Back to top

Állatok etetésére használható gyomok

A háztáji gazdálkodás eltűnésével jórészt elveszett az a tudás is, amely például a takarmányozást kis léptékben mássá, változatosabbá tudta tenni, mint a nagyüzemek tápjai. Egykor a Kistermelők Lapja olvasói egymásnak ajánlottak praktikákat, vagy épp az állatok etetésére használható gyomokat.

A háztáji újbóli térhódításával étalán nem haszontalan feleleveníteni, melyik gyomokat ajánlották a Kistermelők Lapja olvasói egymásnak, mint amiket érdemes a kertből vagy a közeli fasor aljából a baromfiknak, disznóknak levágni.

Csalán
Csalán
Fotó: hippopx.com
Csalán – A fiatal hajtásait etethetjük. Felvágva, esetleg leforrázva különösen kacsák részére jó takarmány. Frissen szedett állapotban malacok növekedését is elősegíti.

 

A tyúkhúr még februárban is zöldell
A tyúkhúr még februárban is zöldell
Fotó: Csatlós Norbert

Tyúkhúr – Szénával keverve, kis mennyiségben a nyulaknak, baromfiknak, frissen szedve, különösen tavasszal, értékes takarmány.

 

Sztőrös disznóparéj
Sztőrös disznóparéj
Fotó: Wikimedia Commons

Disznóparéj – Nyulaknak csak egyéb zöldtakarmány hiányában adjuk, kisebb mennyiségben. Sertések frissen szedett állapotban kedvelik.

 

A pitypang levele salátába is jó
A pitypang levele salátába is jó
Fotó: hippopx.com

Pitypang – Levélzete szintén felhasználható állataink takarmányozására.

 

A muhar a gyepet tönkreteszi, viszon az állatok szívesen megeszik
A muhar a gyepet tönkreteszi, viszon az állatok szívesen megeszik
Fotó: Wikimedia Commons

Mohar vagy muhar – Július-augusztusban kultúrnövényeink között sűrű gyepet alkot, kedvelt csemegéje nyulainknak.

 

Csorbóka
Csorbóka
Fotó: Wikispecies

Csorbóka – a népies nevein kákics, nyúlsaláta, tejes dudva, nyúlkáposzta június közepétől gyors növekedésével elfedi a kultúrnövényzetet. Kitűnő szemestakarmány.

 

Papsajt
Papsajt
Fotó: Wikimedia Commons

Papsajt – Rostos leveleit a nyulak szívesen ropogtatják.

 

Szíki lóhere
Szíki lóhere
Fotó: biolib.cz

Sziki lóhere – Levele, szára jó minőségű takarmány

Az olvasók még arra hívták fel a figyelmet, hogy a szennyes, sáros gyomnövény szemétnek tekintendő, nem alkalmas az állatok etetésére.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes takaró gyep helyett

A gyep fenntartása a kertben nemcsak rendszeres munkával jár, de nagyon sok vizet is igényel. Érdemes olyan növényeket választani helyette legalább a kert néhány részén, amelyek nyírás, gyomlálás és öntözés nélkül pótolják a füvet. A gyeppótlásra alkalmas növények olyan alacsony termetű évelők, amelyek gyöktörzzsel vagy indával terjeszkedve nagy foltokat képesek betakarni és elég jó a gyomelnyomó hatásuk is.

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

Kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút

Idén kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - közölték pénteken az MTI-vel, rámutatva: ennek nemcsak esztétikai, hanem közlekedésbiztonsági szerepe is van.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.

Egyszerű módszer, hogy ne a rigók szüreteljék le a szamócát

Hobbikertészként csak egészen apró területen van lehetőségem pár tő szamócát termeszteni. Azonban néhány éve nem sokat ettünk belőle, mivel a rigók minden hajnalban leszüretelték az éppen megérett szemeket. Eleinte hálóval próbáltam védeni őket, ami ugyan sikeres volt, de borzasztó macerás, és nem is túl esztétikus...

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Szeretjük az izgalmakat: struccfarm Kemenesszentpéteren

A könyvelőként végzett Nemes Fédra és a kőművesnek tanult Müller Gábor Kanadában töltötte húszas éveit. Kalandvágyból indultak útnak, de egy idő után már nagyon hiányzott a család, így 2001-ben hazatelepültek. Biztosak voltak benne, hogy farmot szeretnének, mivel Gábor vidéken nőtt fel és mindig szeretett volna saját állatokat.