Back to top

Susanne Behring edzőtábora

Susanne Behring, aki egykor maga is sikeres díjugrató volt, kétszeres német bajnok, többszörös német válogatott lovas, négy éven át vezette szövetségi kapitányként a svájci utánpótlás válogatottat, februárban Magyarországon tartott edzőtábort a hazai utánpótlás lovasoknak.

A most 56 éves Susanne 16 éven át volt a svájci válogatott lovas Christina Liebherr edzője, aki ez alatt az idő alatt csapat-aranyérmet nyert a fiatal lovas Európa-bajnokságon, emellett két olimpiára, három világbajnokságra, valamint tizenkét Európa-bajnokságra készültek fel együtt sikeresen. Legjobb olimpiai eredményük a csapat 3. és az egyéni 14. hely; az Aachenben rendezett 2006-os vb-ről csapat 5. és egyéni 11. hellyel tértek haza; az Eb-ken pedig csapat- és egyéni ezüstéremig jutottak.

Susanne nemzetközi szinten elismert oktató, lókiképző, az egyik legtapasztaltabb utánpótlásedző, rengeteg hasznos gyakorlattal, tanáccsal és tippel segítette a hazai gyerek, ifi és fiatal lovasok felkészülését.

Elmondása szerint a fiatalok, akikkel a táborban találkozott, tehetségesek, bátrak, motiváltak, nagyon jó érzékkel rendelkeznek a díjugratáshoz, meglepően jó a szemük. Amit viszont általános hiányosságként fogalmazott meg többségüknél, az a díjlovas, síkidomítási alapok, a jó ülés, a pontos kéz- és csizmasegítségek hiánya, valamint a lovak nem megfelelő idomítottsága.

Németországban és Svájcban, ahol edzőként és lovasként is folyamatosan dolgozik, már a díjugrató póni és gyerek korosztálytól lényegesen nagyobb figyelmet, időt és energiát fordítanak a síkmunkára. Utánpótlás lovasaik heti több alkalommal dolgoznak profi síkedzővel a lovak idomítottságán, a lovasok ülésén, pontos segítségein. Külön síkedzőtáborokat tartanak a legjobb díjlovasedzők bevonásával ugrólovasoknak.

Azt tanácsolta minden megjelent utánpótlás lovasnak, hogy vegyék komolyabban a síkmunkát, az idomítást, dolgozzanak kevesebbet egyedül és többet díjlovas­edzővel.

Susanne elmondása szerint nemcsak saját lovasai, de maga is a mai napig rendszeresen lovagol futószáron, kengyel nélkül, dolgozik folyamatosan maga is sík­edzővel, ahogy barátja és edzőtársa, Marcus Ehning is. A ló magas szintű idomítottsága, a lovas stabil, jó ülése, rugalmassága, alkalmazkodóképessége és tudatossága, pontos és hatékony segítségei ma már elengedhetetlenek a sikerhez. A többcsillagos nemzetközi pályákon értékes másodpercek, hibapontok, sőt a lovasok testi épsége múlhat rajtuk.

Susanne úgy építette fel a háromnapos edzőtábort, hogy az első nap kifejezetten a síkmunkára fókuszált, két-háromfős csoportokban dolgozott a fiatalokkal, rudakon, cavalettiken és kisebb idomító ugrásokon. A második napon pályarészleteket, kombinációkat ugrottak a lovasok, a harmadikon pedig mindenki a saját szintjének megfelelő, technikásan megépített pályát kellett, hogy lovagoljon Susanne szakmai instrukciói alapján.

A lovasok nagyon élvezték a programot, Susanne végig lelkesen, értékes meglátásokkal segítette őket Janik Attila folyamatos tolmácsolásával.

Az edzőtábor a Magyar Lovassport Szövetség szakmai támogatásával került megrendezésre a Nemzeti Lovarda nagy fedelesében 16 utánpótlás lovas részvételével. Susanne felkérésében Krucsó Szabolcs segített, utazását és ittlétét az ACG támogatta. A szervezők még idén tervezik egy ismétlő, kültéri tábor megszervezését Susannéval a nemzetközi versenyekre és az Eb-re készülő gyerek és ifi lovasoknak.

Blaskó Nikolett

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2023/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Cápával szemben – Beszélgetés Moldován Andrással

A lóval kapcsolatban nincs olyan dolog, amit lehet nem szeretni, vallja a Cápák között című üzleti show-műsor egyik befektetője, Moldován András, akinek egyebek között sertés­integráció, étteremlánc és állattenyésztési szoftver kötődik a nevéhez. Nem mellesleg pedig a fogathajtás a legnagyobb szenvedélye.

A távlovasok legfőbb erénye a türelem

A Pegazus olvasói nem először találkoznak dr. Fekete Patrícia nevével, távlovas rovatunk visszatérő nyilatkozója a rendkívül eredményes fiatal tehetség.

Elmar Lesch a Ludovikán

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Huszár Lovarda szervezésében hazánkba látogatott a világhírű lovastusa-szakember, Elmar Lesch, aki az NLSF Programban részt vevő militarylovas, Kaizinger Balázs munkáját is segíti. Az edzőtábor jó szezon előtti indítás volt militarylovasainknak, akik szép számmal képviselték a hazai lovastusasportot.

Még korábban ülhettek nyeregbe az első lovasok, mint azt eddig gondolták

Nagyjából 5300 évvel ezelőtt a sztyeppi népek a mai Oroszország és Ukrajna területéről nagyon gyorsan meghódították Eurázsiát. Pár évtized alatt a Jamnaja-kultúra tagjai Közép-Európától a Kaszpi-tengerig mindenütt otthagyták genetikai lenyomatukat. A régészek "keleti cowboyoknak" is nevezik őket nomád, állattartó életmódjuk miatt.

Ahol az ég a földig ér

A címben szereplő szavaknál Krúdy Gyula sokkal szemléletesebben fogalmazott, amikor így írt: „A Hortobágy egy olyan nagy puszta, amelyik az ég egyik aljából a másik aljáig ér.” A Hortobágy számos irodalmi mű ihletője, és annak ellenére, hogy Petőfi szerint a puszta télen, „mostan puszta ám igazán”, még ezekben a hideg napokban is tartogat meglepetéseket.

Munkalovaglás télen

A téli időszak sok lovas számára egyet jelent az edzések szüneteltetésével. Számos körülmény nehezíti ilyenkor a lovunkkal való munkát – a barátságtalan időjárás, a korai sötétedés és az infrastruktúra (négy évszakos pálya vagy fedeles) hiánya is akadályokat gördít a foglalkozások elé.

Bolyongás Balin – szigetek

Bali az egyik leghíresebb és legkeresettebb indonéz célpont az utazók körében, de csodás ékszerként veszik körbe a kisebb szigetek. Meglátogattuk a közeli Gili Trawangant és Nusa Penida-t.

A név kötelez – Marschall István

Marschall István sok éven ár eredményes öttusaversenyző volt, fiatal tehetségnek tartották, mígnem egyszer csak teljesen rabul nem ejtette a lovaglás érzése, a lovak szeretete, és meg nem találta igazi sportágát, a díjlovaglást.

Nagy sikerrel indult a Póni Akadémia

Első alkalommal rendezték meg hazánkban a Póni Akadémiát még az előző év végén. Ez a kezdeményezés egy tehetséggondozó program azon fiatal és ügyes pónis díjugrató lovasok számára, akik szeretnék elmélyíteni a már meglévő tudásukat és továbbfejlődni ebben a szép és izgalmas szakágban.

Dallos Gyula díjat adott át az Év Sportolója Gálán

A 65. Év Sportolója Gála több szempontból is kiemelt jelentőséggel bírt. Elsőként a rendkívüli, nívós helyszín, a felújítás után újjászületett Operaház miatt, másodsorban, mert a rendezvény történetében először lovas szakember adott át díjat.