0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Rengeteg az új gyümölcsfajta

Az Európai Unió fajtaoltalmi rendszerében több mint 5000 gyümölcs- és csemegeszőlő-fajta kapott oltalmat 1995 óta. A jövőben csak az ilyen védett fajták lesznek sikeresek, hangzott el a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesülete szakmai napján. Nehéz választani a sok újdonság között, és hozzájuk jutni sem egyszerű.

A rendezvényen hangsúlyos téma volt a fajtainnováció, hiszen az új gyümölcsfajták a faiskolák munkája révén jutnak el a termesztőkhöz, ha hozzájutnak egyáltalán. Szani Zsolt, a Nébih Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya munkatársa a fajtaoltalom európai uniós trendjeiről beszélve elmondta, hogy az utóbbi 20-25 évben rendkívül felgyorsult, és magánkézbe került a gyümölcsnemesítés.

Korábban túlnyomórészt állami kutatóintézetekben, egyetemeken folytak nemesítési programok, napjainkban számos magánnemesítő és fajtahasznosítással foglalkozó cég működik a világon.

Nekik pedig az az érdekük, hogy oltalmat szerezzenek a fajtáiknak és ellenőrizzék a termesztésüket. Ezek a műhelyek elsősorban a mediterrán vidékekre szánt fajtákkal foglalkoznak, mert ott terem a legtöbb gyümölcs az EU-ban.

Az Európai Unióban 1995 óta működik a fajtaoltalmi rendszer, amiben eddig több mint 5000 gyümölcs- és csemegeszőlő-fajtát regisztráltak, és az utóbbi évtizedben évente 200-300 újdonságot jelentenek be oltalomra.

A következő években további 1500 új oltalmazott fajta fog megjelenni.

Irgalmatlanul gyors a fajtainnováció, fogalmazott az előadó, amit részletes számokkal is alátámasztott. Almatermésű fajokból 2018 óta 138 bejelentést fogadott el a CPVO (Közösségi Növényfajta-hivatal) 69 cégtől vagy nemesítőtől és 108 bejelentés fut még, csonthéjasokból 270 elfogadott és 230 futó bejelentést kezelnek 40 nemesítőtől, héjasokból 20-20 új fajta kapott vagy kap a jövőben oltalmat. Felgyorsult a fajhibridek védelme is, amelyeket elsősorban alanyfajtának nemesítenek.

Az eddig oltalmat kapott fajták nagyrészt Hollandiából, Franciaországból, Németországból, az USA-ból és Svájcból származnak. Sok fajta érkezik a tengerentúlról, az amerikai cégek azokat a fajtákat is levédetik, amelyeket nem akarnak Európában forgalmazni, így viszont szemmel tarthatják, hogy megjelennek-e a piacon.

Az utóbbi öt évben bejelentett gyümölcsfajták harmadát 5 nemesítőház hozta létre, náluk évente 20-50 újdonság születik. Figyelmet érdemel a spanyol PSB Producción Vegetal cég, ahonnan lapos barackok, piros kajszik, változatos szilvák érkeznek. A francia Agro Sélections Fruits vagy ASF is a csonthéjasokra koncentrál, de almanemesítéssel is foglalkoznak. Ugyancsak francia a csonthéjas és héjas fajtákkal foglalkozó International Plant Selection, röviden IPS cég.

Almanemesítésben a francia IFO áll az élen, és a Prágai Botanikuskert, Michael Neumüller német magánnemesítő, valamint a holland Fresh Forward cég újdonságai érdemelnek figyelmet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu