Back to top

A gazdaság mindenese

A Fendt teljesen új fejlesztéssel jelentkezett az idei AGROmashEXPO-n, a 7. generációs Fendt 728 Vario traktorral hívta fel magára a szakma figyelmét, s elnyerte a Nemzetközi Fejlesztési Nagydíjat. A 7,5 liter lökettérfogatú, 6 hengeres, AGCO Power motort teljesen újratervezték ehhez a teljesítménytartományhoz.

Nagy Róbert, az Axiál Kft. Fendt termékfelelőse hosszú évek alatt végigkövette, miként fejlődtek a német gyártó erőgépei. „ A céghez 2001-ben kerültem, 2002 nyarán írtuk alá a Fendt-el a forgalmazási szerződést.

Több mint 20 év távlatában mondhatom, rohamosan fejlődik a technika. Magyarországon első ízben látható kiállítva a 7. generációs széria, a Fendt 728 Vario”

- vázolta tapasztalatait a szakember. Teljesen megújult a széria, nem csak ráncfelvarrást végeztek rajta. Egyébként érdekesség, hogy a Fendt gyár traktorpalettájából a 7-es széria a legsikeresebb, a legnagyobb darabszámban értékesített erőgép. Nagyon jó méret, a teljesítmény kicsit feljebb tolódott, 200-tól 280 lóerőig áll rendelkezésre. Külön érdekessége, hogy megkapta a nagytestvérének a VarioDrive hajtásláncát. A Fendt nevével összeforrt a Vario váltó.

Nagy Róbert: A hajtáslánc kiküszöböli a kézi váltás szükségességét a terep és a közút között
Nagy Róbert: A hajtáslánc kiküszöböli a kézi váltás szükségességét a terep és a közút között
Fotó: Csatlós Norbert

A Vario hajtómű óránként 20 kilométeres sebességtől akár 60 kilométerig fokozatmentes. Beépítették azt a VarioDrive hajtásláncot, amit az ezres szériában, az 500 lóerős traktorban alkalmaznak, amely külön hajtja meg az első hidat és külön a hátsót.

Gyakorlatilag 25 kilométeres sebességig állandó összkerékhajtással rendelkezik a traktor. Utána leválasztja az első híd hajtását, és 60 kilométer óráig már csak hátsó hajtású, de akkor is teljesen fokozatmentes.

Kezelési szempontból egyszerűbb lett, az erőgépben nincs egyes, kettes fokozat, nem kell a kezelőnek odafigyelni a váltásra. Az is érdekesség, hogy kikerült az összkerékhajtás kapcsoló, a gép figyelve a kerékcsúszásokat, terheléseket, szükség esetén automatikusan kapcsol.

„Kisebb családi gazdaságoknál helye van, mint egy igazi mindenes erőgép, hiszen ha ápolókereket teszünk rá, akkor befér akár a sorba is, a gazda minden munkát el tud vele végezni. Nagyobb gazdaságoknál pedig akár egy komoly vetőtraktorként alkalmazható, hiszen

a vetőgépek is egyre nőnek, nagyobbak a hidraulikus igények, akár az Isobus csatlakozó, vagy GPS rendszer, mivel a térinformatika már betört erre a területre, és a Fendt alkalmas rá, hogy ezeket az eszközöket működtesse.

Kis traktornak már nem mondanám, mert a 200-280 lóerő már nem is olyan pici” - magyarázta Nagy Róbert, följebb tolódtak a teljesítmény kategóriák. Egy felső-közép kategóriás traktor kapnak a Fendt 728 Vario-val, egy nagy traktor előnyeivel, adottságaival. Igazi kiszolgáló erőgép, szállításhoz, bálázáshoz, kaszáláshoz egyaránt megfelel, ráadásul mobilis, szállításban is nagyon szeretik, ha komolyabb távolságokat kell megtenni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaság pozitív hatása a napelemekre

Az Applied Energy folyóiratban megjelent Cornell Egyetem új kutatása szerint a napelem parkokban a mezőgazdasági növények termesztése növelheti az élelmiszertermelést, valamint javíthatja a napelemek teljesítményét és élettartamát.

Két évtizede készülnek CLAAS erőgépek Le Mans-ban

Húsz évvel ezelőtt, 2003. február 23-án írta alá Helmut Claas a Renault Csoport részeként traktorgyártással foglalkozó Renault Agriculture többségi tulajdonrészének felvásárlását rögzítő szerződést. Azóta a CLAAS – teljes gépesítési rendszereket kínáló szolgáltatóként – fokozatosan erősítette pozícióját a nemzetközi piacokon, különös hangsúlyt fektetve a hatékonyságra és a termelékenységre, valamint a korszerű gyártási folyamatokra.

Gólyalábon a költségek

A hivatalos adatok szerint a burgonya tavalyi termőterülete nem érte el a 8 ezer hektárt. Évtizedek óta csökken a vetésterülete, de arra kevesen számítottak, hogy 2022-ben összesen 7900 hektáron ültetnek krumplit.

Megkóstolná a nyomtatott tortát?

Egy kutatótcsoport olyan robotot tervezett, mely képes egy torta megsütésére, elkészítésére maximum hét összetevő felhasználásával. Ez jelenleg a legtöbb összetevő, melyeket kezelve egy robot képes ételt "nyomtatni".

A Krone bemutatja a GX univerzális szállítókocsi új változatát

A 2022/23-as értékesítési szezon óta a Krone a GX univerzális, merev oldalfalú szállítókocsit is kínál hidraulikus teleszkópos raktérbővítéssel. Ezzel a most már alapfelszereltségként konfigurált változattal a Krone bővíti a GX univerzális szállítókocsik kínálatát.

Új JCB gépek hidrogén meghajtással

A JCB szuperhatékony hidrogénmotorok gyártására irányuló 100 millió font értékű projektje a közelmúltban debütált nemzetközileg a világ egyik legnagyobb építőipari gépvásárán. Mintegy 150 fős mérnökből álló csapat dolgozik a hidrogén égésű motorok fejlesztésére irányuló úttörő kezdeményezésen – és már több mint 50 prototípust gyártottak le a JCB brit motorgyárában.

Csaknem egymilliárd forintot fordított technológiai fejlesztésre a felsőlajosi Márka Üdítőgyártó Kft.

Csaknem egymilliárd forintból új üdítőital-gyártó gépsorral fejlesztette vállalkozását a Márka Üdítőgyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Bács-Kiskun vármegyei Felsőlajoson - közölte a cég az MTI-vel.

Drónpilóta diplomaosztó Szarvason: az első fecskék

Az országban először kaphattak kézbe drónpilóta jogosítványt hazai szakemberek. Hiánypótló képzést indított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az első kurzust elvégezve kilencen vehették át diplomájukat Gyuricza Csaba rektortól és Takács Árpád, Békés Vármegye Kormányhivatal főispánjától.

Mit tartogat a jövő?

A dél-tiroli szakiskolákban gyümölcs- és szőlőtermesztés szakirányon végzettek „öregdiák-egyesülete”, az A.L.S több szervezettel, intézménnyel és a helyi agrárvállalkozókkal közösen kétévente technológiai napot szervez. A rendezvényen azokat az innovatív, gyümölcs- és szőlőtermesztésben használható gépeket, eszközöket mutatják be üzem közben is, amelyek a jövőben fontos szerepet kaphatnak a gazdálkodásban.

Magyar fejlesztésű fagyvédelmi gépek mutatkoztak be Csobádon

Többek közt hazai fejlesztésű fagyvédelmi berendezéseket mutattak be a Holland Alma Kft. csobádi biogyümölcsösében. Ezekkel a kisugárzási fagy ellen lehet védekezni: néhány fokkal emelhető a hőmérséklet, és az erős légáram is segít megmenteni a termést.