0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Állatok etetésére használható gyomok

A háztáji gazdálkodás eltűnésével jórészt elveszett az a tudás is, amely például a takarmányozást kis léptékben mássá, változatosabbá tudta tenni, mint a nagyüzemek tápjai. Egykor a Kistermelők Lapja olvasói egymásnak ajánlottak praktikákat, vagy épp az állatok etetésére használható gyomokat.

A háztáji újbóli térhódításával étalán nem haszontalan feleleveníteni, melyik gyomokat ajánlották a Kistermelők Lapja olvasói egymásnak, mint amiket érdemes a kertből vagy a közeli fasor aljából a baromfiknak, disznóknak levágni.

Csalán – A fiatal hajtásait etethetjük. Felvágva, esetleg leforrázva különösen kacsák részére jó takarmány. Frissen szedett állapotban malacok növekedését is elősegíti.

 

Tyúkhúr – Szénával keverve, kis mennyiségben a nyulaknak, baromfiknak, frissen szedve, különösen tavasszal, értékes takarmány.

 

Disznóparéj – Nyulaknak csak egyéb zöldtakarmány hiányában adjuk, kisebb mennyiségben. Sertések frissen szedett állapotban kedvelik.

 

Pitypang – Levélzete szintén felhasználható állataink takarmányozására.

 

Mohar vagy muhar – Július-augusztusban kultúrnövényeink között sűrű gyepet alkot, kedvelt csemegéje nyulainknak.

 

Csorbóka – a népies nevein kákics, nyúlsaláta, tejes dudva, nyúlkáposzta június közepétől gyors növekedésével elfedi a kultúrnövényzetet. Kitűnő szemestakarmány.

 

Papsajt – Rostos leveleit a nyulak szívesen ropogtatják.

 

Sziki lóhere – Levele, szára jó minőségű takarmány

Az olvasók még arra hívták fel a figyelmet, hogy a szennyes, sáros gyomnövény szemétnek tekintendő, nem alkalmas az állatok etetésére.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu