Back to top

Metszéssel, lemosó permetezéssel kezdünk – a szezon első növényvédelmi előrejelzése

A tavaszt idéző február végi időjárás megszakította a kényszernyugalmi állapotot, több növényen megkezdődött a rügyfakadás. A kajszival kezdjük a metszést és az őszibarackot hagyjuk a végére; tisztogassuk meg a fákat, majd jöhet a lemosás, bő permetlével.

 A korai rügyfakadás veszélyei közismertek (a képen almafa, február végén)
A korai rügyfakadás veszélyei közismertek (a képen almafa, február végén)
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Több dísznövény – aranycserje (Forsythia), orgona, kikeleti bangita stb. – mellett a gyümölcsök közül a kajszi, a körte és a cseresznye rügyein mutatkoznak a fakadás jelei. A korai rügyfakadás veszélyei közismertek,

megvan az esélye a termőrügyek elfagyásának, így jobban járnánk, ha visszatérne az időjárás a normális kerékvágásba.

A növények jelenlegi állapota jelzi, hogy a tavaszi metszési munkákat el kell kezdeni. Fontossági sorrendben a kajszival, a mandulával, a meggyel, a cseresznyével, az almával, a körtével és a szőlővel kezdjünk, és az őszibarackot hagyjuk a munkálatok végére. Ennek oka, hogy

az őszibarack betegségei akkor terjednek leglassabban, ha a metszéssel megvárjuk a virágzásközeli állapotot.

Ettől függetlenül a rezes lemosó permetezést metszetlen állapotban is el kell végezni, nehogy a tafrinás levélfodrosodás elhatalmasodjon a kifakadó leveleken.

Először a kajszit metsszük
Először a kajszit metsszük
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Növényvédelmi szempontból nagyon fontos a fák sérült, beteg részeinek eltávolítása, a szellős ágrendszer kialakítása és a gyökérsarjak kivágása (meggy, alma, körte). Szedjük le a fákról a rajtuk maradt gyümölcsmúmiákat, mert ezek a moníliás gyümölcsfertőzés legfontosabb fertőzési forrásai. Lehetőség szerint kapargassuk vagy drótkefézzük le az áttelelő atkatojásokat, a pajzstetűfertőzés nyomait, az almafa-vértetű viaszborítását, amit a fák gyökérnyaki részén is el kell végezni, mert elsősorban ott telel át a vértetű.

Ha mindezzel végeztünk, jöhet a lemosó permetezés.

Ha a megmetszett fákon nem látható rovarfertőzés nyoma, akkor elegendő a rezes-kénes lemosó permetezés. Amennyiben kártevővel is találkoztunk a metszés során, akkor olyan lemosó szert válasszunk, mely a réz és a kén mellett olajos hatóanyagot is tartalmaz.

Az olaj vékony rétegben szétterülve bevonja a kártevők áttelelő képleteit, nem jutnak levegőhöz és megfulladnak. A permetezést bő permetlével, lemosásszerűen végezzük, hogy minden repedésbe eljusson, teljes mértékben bevonja a fát.

A csonthéjas fák rezes lemosó permetezését időjárástól függően több alkalommal is célszerű elvégezni, mert a kezdeti moníliás virág- és hajtásfertőzés és az őszibarack tafrinás levélfodrosodás elleni védekezésnek ez a legjobb módja.

A tél végi lemosó permetezéssel ne csak a haszonnövényeket, hanem díszkertünk fás növényeit is védjük, mert több közös kártevőjük és betegségük is van.

A metszés során nagytömegű gally- és ágnyesedék keletkezik minden évben. Erre ne hulladékként tekintsünk, hiszen felaprítva tökéletes a talaj szervesanyag-pótlására. Az apróra zúzott gallyak, ágdarabok alkalmasak talajtakarásra, mulcsozásra, de a komposztkészítés során is felhasználhatók nedvdús növényi maradványokkal elkeverve vagy rétegezve.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alma gombaölő szeres kezelése Magyarországon

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékeny­kedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Halálos áldozatok és milliós károk

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az észak-olaszországi Cesenát, valamint Emilia-Romagna és Marche tartományokat a térséget sújtó felhőszakadás, majd a megáradó folyók miatt. Egyes területeken több mint 300 milliméter esett néhány nap alatt, ami 2022 egész évi csapadékmennyiségének felel meg.

Úttörő találmány

A Bayreuthi Egyetem doktorandusza környezetbarát, teljesen komposztálható fóliát fejlesztett ki, amely a jövőben kiválthatja a műanyagok használatát az élelmiszer-csomagolásoknál.

Hobbikert: mérgezzek vagy mérgelődjek?

Gyakori dilemma egy hobbikertésznél, hogy mi a rosszabb: eltűrni, hogy az elvetett, elpalántolt zöldségeink felét a férgek, másik felét meg a gombák tegyék tönkre, vagy inkább kezeljük, „mérgezzük” a kertünket?

Cseresznye szakmai napot rendeznek Érden

Intenzív művelésmódokkal, alany-nemes kombinációkkal, középidőben és későn érő cseresznyefajtákkal lehet megismerkedni Érd Elvira-majorban 2023. június 15-én csütörtökön 10 órától, a MATE és a NAK közös szakmai rendezvényén. Ismét várja a cseresznyetermesztés iránt érdeklődőket a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont érdi kutatóállomása, ahol a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya segítségével rendeznek szakmai napot bemutatókkal és szaktanácsadással.

Hatékony vírusmentesítési módszerek

A MATE keszthelyi Georgikon Campusán A szőlőszaporítóanyag-előállítás és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdései címmel szerveztek tanácskozást. Két előadás is a szőlőt fertőző vírusokról szólt, ezeket foglaljuk össze.

70 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldség és gyümölcs Karcagról

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán mától Karcag lesz Európa központja, köszönhetően annak a kapacitásbővítő beruházásnak, amelyet az AgroSprint Zrt. valósított meg a városban - jelentette ki a pénzügyminiszter a cég új gyorsfagyasztó üzemének keddi átadásán.

Antraknózis: meggy után már dión is?

A meggytermesztők számára jól ismert a Colletotrichum nemzetségbe tartozó gombafajok által okozott betegség, a meggy antraknózisa. Szüret előtt vagy szüret után az érett termésen gyors lefolyású rothadást idéz elő, járványos években súlyos a termésveszteség.

Budapesti kertbarát programok a hétvégére

Június 9-én, pénteken a Budatétényi Rózsakertben barangolhatunk szakértő idegenvezetéssel, egyúttal a gyerekeket (is) várják egy kis kertészkedésre, a becserepezett növények elvihetők. Délután ugyanott zöldtető-építési bemutatót tartanak. Június 10-én, szombaton a Füvészkertben a középkori konyha növényeit „tálalják”, vasárnap pedig két klasszikus füvészkerti sétára is várják a kertbarátokat.

8 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztunk

Ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, a cukornak negatív hatásai lehetnek az egészségünkre. De, hogy mik is azok pontosan? Íme, néhány lehetséges mellékhatása a cukorfogyasztásnak.