Back to top

USA: Hová lett a föld?

Az USA-ban 2013/14 óta mintegy 6,5 millió hektár mezőgazdasági terület tűnt el a statisztikákból. Ez megegyezik Németország teljes gabonatermő területével. Mi történt ezekkel a talajokkal? És ami a piac szempontjából fontos, szükség esetén újra művelésbe lehet őket vonni?

Fotó: Pixabay
Az Egyesült Államokban minden tavasszal a farmerek nagy kérdése, hogy kukoricát vagy szóját fognak-e vetni nyári növényként. A tavaszi búza alig 5 millió hektáros termőterülete nem játszik nagy szerepet.

Ha vetésterület-eltolódás történik, a piacot megmozgató kérdés az, hogy az egyik növény mennyire veszi el a termőföldet a másiktól? Az erre a kérdésre adott válasz rendszeresen jelentős árkorrekciókhoz vezet a tőzsdén.

Ezek felfelé és lefelé egyaránt előfordulnak. Legutóbb 2022 június végén volt így, amikor az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) frissített vetésterületi adatai mindkét növény esetében jóval elmaradtak a piaci várakozásoktól. Összességében a területet tekintve a három legfontosabb szántóföldi növény (kukorica, szója és búza) vetésterületét közel 92 millió ha-ra bővítették az amerikai gazdálkodók. A többi szántóföldi kultúra esetében is területnövekedést - de sok esetben csökkenést is - feltételez a hatóság. Ez a növekedés azonban mit sem változtat azon, hogy a 2014-ben nyilvántartott 132 millió hektártól még messze van a főnövények vetése.

Az Egyesült Államokban a szántóterületek évek óta zsugorodnak.

Fotó: Pixabay
Dr. Scott Irwin, az Illinoisi Egyetem Mezőgazdasági és Fogyasztói Gazdasági Tanszékének munkatársa hívta fel a figyelmet arra, hogy

1998-tól 2014-ig a termőterület szűk sávban, átlagosan 145,5 millió hektár körül mozgott, de a 2014-es vetési időszakban váratlan csökkenő tendencia kezdődött. 2020-ra az Egyesült Államok termőterülete 6,5 millió hektárral csökkent.

Régiók szerinti bontásban az 50 államból 46-ban 2014 és 2020 között a szántóterületek csökkenését észlelték. A vizsgált időszakban a legtöbb termőterületet kivonó államok Észak- és Dél-Dakota, Texas, Oklahoma és Montana. Az érintett növények közül messze a búza a leginkább érintett (minden államban -2,4 millió hektár), ezt követi a szárított szálas takarmány (-1,5 millió hektár), és a kukorica (-0,7 millió hektár). A szójabab esetében csak -120 000 ha lett termelésből kivonva.

A kutatók szerint nem ismert, hogy ezeken a területeken ma történik-e gazdálkodás. Valószínűsítik, hogy nagyobb arányban lehetnek az aszály miatt parlagon vagy legelőként hasznosított területek.

Az viszont egyértelmű, hogy az „eltűnt föld” rejtett tartalékot képez, amelyet szükség esetén vissza lehet vonni a termelésbe. Ha az árak továbbra is magasak maradnak, akkor további vetésterület-bővülést tapasztalhatunk a kukorica és a szója esetén az Egyesült Államokban.

Fotó: Pixabay

Forrás: 
DLG Agrifuture Magazine

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaság pozitív hatása a napelemekre

Az Applied Energy folyóiratban megjelent Cornell Egyetem új kutatása szerint a napelem parkokban a mezőgazdasági növények termesztése növelheti az élelmiszertermelést, valamint javíthatja a napelemek teljesítményét és élettartamát.

A jövő agrárszakmai elitje találkozik – Egy hét múlva rajtol a 36. OTDK Agrártudományi Szekciója Kaposváron

Egy hét múlva ismét az agrárszakma érdeklődésének középpontjába kerül Kaposvár, hiszen két évtized után tér vissza az OTDK Agrártudományi Szekciója a somogyi vármegyeszékhelyre. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt: a hungarikumnak számító tudományos diákköri munka nem csupán a tehetséggondozás, hanem a tudományos utánpótlás biztosításának egyik legfontosabb alappillére is.

Sóhelyettesítők használatát engedélyeznék az USA-ban

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) múlt héten jelentette be, hogy olyan szabályozásra tett javaslatot, amely lehetővé teszi a sóhelyettesítők használatát olyan mindennapi élelmiszerekben, mint a sajt, fagyasztott borsó, vagy tonhal konverzv.

Magyarország kimaradt az EU mezőgazdasági mentőprogramjából

Az Európai Unió, Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának (AGRIFISH) március 20-i ülésén Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos közölte az EU mezőgazdasági minisztereivel a Bizottság azon döntését, hogy a mezőgazdasági tartalékot, 53 millió eurós (21,2 milliárd Ft) közép- és kelet európai segélyprogramra fordítja.

Megkezdődik a Natura 2000 gyepekhez kapcsolódó támogatás kifizetése

A hónap végéig mintegy 12,5 milliárd forint értékű támogatást vehetnek fel az agrárvállalkozók a „VP4-12.1.1-16 „Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” megnevezésű pályázati felhívás kapcsán - jelentette be Feldman Zsolt.

Egyre erősebbek az agrárkapcsolatok Georgia és hazánk között

Nagy lehetőségek vannak a hazánk és Georgia közötti mezőgazdasági együttműködésben, nem véletlenül jött létre stratégiai partnerség a két nemzet között - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét.

A beporzók megóvása közös kötelességünk

Közös faültetéssel hívta fel a figyelmet a beporzók védelmére és a biológiai sokféleség megóvására Nagy István agrárminiszter és Marjan Cencen, Szlovénia nagykövete.

Nagyon sok mindent újra kell tanulnunk

Ezt hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Portfolio Agrárium 2023 című konferenciáján, Kecskeméten.

Erős érvek a szója mellett

Soha ennyi érv nem szólt még a szójatermesztés mellett, mint most – hangsúlyozta Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián, Kecskeméten.

Magyarország az unió legjelentősebb tormatermelője

A magyar torma keresett külföldön, a termesztés alapvetően egy körzetre koncentrálódik. A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is bátran válasszuk a hazait – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.