Back to top

Ahol a vizet dirigálják

A víz egyre fontosabb szerepet játszik ma a mezőgazdasági termelésben. Ki ne ismerné a A Bauer Hungária Kft.-t, akik 1980 óta vannak jelen Magyarországon, s azóta folyamatosan szállítanak öntözőgépeket a termelőknek.

Ahol a vizet dirigálják | MMG

„Többféle öntözési technológiát kínálunk a vásárlóinknak, azt gondolom beszédes, hogy a '80-as évek végén eladott öntözőgépeink még most is dolgoznak”- mutatott rá Tóth Éva, ha narancssárga öntöződobokat látunk a határban, azok a cég 40-45 éves öntöző dobjai. A Bauer munkatársa kitért arra is, hogy idővel nagyon sokat fejlődött az öntözés technológia, ma már akár precíziós öntözésről is beszélhetünk.

„Egyre inkább az élőmunka mentes öntözőgépeket keresik nálunk a gazdálkodók, nagyon kevesen vannak, akik a piacon ezzel foglalkoznak.

A precíziós gazdálkodásba úgy tudunk az öntözés részéről bekapcsolódni, hogy például komoly meteorológiai állomásokat, talajvédelmi szondákat adunk az öntözőgépeink mellé. Az ezek által szolgáltatott adatokat tudják felhasználni a gazdálkodók a precíziós gazdálkodásba.

Ami újdonságnak számít, hogy a talajnedvesség-mérő szondák és a meteorológiai állomások adatai alapján szaktanácsadási szolgáltatással is tudunk a gazdálkodóknak segíteni”- hívta fel a figyelmet a szakember, ha valaki megvásárol egy viszonylag nagy beruházást igénylő öntözőberendezést, azt minél hatékonyabban szeretné használni. Ezért is kezdtek együttműködni egy céggel, akik az adott növénykultúrához igazodva támogatják a termelőket abban, hogy minél sokoldalúbban és pontosabban tudják a vízkijuttatást megoldani.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert

Az elmúlt évek időjárása meghozta a beruházási kedvet, soha nem volt még ekkora érdeklődés az öntöző berendezések iránt. Ez köszönhető annak is, hogy öntözési támogatást lehet igénybe venni a célok megvalósításához. Lehet szó száz hektáros táblákról, de akár kisebb területek öntözésére is alkalmas eszközöket kínálnak. A mobil Rainstar öntöződobokat előszeretettel választják a kisgazdák, mert ezek rendkívül rugalmasan használhatók. Egy mobil szivattyúval, vagy egy kardánhajtású szivattyúval gyorsan áttelepíthetők, egy állásból pedig négy-öt hektárt beöntöznek. A működtetésük egyszerű, ezekhez nem kell csak egynyári vízjogi engedélyt kérni.

„A technológia adott, széles spektrumon mozog az öntözőgépek haladási sebessége, ezzel is lehet szabályozni a kijuttatott vízmennyiséget. Itt egészen az alacsony adagú öntözéstől a nagy dózisú öntözésig tudunk a partnereknek megoldást kínálni, ehhez méretezzük az öntözőgépeket különböző csőátmérővel.

Ugyanakkor nem csak a vízpótlásra alkalmasak, hanem bizonyos más agronómiai folyamatokban is részt tudnak venni ezek a gépek, így a párásító öntözésnek is nagy jelentősége van például a kukoricánál”- magyarázta Tóth Éva, a beruházást mindig megelőzi egy helyszíni felmérés. Kollégáik bejárják a területet, elbeszélgetnek a termelővel, fölmérik az igényeiket.

„Korábban teherként élték meg az állattartók az összegyűjtött hígtrágyát, ma viszont már kijuttatjuk és hasznosítjuk azt a sok tápanyagot, ami az állattartó telepeken keletkezik. Ennek egyik módja, ha tartálykocsis kijuttatást végzünk. A legfontosabb ilyenkor, hogy a talajba, a felszín alá injektálják a hígtrágyát, hogy minél kevesebb legyen a veszteség. Viszont ahhoz, hogy olyan állapotba kerüljön, hogy tartálykocsival kijuttatható legyen, előtte kezelni kell. Ehhez szükség van strapabíró szivattyúkra, keverőkre, és a fázisbontási technológiát követően szeparátorokra is”- magyarázta a szakember, hogy az új KAP-on belül lesz lehetőség támogatást igénybe venni a kezelésre, és a kijuttatásra is. A nyolcvanas években létesült telepekre ráfér a korszerűsítés. Az előző ilyen támogatási a 2000-es években jelent meg, azóta hosszú idő telt el. A jelenlegi inputanyagárak mellett ezt a tápanyagot nem szabad kárba veszni hagyni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tanulhatunk a csótányoktól - Építkezzünk "termeszetesen"

A termeszdombok segíthetnek olyan élő és lélegző épületek létrehozásában, amelyek fenntartásához kevesebb energia szükséges.

A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét eleje óta az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, néhol rendkívüli csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak. A záporos, zivataros időjárás még a hét végig velünk marad, nagy területi változékonyság mellett. A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, de a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is nagyon kedvez.

Az állattenyésztés mint a klíma­változás „okozója” és elszenvedője

Az elmúlt évtizedekben mind szakmai berkekben, mind a mindennapok témái között meghatározó szerepet kapott a klímaváltozás. Napi szinten találkozunk cikkekkel és megnyilvánulásokkal, amelyek a klímaváltozás tényét erősítik, cáfolják, hatását minimalizálják vagy eltúlozzák. Tudjuk, hogy az elmúlt évezredekben hidegebb és melegebb korszakok váltották egymást.

Katasztrófahelyzetben ingyen ételt és italt kínáló automatákat telepítettek Japánban

Földrengés és tájfun esetén ingyenes ételt kínáló automatákat helyeztek üzembe a természeti katasztrófákra való felkészülés jegyében Akóban, Japán egyik természeti csapások által fokozottan veszélyeztetett területén fekvő tengerparti városában - írta a Mainicsi Simbun japán napilap beszámolója alapján a The Guardian című brit lap.

Átadták a Szentkirályi Magyarország Kft. új PET-palackozó gyártósorát

Előző pénteken adták át a Szentkirályi Magyarország Kft. új, nagy teljesítményű, PET-palackozó gyártósorát, a 2,8 milliárd forint értékű beruházás a vállalat ötéves fejlesztési programjának első ütemében épült meg.

Rekordösszeg az agrárium fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások kifizetéséhez kapcsolódóan a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton, Balkányban, egy gazdafórumon.

Gazdag állat és növényvilággal vár „Somogy zöld szíve”

Páratlan szépségű, terjedelmes méretű erdők ölelésében található „Somogy zöld szíve”, Kaszó. A KASZÓ Zrt. Somogy megye dél-nyugati részén mintegy 15.000 hektáros egybefüggő állami erdőt kezel, valamint csaknem 24.000 hektáros vadászterületen gazdálkodik. Az elmúlt években 41 hektár erdőt telepítettek és 765 hektárnyit újítottak fel.

Meghódította a világot

Éppen tíz éve alapították a Gremon Systems Zrt.-t, hogy döntéstámogató rendszerekkel könnyítsék az üvegházi kertészek munkáját. A két alapító, Lóczi János és Ujszászi András saját tapasztalataik alapján tervezték meg, milyen korszerű számítógépes megoldásokkal tudnák eredményesebbé tenni a termesztést.

Mesterséges intelligencia: áldás vagy átok?

Az amerikai OpenAI cég által 2022 novemberében bemutatott ChatGPT-vel együtt a mesterséges intelligencia témája szédületes sebességgel vált a tudományos magaslatokból életünk részévé. Egyelőre sokan csak hírekből hallottak a világot felforgató innovációról, pedig érdemes a fejlesztés jövőjét figyelemmel követni és résen lenni.

Színes takaró gyep helyett

A gyep fenntartása a kertben nemcsak rendszeres munkával jár, de nagyon sok vizet is igényel. Érdemes olyan növényeket választani helyette legalább a kert néhány részén, amelyek nyírás, gyomlálás és öntözés nélkül pótolják a füvet. A gyeppótlásra alkalmas növények olyan alacsony termetű évelők, amelyek gyöktörzzsel vagy indával terjeszkedve nagy foltokat képesek betakarni és elég jó a gyomelnyomó hatásuk is.