0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Biztos befutók a forró nyarakra

Klímánk egyértelműen változik, igen gyorsan, és úgy tűnik, visszafordíthatatlanul. Nem csoda, hogy szinte napról napra nő az igény a kifejezetten hőtűrő növények iránt.

A vevőket tehát úgy lehet megtartani, ha olyan növényfajokat, -fajtákat kínálunk, amelyek hosszú távon megállják a helyüket mind a termesztésben, mind a kereskedelemben, mind a kiültetésekben. Ehhez gyűjtött össze néhány megszívlelendő ötletet Rizmayer Katalin, a Floretum Kft. vezetője.

A fogyasztó akkor elégedett és tér vissza a kertészetbe vagy a kertészeti árudába, ha ott szép és tartós növényeket kap. Ez nemcsak termesztés szempontjából nehéz feladat, a növényt felhasználók, a kertbarátok is újabb és újabb problémákkal szembesülnek. Ráadásul a fiatalabbak már távolabb kerültek a természettől, egyre kevesebbek „vérében” van benne a kertészkedés, a növények ápolása. Ők lesznek azonban a jövő szülői, számukra kell vonzóvá tenni a kertészkedést, velük kell megszerettetni a növényeket.

Nekik például kifejezetten könnyen nevelhető növényekre van szükségük, hogy legyen sikerélményük.

A kertész sikerének a feltétele tehát az lesz, ha a klímának megfelelő, jó minőségű növényt nevel. Válság idején természetesen mindenki igyekszik leszorítani a költségeket, Rizmayer Katalin szerint azonban a minőségen, a jó alapanyagokon semmiképpen sem szabad takarékoskodni.

A vásárlói elégedettségért

A nemesítő egyik feladata, hogy a régió klímáján tartósan díszítő növényeket hozzon létre. A Syngenta nemesítő és szaporítóanyag-előállító vállalat kísérleti telepekkel rendelkezik Dél-Franciaországtól kezdve Kaliforniáig, ugyanis csak így lehet hőtűrő, szárazságtűrő növényeket nemesíteni az európai vagy bármelyik másik kontinens termelői számára. A növények ellenállóságának növelése szintén nemesítői cél a zöld szemlélet jegyében is, a kijuttatott vegyszerek mennyisége ugyanis csak betegségeknek ellenálló, illetve genetikailag kompaktabb, kevesebb növekedésszabályozót igénylő fajták nevelésekor csökkenthető.

A beporzóbarát fajok pedig a biodiverzitás növelésében is fontos szerepet töltenek be.

A vásárlói elégedettségért a termesztőknek is sokat kell tenniük: tartósan díszítő, tápanyaggal jól ellátott növényeket kell kínálniuk, hogy a vevők később is visszatérjenek. Ehhez pedig stressznek, időjárásnak és betegségeknek ellenálló növényeket kell termeszteni. A növényeket a biológiai igényeiket figyelembe véve, a megfelelő időben érdemes értékesíteni, nem ajánlott jóval a szezon kezdete előtt, hogy a vásárlókat ne érje csalódás például a túl korán kiültetett, majd elfagyott muskátli vagy begónia miatt.

A körülmények egy része, például a klíma, a fény- és vízellátás, a növényvédelem irányítható úgy, hogy takarékosabb és egyúttal fenntarthatóbb legyen a termesztés.

A Syngenta innovatív dísznövény-nemesítési módszereinek első nagy sikere az interspecifikus muskátli volt.

A Calliope interspecifikus muskátlisorozat legfőbb erénye a hő- és szárazságtűrés. A nagyméretű Calliope muskátlik mellett ma már a közepes növekedésű és kompakt típus is forgalomba került. Melegtűrésre nemesített, nem túl hosszan lecsüngő hajtásrendszerű, szimpla virágú fajta a Calliope Cascade. A Mojo szintén interspecifikus sorozat, sötét lombja kifejezetten mutatós, viszonylag kompakt fajtákat tömörít. Új szín a sorozatban a Salmon, ami különlegesen nagy virágú, szép erős bokorral rendelkező fajta. Újdonság a Rosebud Astrid kompakt muskátlifajta: gyönyörű habos, rózsaszín, telt virágokkal díszített növény, hihetetlenül mutatós a piacon. Nálunk is egyre többen termesztik, a visszajelzések szerint az átlagos fajtáknál valamivel lassabban virágzik, ám több hullámban nyílik, újra és újra gyönyörű és tartós virágözönt hoz.

Érdekesség a muskátlik között a nagyon kompakt, például egy kis kerti asztalon szépen díszítő Pretty Little fajta.

Azoknak ajánlott, akik kisebb cserépben termesztenének és a vásárlóik tudomására tudják hozni, hogy nem lesz nagy növény belőle, ám folyamatos virágzással örvendezteti meg őket.

Mutatós és ellenálló

Kevés figyelmet kap, pedig hőtűrésben abszolút bajnok a dugványról szaporítható Pentas Star Cluster fajta. Kiültetés után hamar meggyökeresedik és gyönyörűen bokrosodik, egész nyáron folyamatosan ontja a virágot. Rendkívül nagy színválasztékban kapható. A Tagetes triploid Endurance szintén jól viseli az egyre melegedő nyarakat. Virágmérete a Tagetes patula és T. erecta között van. A magonckínálat egyik fontos növénye a Salvia splendens Mojave, robusztus termetű, virágágyi kiültetésekhez ajánlott ellenálló, szívós fajta.

Sok termesztő számára ismert már a Begonia hybrida Tophat, amely parki kiültetésekben is az egyik legmegbízhatóbb fajta.

A begóniák minden klímán kiválóan megállják a helyüket, de még közülük is kitűnik óriás virágaival, rendkívül mutatós megjelenésével a Tophat. Termesztésben, kiültetésben tömött bokrot nevel, a virágok fölfelé néznek. A Begonia hybrida Bowler Hat bronz levélszínű, fehér virágú újdonság, ez a változat eddig hiányzott a kínálatból. Zöld levelű társa, a Bionic mintegy 60%-kal több oldalelágazást hoz a többi nemesítőház kínálatában szereplő Big fajtákhoz képest. A termesztés elején kompaktabb, később azonban dúsabb bokra van, mint a Bignek. Az állomány rendkívül egyöntetűen virágzik.

Különlegességek

A Lantana nemzetség köztudottan jól viseli a meleget, az elterülő, félcsüngő habitusú Lantana Bandolista sorozat újdonságnak számít a piacon. A Begonia Bossa Nova csüngőbegónia-sorozat lágyan lehajló, finom hajtásrendszere ellenére tűző napra is ültethető, mert rendkívül jó a hőtűrése. Különlegesség a kertbarátok számára az Itsy White mini virágú petúniafajta. Megjelenése szinte megszólalásig hasonlít a Bacopára, hőtűrése azonban lényegesen jobb. A fehér mellett rózsaszín és lila virágszínű változata is elérhető. Nagy áttörés volt pár évvel ezelőtt, amikor sikerült létrehozni a Vinca Cora XDR sorozat betegség-ellenálló változatát, az új nemesítés a legvirulensebb fitoftóratörzsekre is toleráns. Kiültetésben tartósan díszít, óriás virágok, bő virágzás és bokros növekedés jellemzi.

Örök slágerek

A Petunia hybrida Sanguna sorozat a Surfiniánál jóval koraibb, ugyanakkor a virágmérete hasonlóan óriási és a növekedése is erőteljes. Több színben kapható. A Purple változat korai, jól bokrosodik, későbbi ültetéssel is nevelhető, hidegtermesztésre is kiváló, ahogy a Dekko és az Itsy sorozatok.

Nagyon népszerűek, különösen a fiatalok körében a cifra, tarka, különleges virágszínű petúniafajták, például a Petunia hybrida Fun House, vagy a Petunia hybrida Sanguna Star Pink.

A szakember szerint igazi reneszánszát éli a petúnia, annak köszönhetően, hogy a nemesítők a hobbikertészek figyelmét fölkeltő színkombinációkat tudnak létrehozni. A Mandevilla hőtűrése szintén megkérdőjelezhetetlen. Nagyon népszerű, termesztése azonban kihívás a jelenlegi energiaválságban. Az előnevelt, például tíz és feles cserépben vásárolt növény viszont gyakorlatilag egy hét nevelés után már értékesíthető is.

Forrás: Kertészet és Szőlészet