Back to top

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Az élet számos területén elfogadjuk a nemek közötti eltéréseket, mivel ez nem csak ízlés kérdése, hanem biológiai alapjai vannak. Még a testápolásban is eljutottunk oda, hogy vannak a női és a férfi test különbözőségét figyelembe vevő termékek. A gyógyszerek között miért nincsenek?

Nüansznyi különbségek, mégis életek múlhatnak rajta

A női szív kisebb, finomabb erekkel van körbe szőve, és más ritmusban ver, mint a férfiak szíve. De nem csak a ketyegőnk más típusú, másképpen is reagál bizonyos terhelések hatására.

Például a szívinfarktus okai, előjelei és tünetei nemek szerint különböznek.

Ezért amellett, hogy sok téves diagnózis születik a nők kárára, nyilvánvalóan azt sem veszik figyelembe, hogy másféle ellátásban kellene részesíteni a különböző nemű embereket. És ott van még a takotsubo kardiomiopátia is, amely leginkább egy nőket érintő állapot. A megtört szív szindróma rendkívül hasonló tünetekkel jár, mint az infarktus, és elsősorban nagy érzelmi megrázkódtatás után alakul ki. A jelenség belső okait még csak sejteni vélik, de az mindenesetre biztos, hogy minden ilyen eset alapos kivizsgálást érdemel. Létfontosságú tehát sokkal több adatot gyűjteni a kardiovaszkuláris betegségekről női szemszögből is, hogy pontosabb diagnózisok szülessenek.

A máj számára a gyógyszerek „mérgek”, ezért igyekszik azokat minél hamarabb ártalmatlanítani.

A gyógyszereknek nincs mindig könnyű dolguk, hogy mellette érvényesülni tudjanak. És természetesen az orvosságok feldolgozásában is vannak eltérések nők és férfiak között.

A nők szervezetében kevesebb nefron található és kisebb kapacitással rendelkeznek a vizelet koncentrálására, mint a férfiak. A nőknél ezért gyakoribb a 3. stádiumú vesebetegség és a veseelégtelenségekhez kapcsolódó szövődmények előfordulása, ellenben a lupus nephritis-t és a policisztás vesebetegséget inkább férfiaknál állapítják meg.

Egyes betegségeket hajlamosak vagyunk nemek szerint beskatulyázni, például elsősorban női nyavalyáknak könyveljük el a depressziót vagy a csontritkulást, pedig a férfiakat sem kímélik.

Ezért a kezelésük sikerességének érdekében feltétlenül szükség lenne ezeken a területeken több valós információval rendelkezni a férfiakkal kapcsolatban is.

Vera Regitz-Zagrosek tanulmányában arra hívja fel a figyelmet, hogy hatásosabb lenne a prevenciós elveket és a terápiákat nemek szerint megállapítani, a mindenkire egyformán érvényes utasítások hangoztatása és kezelések kivitelezése helyett.

Kevesebb is elég

Fotó: mmg
A nők nem igényelnek ugyanakkora hatóanyagdózist, mint a férfiak, mivel normál esetben alacsonyabbak és kisebb a testtömegük.

A testfelépítésünk alapvetően más, a női testben több a zsírszövet, míg a férfiak esetében magasabb az izomszövet aránya.

Ez azért különösen lényeges, mert ez a két szövet minden szempontból teljesen más. A serdülőkor kezdetén a test külsőleg, de még inkább belsőleg elkezd felkészülni a majdani szerepére, feladatára. A lányoké szépen fokozatosan, de azért elég dinamikusan hozzálát a testzsír mennyiségének fokozásához. Ekkortájt a zsírszövet mennyisége kb. 120%-kal növekszik meg. Már csak ez olyan jelentős változás, amit nem szabadna figyelmen kívül hagyni, mivel a zsírszövet tároló funkciója nem mindig előnyös. Bizonyos gyógyszerek előszeretettel áramlanak feléjük, ennek következtében több időt töltenek a lányok és nők szervezetében, és ezáltal hosszabb ideig fejtik ki a hatásukat. A hormonrendszerünk közötti differencia, illetve a nemi hormonok hónapon belül is ingadozó jellege szintén befolyásolja a gyógyszerek hasznosulását.

Sőt a rendszeresen szedett hormontartalmú szerek (pl.: fogamzásgátló, változókor idején szedett hormonkészítmények) is befolyásolják más gyógyszerek hatását. Valamint már azt is megfigyelték, hogy míg a magasabb, természetes ösztrogénszint védőfaktorként működik fiatal nőknél, a menopauza utáni pótlása eléggé kockázatos.

A női szervezet 30%- kal érzékenyebben reagál a fájdalomcsillapítókra és az érzéstelenítőkre, ezért a nőknek csökkentett adagot kellene kapniuk ezekből, mivel a túladagolás komoly veszéllyel jár.

Az influenza elleni oltóanyag fele is elegendő a nők szervezetének ahhoz, hogy ugyanannyi antitestet állítson elő, mint a férfiaké.

Míg az magától értetődő, hogy a gyermekek csak alacsonyabb adagot kaphatnak a gyógyszerekből, az orvostudomány nem igazán tesz különbséget felnőtt nők és férfiak között, pedig mint láthattuk, megdöbbentően sok eltérés van közöttük.

A testfelépítésünk, „összetételünk” különbözősége egyáltalán nem részletkérés, hiszen ennek következtében másképpen hasznosulnak a gyógyszerek, a védőoltások. Vajon az egészségügy képes lesz kezelni ezt a problémát?

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Így rontja egy édesítőszer az immunválaszt

Egy új tanulmány szerint a nagy mennyiségű szukralózzal etetett egereknél kevésbé aktiválódtak a T-sejtek - melyek az immunrendszer szerves részét képezik.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Szennyezett teljes kiőrlésű lisztet hívtak vissza

Magas tropán alkaloid szennyezettség (atropin, szkopolamin) miatt visszahívta a Bauck Hof márka teljes kiőrlésű lisztjét a Bio Partner Kft. - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétvégén az MTI-t.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.

A MIND és a mediterrán étrendet követők kisebb eséllyel szenvednek Alzheimer-kórban

A tudósok megállapították, hogy azoknál az idősebb pácienseknél, akik szorosan követték ezen étrendek valamelyikét, kevesebb amiloid plakk és tau-tangulum volt az agyban, mint azoknál, akik nem tartották szigorúan ezt az étrendet.