Back to top

Izgalmas dolgok derültek ki a szőlőről

A borszőlő lehetett a történelem első háziasított gyümölcse, amelyet az emberiség 11 000 évvel ezelőtt kezdett el termeszteni.

Amikor a szombati vacsora mellé egy pohár bort iszunk, valószínűleg nem gondolunk arra, hogy olyan italt fogyasztunk, amely az emberi civilizáció hajnala óta az egyik alapanyag, a Science című tudományos folyóiratban 2023. február 28-án megjelent tanulmány szerint.

Tizenhét országból érkező tudóscsoport az Ibériai-félszigettől Japánig gyűjtött több ezer borszőlő genomját elemezte, hogy pontosan nyomon követhessék a növény evolúciós útját a kőkortól a mai formájáig.

Az elemzés során a kutatók többek között olyan, korábban nem dokumentált fajtákra bukkantak, amelyeket az őskorban termesztettek. Ez arra utal, hogy a szőlő az emberi történelem egyik legjelentősebb növénye volt.

- A szőlő valószínűleg az első gyümölcsnövény volt, amelyet az ember háziasított. És úgy gondolom, hogy tudományos együttműködésünk azt mutatja, hogy nagy dolgokra vagyunk képesek, akárcsak az ősi eleink, akik határok nélkül kereskedtek a szőlővel - mondta Wei Chen, a Yunnan Mezőgazdasági Egyetem evolúcióbiológusa, a tanulmány egyik társszerzője.

A tanulmányból továbbá kiderül, hogy a szőlő háziasítása kétszer is megtörtént két különböző helyen: a Kaukázusban és a Közel-Keleten.

És bár az első borok a kaukázusi fajtából készültek, végső soron az európai szőlők jelenlegi formája a Közel-Keletről származó szőlővel való keresztezés eredménye.

- Ma már számos szőlőfajta létezik, de bortermelésre csak egyet, a Vitis viniferát használják. Az olyan népszerű fajták, mint a Merlot, a Cabernet Sauvignon és a Pinot Noir ennek a fajnak a fajtái és származékai, és maga a tény, hogy ezek a népszerű nevek léteznek, a tudósok szerint önmagában is jelentős. Azt mutatja, hogy az emberiség annyira törődött a szőlővel, hogy minden fajtának sajátos nevet adott. A búzával vagy az árpával nem teszünk hasonlót – mutatott rá Wei Chen.

Érdekes módon léteznek még ősi genetikával rendelkező vadszőlők is, de ezek általában kisebbek és keserűbbek.

A betegségekkel és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességük miatt azonban még mindig értékesek.

És bár a fent idézett tanulmányok betekintést nyújtanak abba, hogy az őskori emberi civilizációk hogyan fejlesztették ki a mezőgazdaságot, nem adnak végleges választ arra a kérdésre, hogy az ember mikor kezdett el ténylegesen szőlőt erjeszteni, hogy bort készítsen. Az azonban biztos, hogy ez sokkal régebbi gyakorlat, mint azt általában gondolják.

Forrás: 
well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.