Back to top

Új összefüggést találtak a társadalmi elszigeteltség és a demencia kockázati tényezői között

A szociális életmódot meghatározó tényezők, köztük a társadalmi elszigeteltség, összefüggésbe hozhatók a neurodegeneráció kockázati tényezőivel - derül ki a kanadai McGill Egyetem új tanulmányából.

Az Alzheimer-kór és a kapcsolódó demenciák (ADRD) egyre növekvő közegészségügyi válságot jelentenek, amelynek éves globális költsége meghaladja az 1 billió dollárt. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a társadalmi elszigeteltség összefügg az Alzheimer-kór fokozott kockázatával, de a társadalmi életmód és más ismert Alzheimer-kór kockázati tényezők közötti kapcsolatokat kevésbé ismerjük.

Az új munkában a kutatók 502 506 brit és 30 097 kanadai résztvevőjének adatait vizsgálták. Mindkét vizsgálatban olyan kérdőívek szerepeltek, amelyek a magányosságra, a társas érintkezés gyakoriságára és a társadalmi támogatásra vonatkozó kérdéseket tartalmaztak.

Fotó: pixabay.com

A vizsgálat számos összefüggést talált a potenciálisan módosítható ADRD kockázati tényezők és mind a magányosság, mind a társas támogatás hiánya között.

Azok az egyének, akik többet dohányoztak, túlzottan sokat ittak alkoholt, alvászavarokat tapasztaltak, mindemellett nem gyakran vettek részt könnyű vagy erőteljes fizikai tevékenységekben - mindezek az ADRD ismert kockázati tényezői -, nagyobb eséllyel voltak magányosak és a társadalmi támogatás hiányát tapasztalták.

A kanadai longitudinális öregedési tanulmány például rámutatott arra, hogy a másokkal együtt végzett testmozgásban való rendszeres részvétel 20,1%-kal csökkentette a magányosság érzésének esélyét, és 26,9%-kal csökkent a társadalmi támogatás hiányának megléte.

A korábban az ADRD-vel összefüggésbe hozott fizikai és mentális egészségügyi tényezők, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a látás- vagy halláskárosodás, a cukorbetegség, valamint a neurotikus és depresszív viselkedés szintén összefüggésbe hozhatók voltak mind a szubjektív, mind az objektív társadalmi elszigeteltséggel.

A magányosság érzésének és a társadalmi támogatás hiányának esélye 3,7, illetve 1,4-szer nagyobb volt a résztvevő neuroticizmus pontszámának függvényében is.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a társadalmi elszigeteltség, amely könnyebben módosítható, mint a genetikai vagy a mögöttes egészségügyi kockázati tényezők, ígéretes kiindulási pontja lehet a megelőző klinikai intézkedéseknek és a politikai beavatkozásoknak. 
Forrás: 
https://medicalxpress.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

Így rontja egy édesítőszer az immunválaszt

Egy új tanulmány szerint a nagy mennyiségű szukralózzal etetett egereknél kevésbé aktiválódtak a T-sejtek - melyek az immunrendszer szerves részét képezik.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Szennyezett teljes kiőrlésű lisztet hívtak vissza

Magas tropán alkaloid szennyezettség (atropin, szkopolamin) miatt visszahívta a Bauck Hof márka teljes kiőrlésű lisztjét a Bio Partner Kft. - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétvégén az MTI-t.