Back to top

A hosszú távú alkoholfogyasztás káros hatásai

Jon Jacobs biokémikus olyan betegek vérét elemezte, akik ebolában, rákban, tuberkulózisban, hepatitisben, cukorbetegségben, Lyme-kórban, agysérülésben és influenzában szenvedtek.

Jon Jacobs még soha nem látott olyan félresikerült vérkémiai vizsgálatot, mint amikor kollégáival együtt alaposan megvizsgálta az alkohollal összefüggő hepatitisben, a májbetegség súlyos formájában szenvedő betegek vérében lévő fehérjeaktivitást, amelyet a sokéves, erős alkoholfogyasztás okozott.

"Ezeknek a betegeknek a fehérjéi szabályozatlanabbak, mint bármely más, általunk elemzett vérplazmában"

- mondta Jacobs. "A mért fehérjék majdnem kétharmada szokatlan szinten van. Ez egy pillanatképet mutat arról, hogy mi történik egy ilyen betegségben szenvedő személy szervezetében, és tükrözi, hogy mennyire súlyos betegségről van szó."

Ez a "pillanatfelvétel" a betegségben szenvedő személyeknél a megváltozott fehérjék mérését jelenti. A fehérjeaktivitás változásainak egyedülálló kombinációja fontos lépést jelent az alkohol okozta hepatitis diagnosztizálására szolgáló egyszerű vérvizsgálat kifejlesztése felé.

"Ezek az egyének nagyon betegek, akik nagyon sok alkoholt fogyasztottak, jellemzően több mint 10 éven keresztül naponta több mint egy hatos csomag sört, vagy több mint egy üveg bort, esetleg több mint négy feles töményet" - mondta Morgan, aki egyben az UCI Health orvosprofesszora is.

A betegség súlyosabb, mint más, alkohol okozta májbetegségek, például a májzsugor és a zsírmáj.

Az alkohollal összefüggő májgyulladásban szenvedő betegek mintegy 10 százaléka a diagnózistól számított egy hónapon belül meghal, mintegy 25 százalékuk pedig hat hónapon belül. Ők gyakran egy hosszú évek óta tartó betegség utolsó fázisában vannak.

Morgan becslése szerint több mint 400 beteget kezelt már a betegséggel. Annak érdekében, hogy javítsa a betegek ellátását, és hogy többet tudjon meg a betegségről, Morgan vizsgálatokat végzett. A vizsgálat során 106 személy vér- vagy szövetmintáit elemezték. Ezek között volt 57 olyan beteg, aki alkohol okozta májgyulladásban szenvedett, és 49 olyan, aki vagy nem alkoholos zsírmájbetegségben, vagy más, alkohollal összefüggő májbetegségben, például májzsugorban szenvedett, vagy egészséges volt.

A PNNL csapata több mint 1500 fehérjét vizsgált a résztvevők vérében.

Bár az alkohollal összefüggő májgyulladás elsöprő hatással van a vérben lévő fehérjékre, a PNNL csapata azonosított egy 100 fehérjéből álló csoportot, amely a betegeknél megváltozott, és úgy tűnik, hogy ez a konkrét betegség mozgatórugója. Számos fehérje kevésbé volt jelen ezekben a betegekben; néhány fehérje pedig nagyobb mennyiségben fordult elő. Az érintett fehérjék a testi funkciók skáláját fedik le, beleértve a gyulladást, az immunitást és az alvadást, valamint az alapvető májfunkciókat.

Az eredmények jól korreláltak a korábbi, alkohollal összefüggő hepatitisszel kapcsolatos, a betegek májszövetein végzett vizsgálatokkal. Ramon Bataller, a Pittsburghi Egyetem hepatológus főorvosa és a jelenlegi tanulmány egyik szerzője korábban már jellemezte a betegségben szenvedő egyének májának génaktivitását. Csoportja megállapította, hogy a betegségben szenvedők vérében megváltozott központi fehérjék közvetlenül korrelálnak a májban lévő gének és fehérjék hatalmas mértékű diszregulációjával, ami összekapcsolja a betegségspecifikus fehérjék vérbeli kifejeződését a májfunkcióval.

Mindkét tanulmány rámutat a HNF4A nevű molekula központi szerepére, amely a máj génaktivitásának központi csomópontja. A HNF4A olyan betegségekben is szerepet játszik, mint a hasnyálmirigyrák és a cukorbetegség.

"Az alkohollal összefüggő hepatitis diagnosztizálása nehéz, költséges és néha több napig is eltarthat" - mondta Morgan. "Ha lenne egy vérvizsgálat az AH diagnosztizálására, az segítene az orvosoknak abban, hogy a diagnózist gyorsan, biztonságosan, pontosabban és olcsóbban állítsák fel, mint a májbiopszia."

A kutatócsoport további vizsgálatokat végez annak kiderítésére, hogy ugyanezek a fehérjeváltozások felhasználhatók-e a betegek kezelésre való reagálásának nyomon követésére. Az orvosok általában szteroidokat használnak a gyulladás csökkentésére, de a kezelés a betegeket sebezhetővé teszi a fertőzésekkel szemben.

"Ezek az adatok segítenek megérteni, hogy mi történik a betegek szervezetében, és reméljük, hogy ez egy további eszközt ad a kezelésekre való reagálás nyomon követéséhez" - mondta Jacobs.

Forrás: 
medicalxpress.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.