0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

„Egyszerűen muszáj termelnünk, különben mindent elveszítünk”

A tavalyi kiállítás idején még mindenki sokkos állapotban volt, idén viszont muszáj felvenni a tempót, és a megváltozott körülmények között is termeszteni és exportálni, nyilatkozta az ukrajnai bogyósgyümölcs-termesztők egyesületének elnöke, Iryna Kukhtina a berlini Fruit Logisticán.

A Fruit Logistica világtalálkozó napi hírlevelének szerkesztői mindig

egy-egy ikonikus, vagy valami miatt a pillanatnyi figyelem középpontjába került ágazat képviselőjének tesznek fel három kérdést.

Az utolsó nap embere Iryna Kukhtina, az ukrajnai bogyósgyümölcs-termesztők egyesületének elnöke.

A miniinterjú azzal a visszaemlékezéssel kezdődik, hogy az egyesület a tavalyi Fruit Logisticán is jelen volt, nem egészen egy hónappal Ukrajna lerohanása után (tavaly a pandémiás lezárások miatt nem februárban volt a kiállítás, hanem áprilisban). Mi minden változott azóta? – tették fel a kérdést a szakembernek.

– Tavaly még a sokk dominált, mostanra azonban visszakapcsoltuk magunkban a „munka üzemmódot”. Az ukrán vállalkozások az International Trade Center és a svéd kormány támogatásával vesznek részt a Fruit Logisticán, nyilatkozta Iryna Kukhtina.

Hogy mivel is jár a háborús körülmények közötti termelés és kereskedelem, illetve hogyan befolyásolja ez az érintett cégek kiállítási jelenlétét, arra azt válaszolta az egyesületi elnök, hogy

nem minden vállalkozás tudott eljönni, például cseresznyetermesztők egyáltalán nem, mivel a cseresznyeültetvények az ország déli, megszállt területein helyezkednek el. Az áfonyaültetvények zöme ezzel szemben a középső, illetve a nyugati régióban található.

Kijev környékén a háború elején több gazdaság is szenvedett károkat, időközben azonban helyrehozták, amit lehetett, és folytatják a munkát. Egyszerűen muszáj termelni, különben mindent elveszítünk, fogalmazott a szakember.

Mint elmondta, a kiállítási részvételtől elsősorban az export élénkülését várják, hiszen a belső piacon a helyi lakosság vásárlóerejének összezuhanása miatt egyre kevesebbre számíthatnak.

„Ezért is fontos, hogy lássa a világ, hogy itt vagyunk, és készen állunk friss és fagyasztott bogyósgyümölcsöt szállítani. Minden nehézség ellenére kötjük az üzleteket, és minőségi áruval látjuk el a különböző országokat”, nyilatkozta az ukrajnai bogyósgyümölcs-termesztők egyesületének elnöke, Iryna Kukhtina.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu