Back to top

Még korábban ülhettek nyeregbe az első lovasok, mint azt eddig gondolták

Nagyjából 5300 évvel ezelőtt a sztyeppi népek a mai Oroszország és Ukrajna területéről nagyon gyorsan meghódították Eurázsiát. Pár évtized alatt a Jamnaja-kultúra tagjai Közép-Európától a Kaszpi-tengerig mindenütt otthagyták genetikai lenyomatukat. A régészek "keleti cowboyoknak" is nevezik őket nomád, állattartó életmódjuk miatt.

Azonban ebből a klasszikus cowboy-képből még hiányzik a lovaglás. Bár rengeteg szarvasmarhacsont és masszív szekerek kerültek elő, azonban lovak csontjai szinte alig. Emiatt a legtöbb régész úgy gondolja, hogy csak 1000 évvel később kezdtek lovagolni az akkori emberek.

Illusztráció
Illusztráció

Egy mostani tanulmány szerint azonban, mely a Science Advances című tudományos lapban jelent meg, már a Jamnaja-kultúrában is találhatunk lovasokat. "Mindenki a lovak maradványaira koncentrált, amikor a lovaglás kezdetét próbálta meghatározni" - idézi a tanulmány társszerzőjét, a Helsinki Egyetem régészét, Volker Heydet a Science. "Mi azonban az emberekre koncentráltunk."

Genetikai és más bizonyítékok alapján a lovakat már időszámításunk előtt 3500-ban háziasították. Az első hátasként való hasznosításról szóló feljegyzések azonban csak 2000 évvel később jelentek meg, jóval azután, hogy a Jamnaja nép szétterjedt volna a sztyeppeken.

Ezért a legtöbb régész szerit a keleti cowboyok gyalog követték a csordáikat.

Martin Trautmann antropológus azonban kollégáival több, mint 150 csontvázat vizsgáltak meg Helsinkiben, melyek Romániából, Magyarországból és Bulgáriából kerültek elő - a Jamnaja-kultúra legnyugatibb előfordulási helyeiről. Azt találták, hogy ezek az emberek fehérjében gazdag táplálékon éltek, ami egybevág az állattartó nomád életmóddal. Azonban a csontvázaikon jelentős kopásokat és sérüléseket is találtak. Ezek között szerepel az összenyomódott gerincoszlop - ennek oka az ülés közbeni gyakori rázkódás - és a megvastagodott combcsontok, ami a guggoló pozícióban eltöltött hosszabb idő eredménye.

Emellett pedig gyakoriak voltak az olyan sérülések is, mint a törött kulcscsont, lábcsontok, és a megrepedt gerinc - ezek egybevágnak azokkal, melyet egy lórúgás okozhat, vagy amilyen sérülésekkel a mai orvosok találkoznak a lovukról leesett emberek esetében.

A vizsgált 150 Jamnaja csontvázból több, mint felüknél találtak ilyen sérüléseket. Persze nem minden tudós gondolja, hogy ezek a felfedezések a lovaglás egyértelmű bizonyítékai.

Elképzelhető, hogy textilből vagy bőrből készült lószerszámokat használtak, melyek nem maradtak fent - képünk illusztráció
Elképzelhető, hogy textilből vagy bőrből készült lószerszámokat használtak, melyek nem maradtak fent - képünk illusztráció

William Taylor, a boulderi Coloradói Egyetem (University of Colorado, CU) állatokra szakosodott régésze szerint túlzás lenne egy ilyen mintázat alapján tényeket állapítani meg. Szerinte az emberi csontokról származó adatokból nem derül ki egyértelműen, hogy azt a lovaglás, vagy esetleg valamilyen más tevékenység okozta.

Ugyan a Jamnaja lelőhelyekről sok szekér, járom és ökör került elő, de a lószerszámok - például kantár vagy nyereg - teljesen hiányoznak.

Trautmann szerint azonban ez jelent semmit, hiszen speciális szerszámok nélkül is lehetséges lovagolni. Ráadásul a bőrből és szövetből is készülhettek ilyen felszerelések, melyek az évek során megsemmisülnek.

További minták - köztük olyan lócsontok, amelyeken lovaglásra utaló nyomok, például a zabla okozta sérülések vagy a lovas súlyától származó gerincbántalmak - segítenének az ügy megerősítésében, mondja Lauren Hosek, a Coloradói Egyetem régésze. Véleménye szerint mindenképpen érdekes a mostani felfedezés, de több munkát kell arra fordítani, hogy megtalálják a legelső "lóra szállás" időpontját.

Forrás: 
Science

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Cápával szemben – Beszélgetés Moldován Andrással

A lóval kapcsolatban nincs olyan dolog, amit lehet nem szeretni, vallja a Cápák között című üzleti show-műsor egyik befektetője, Moldován András, akinek egyebek között sertés­integráció, étteremlánc és állattenyésztési szoftver kötődik a nevéhez. Nem mellesleg pedig a fogathajtás a legnagyobb szenvedélye.

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Bárány hatosikrek születtek az Egyesült Királyságban

Különleges eseménynek lehetett tanúja egy ifjú gazda a walesi Meirionnydd megyében, amikor az általa gondozott egyik anyajuh hat egészséges báránynak adott életet.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

A távlovasok legfőbb erénye a türelem

A Pegazus olvasói nem először találkoznak dr. Fekete Patrícia nevével, távlovas rovatunk visszatérő nyilatkozója a rendkívül eredményes fiatal tehetség.

Tizennégy tonna fogható méretű pontyot telepítettek

Csaknem 14 tonna háromnyaras, fogható méretű pontyot telepített Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vizeibe a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az elmúlt héten - közölte a társaság közleményben a közösségi oldalán.