Back to top

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

A termesztés során gyakran előforduló problémák (gyenge gyökérzet, egyenetlen állomány, virágzás elmaradása stb.) orvoslására új szemléletű megoldást jelentenek a biostimulátorok, vagy akár a többlépcsős fermentációval előállított, jótékony mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények. A Multikraft készítményei növényspecifikusan, számos kultúrában használhatók

Megafol, Kendal és Plantafol kombinációjával kezelt, egységes és egészséges állomány
Megafol, Kendal és Plantafol kombinációjával kezelt, egységes és egészséges állomány
A növényházi cserepesnövény- és vágottvirág-termesztő kertészeteknek szervezett tanácskozáson Márton Zoltán, a Malagrow Kft. szaktanácsadója előadásában arra hívta föl a figyelmet, hogy a tisztán műtrágyára vagy növényvédő szerre alapozott technológiák nem minden esetben hozzák meg a várt eredményeket.

Komplex szemléletre van szükség, melyben a növények életfolyamatait úgy kell irányítani, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat – mint például a hőmérséklet, táp­anyag, genetikai potenciál – a leghatékonyabban felhasználhassák az elvárt minőség, hozam elérése érdekében.

A társaságuk által forgalmazott biostimulátorok újszerű megoldást jelentenek a termesztés során gyakran előforduló problémák kezelésére.

A növény jó erőnlétéhez elsőként a gyökér működését érdemes serkenteni, amihez segítséget nyújt a Radifarm nevű készítmény. Beöntözéssel való kijuttatása után 4-5 nappal erőteljesebbé válik a hajszálgyökér-képződés. A gyökértömeg növekedésén keresztül javul a növények tápanyag- és vízgazdálkodása, ami hozzájárul a palánták folyamatos fejlődéséhez, amelyek így erőteljesebbé, ellenállóbbá válnak. Adagolása a vegetációs szakasztól függ. Új állomány kezelésére 100 liter vízhez 5 deciliter bekeverését javasolják, míg gyökérprobléma esetén, ha ismételt kezelések szükségesek, 2-3 deciliter is elég 100 literhez.

Amikor a kertészek azt tapasztalják, hogy egyes állományok nem fejlődnek egyöntetűen és a vegetációs tömeg is kisebb a vártnál, ott a gyökér-lomb arány kiegyenlítésére szolgáló termék, a Viva nyújthat megoldást. A kettős hatású – a gyökérre és a föld feletti részre egyaránt ható – készítménnyel hatékonyabbá válik a tápanyag-feltáródás, növekszik a fotoszintetizáló lombfelület és a táp­anyagfelvétel.

Vágottvirág-kultúrákban a kedvező gyökér- és lombfelület kialakulásával a szálhozam, a virágzási idő és a színesedés is előnyösen befolyásolható.

Állományokban váratlanul fellépő sófelhalmozódás esetén csökkenti a gyökérperzselődés kockázatát, lehetővé teszi a fejlődésben megrekedt növény újraindítását. Ilyen esetekben ár-apály vagy csepegtető rendszerű öntözésen keresztül három-ötszöri kijuttatás segít.

Kombinált stresszkezelés

Környezeti tényezőkből vagy technológiai hiányosságokból fakadó stressz kezelésére való a Megafol. A készítmény olyan regenerálódást elősegítő anyagokat, aminosavakat, fehérjéket, vitaminokat és különleges, kimondottan regenerálódást elősegítő tápanyagokat tartalmaz, amelyek növelik a stressztűrő képességet és átsegítik a növényeket a stresszhatás káros következményein. Használható átültetés előtt álló növényeknél vagy palántáknál, amelyeket pluszenergiával szeretnénk ellátni a töretlen fejlődésük érdekében. Érdemes kombinációban, Plantafol és Kendal szerekkel együtt, lombon keresztül kijuttatni. A Plantafol további tápanyagot juttat a növénybe, míg a Kendal a bőrszövetet erősítő hatásán keresztül javítja az immunválaszt és a megbetegedésekkel szembeni ellenállást.

A Multikraft készítményei növényspecifikusan, számos kultúrában használhatók
A Multikraft készítményei növényspecifikusan, számos kultúrában használhatók

A valamilyen okból (környezeti, technológiai) megtorpanó virágzó kultúrák kezelésére a lombon keresztül kijuttatható Sweet alkalmazható. A virágok méretét, formáját nem befolyásolja, ellenben élénkíti a színüket, fokozza a tartósságukat. A Sweet és a Megafol együttes alkalmazásával a virágnyílás ütemezhető.

Méretnövelésre a Benefit PZ komplex készítményt ajánlotta az előadó. Nukleinsavakat, vitaminokat, fehérjéket tartalmaz és hatékonyan stimulálja a sejtosztódást. A kezelés érzékeny fenológiai fázisban történik, ezért az időzítésre fontos odafigyelni.

A tápanyag-utánpótlással kapcsolatban említést tett a Malagrow Kft. által forgalmazott magas hatóanyag-tartalmú műtrágyákról.

A komplex műtrágyáik közül a Master termékcsalád érdemel figyelmet, amely a főbb tápelemeket (NPK) különböző összetételben tartalmazza, így a növények fejlődési szakaszaihoz jól igazíthatók az egyes tagjai. Gyorsan és jól oldódó, gyökéren keresztül felvehető készítmények.

A növényvédelem terén új lehetőségként mutatta be Márton Zoltán a NanoTac készítményt. A kontakt, fizikai hatású, polimeralapú, háromdimenziós hálót kialakító rovarölő permetszer a kezelést követően gyorsan és tökéletesen körülveszi a kártevőt. A polimerhálóval csapdába ejtett szúró-szívó szájszervű egyedek azonnal mozgás- és táplálkozásképtelenné válnak, gyorsan elpusztulnak. A permetlének érintkeznie kell a kártevővel a hatás kifejtése érdekében, ezért bő lével célszerű kijuttatni és ügyelni kell a teljes permetlé-fedettségre. Előnye, hogy a szerrel szemben nem alakul ki rezisztencia, nem szól bele a növény biokémiai folyamataiba, nem hagy nyomot, nem toxikus.

Kész komposzt néhány hét alatt

Az eMB készítményekkel mindössze hat hét leforgása alatt kész komposzt állítható elő
Az eMB készítményekkel mindössze hat hét leforgása alatt kész komposzt állítható elő
A szerves hulladékok feldolgozása nemcsak munkaerőigényes, nagy mennyiségben pedig komoly gépesítést igénylő folyamat, hanem kellemetlen mellékhatásként gyakran erős szaggal is jár, nemkívánatos anyagok, például metán és ammónia is felszabadulhat. A rothadási folyamatban ráadásul kártékony baktériumok is elszaporodhatnak. A Multikraft által kifejlesztett készítmények éppen ezt az úgynevezett meleg rothadást akadályozzák meg úgy, hogy a szerves hulladék komposztálása a készítmény hatására felgyorsul, a bomlási, átalakulási folyamat néhány hét leforgása alatt végbemegy.

Mindehhez a komposztot mindössze három-négy alkalommal kell átforgatni, a komposztkezelés tehát nagyon erőforrás-takarékos.

A vállalat speciális termékcsaládját kifejezetten szerves hulladék és szennyvíziszap feldolgozására fejlesztették ki, a kezelés a fermentáció és a mikroorganizmusok általi lebomlás felgyorsítását szolgálja. Az eMB Starter, valamint eMB Aktiv készítmények használata előtt fontos, hogy a szerves hulladék nedvességtartalma 30 és 50% közötti legyen. Egy köbméter komposzthoz egy liter készítmény hozzáadását követően a komposztot le kell fedni, és így három hét alatt fermentálódik. Újabb három héten keresztül hetente egy-egy alkalommal kell a szert tovább adagolni köbméterenként egy literes mennyiségben, ezt követően készül el a hatodik hétre a homogén szerkezetű, kiváló tápanyagtartalmú komposzt.

Segítenek a mikroorganizmusok

Az eseményen Robert Rotter, az ausztriai Multikraft GmbH tanácsadója mutatta be azt a speciális többlépcsős eljárást, amelyet a több mint négy évtizede működő családi vállalkozás dolgozott ki. A cég által gyártott készítmények támogatják azoknak a jótékony és hasznos mikroorganizmusoknak a felszaporodását, amelyek aztán lehetővé teszik kémiai úton nagyon nehezen vagy egyáltalán nem létrehozható anyagok képződését, mindezt természetes, fenntartható és környezetkímélő módon. A cég készítményei a kertészeti termelés számos területén alkalmazhatók, a növényvédelemtől kezdve a tápanyag-utánpótláson keresztül a komposztálásig. Az 1970-es évek végén alapított Multikraft vállalat fő tevékenysége korábban speciális takarmányok értékesítése és gyártása volt. Később a tulajdonosok új ismeretek, új megoldások keresése során találkoztak először a hasznos mikroorganizmusokat alkalmazó technológiával, amelynek továbbfejlesztésével mára a világ egyik vezető ökológiai megoldásokat kínáló vállalatává nőtte ki magát a cég. Immár több mint húsz éve gyártja és fejleszti a készítményeket, napi ötvenezer literes mennyiségben, amelyeket jelenleg több mint huszonöt országban értékesítenek, köztük Magyarországon is.

Robert Rotter, a Multikraft vállalat tanácsadója foglalta össze a legfontosabb információkat a jótékony mikroszervezetekről
Robert Rotter, a Multikraft vállalat tanácsadója foglalta össze a legfontosabb információkat a jótékony mikroszervezetekről

Minden Multikraft-termék alapját olyan, elsősorban tejsavbaktériumokból, fotoszintézisre képes baktériumokból és élesztőgombákból álló folyékony komponensek képezik, amelyeket többlépcsős fermentációval állítanak elő.

A speciális összetételű készítményekkel a növények erőnlétét lehet olyan mértékben erősíteni, hogy azok saját védekezőrendszerükre támaszkodva aztán képesek legyenek megvédeni magukat a kórokozóktól és kártevőktől. A kémiai növényvédelemmel szemben ezek a szerek tehát indirekt módon hatnak a növényekre.

A technológia sikeres alkalmazásához fontos a kertészek szemléletmódjának átalakítása: a szereket preventív, megelőző módon és nagyon következetesen, az előírások pontos betartásával kell használni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a mikrobiológiai készítmények a növényen vagy a növény közvetlen környezetében – például a termesztőközegben – megtalálható hatékony mikroorganizmusok támogatásával olyan probiotikus rendszert hoznak létre, ami egyrészt erősíti a növény védekezőrendszerét, de akár rezisztenciát is kialakíthat, így a növény ellenállóbbá válhat például a hőséggel vagy szárazsággal szemben is. Emellett serkentik olyan növekedési hormonok termelését is, amelyek hatására intenzívebb lesz a gyökérfejlődés, javul a növény vitalitása. Az is elhangzott, hogy a folyamatos termékinnovációhoz számos egyetemmel és kutatóintézettel dolgoznak együtt. Ennek eredményeként a termékekből ma már növényspecifikus kombinációkat fejlesztettek ki.

Jellemzően öntözővízzel vagy permetezve, lomb­trágyaként juttathatók ki a szerek, azonban a hidegködképzővel történő kijuttatással kapcsolatban is igen biztatóak a visszajelzések, kisebb szerfelhasználással jobb eredményeket sikerült elérni termesztőüzemekben.

Robert Rotter arról is beszámolt, hogy a készítményeket használó, cserepes árut termelő osztrák és német kertészek növényeire sokkal kevesebb reklamáció érkezik, mert vélhetően a rajtuk kialakult kedvező mikrobiomnak köszönhetően a vásárlóknál is sokáig díszítenek.

Az előadó szólt a Terra Preta technológiáról is. A humuszképződést elősegítő eljáráshoz előbb erjesztéssel létrehozzák azt a speciális, faszenet és zeolitot tartalmazó szubsztrátumot, amelyet szilárd trágyaként bedolgoznak a talajba. A szubsztrátum hosszú időn keresztül táp­anyagraktárként működik, tápanyagban gazdag talajt hoz létre a növények számára. A módszer a tőzegmentes, illetve tőzegcsökkentett termékek térnyerésével együtt egyre népszerűbb Ausztriában és Németországban.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.