból több mint száz szakember vett részt az évelőtermesztők nemzetközi szövetsége (ISU) által szervezett tanácskozáson Németországban, a grünbergi kertészeti képzési központban. A szakemberek közt parázs vita alakult ki a pampafű invazív fajként való listázása kapcsán.