Back to top

Drónpilóta diplomaosztó Szarvason: az első fecskék

Az országban először kaphattak kézbe drónpilóta jogosítványt hazai szakemberek. Hiánypótló képzést indított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az első kurzust elvégezve kilencen vehették át diplomájukat Gyuricza Csaba rektortól és Takács Árpád, Békés Vármegye Kormányhivatal főispánjától.

A Szarvason tartott ünnepélyes eseményen a vidék népességmegtartó képességének növelése, valamint az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a MATE stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Békés Vármegyei Kormányhivatallal. A megállapodással a két szervezet még hatékonyabban kívánja szolgálni a Békés vármegyében élők és a munkaerőpiac igényeit, az oktatás minőségét és jellegét, valamint a térség dinamikus fejlődését.

Együttműködési aláírás: Gyuricza Csaba és Takács Árpád
Együttműködési aláírás: Gyuricza Csaba és Takács Árpád
Fotó: viniczai

Gyuricza Csaba köszöntőjében elmondta, hogy több mint 1 milliárd forint összegű beruházást, fejlesztést hajtottak végre az elmúlt másfél év alatt a MATE szarvasi tanszék épületein.

Az infrastruktúra és az oktatás digitális feltételeinek javítására az elkövetkező időszakban mintegy 300 millió forint összeg áll rendelkezésre, annak érdekében, hogy még színvonalasabb legyen a képzés és az oktatás.

„Nagy erőket mozgattunk meg azért, hogy újra életet tudjunk vinni a szarvasi felsőoktatásba. Önmagában a pénz, az épületek nem elegendőek, tanárok, diákok nélkül nem tud működni egy egyetem. Munkatársaimmal intenzív kampányt folytattunk azért, hogy legyen újra nappali képzés, melyeknek korábban nagy hagyománya volt Szarvason. Sikeres volt a törekvésünk, hiszen az egy évvel ezelőtti jelentkezők számához képest az idén 40 százalékkal többen szavaztak bizalmat a MATE szarvasi karának. Ha van iskola, akkor lesznek diákok, és ha lesznek diákok, akkor lesznek szakemberek is, akik a vármegye gazdaságát fogják irányítani – hangsúlyozta Gyuricza Csaba.

„Azt tapasztaljuk, hogy akkor működik jól egy országban bármilyen szakterület – legyen itt szó az agráriumról -, ha adott a képzés lehetősége, ezen túlmenően pedig van megfelelően működő érdekképviselet, agrárgazdasági kamara, gazdálkodói kör”– hívta fel a figyelmet Takács Árpád, aki elmondta, az egyetemmel régi kapcsolatot ápolnak. Még a jogelődjével, a SZIE-vel 2017-ben kötöttek együttműködési megállapodást, s az abban vállaltakat teljesítették. A főispán kiemelte, hogy

a vármegyében a több mint 450 ezer hektáron gazdálkodó emberek mögött fontos, hogy legyen egy jól működő hatóság.

A kormányhivatal számára pedig fontos, hogy legyenek alkalmazásban olyan szakemberek, akik az agráriummal kapcsolatos hivatali ügyeket magas színvonalon el tudják végezni. Több kormányhivatali dolgozójuk végzett a MATE-n. A főispán köszöntőjében a drónok jelentőégére hívta fel a figyelmet hozzátéve, rövid időn belül a hatóság is a felhasználók között lesz.

Az első drónpilóták
Az első drónpilóták
Fotó: viniczai

Gyuricza Csaba gratulált a végzetteknek. Mint elmondta, intenzíven és dinamikusan fejlődik a mezőgazdaság és ehhez igazodva az oktatásnak is innovatívnak kell lenni, hogy megfeleljen a piaci követelményeknek. Aki munkáltatóként szerepel a gazdaságban, az tudja, hogy nem az infrastruktúrát vagy a pénzt a legnehezebb előteremteni, hanem a szellemi tőkét.

A drónok már évek óta jelen vannak az életünkben, legyen szó hobbiról vagy munkaeszközről.

Szarvason úttörői szerettek volna lenni, és lettek is annak, hogy az ABZ Drone-nal karöltve drónpilóta képzést elindítsanak, a sikkere való tekintettel tavasszal indul a második turnus, nem csak itt, hanem az ország más területein is. A szakképesítés megszerzésével lehetőség nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére.

Fotó: viniczai

Az ünnepség után a meghívott a résztvevők számára az ABZ Drone szakembere tartott rövid bemutatót.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Tejfehérje alapú élelmiszer- és tápszerösszetevőket fejlesztenek Magyarországon

Tejfehérje-alapú, speciális célú élelmiszer- és tápszerösszetevőket fejleszt 996,44 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás felhasználásával a Sole-Mizo Zrt. vezette konzorcium.

Klímaváltozás és karbonlábnyom

Mind a klímaváltozást fokozó anyagok mennyiségi csökkentésének igénye, mind pedig a klímaváltozás hatása miatt kénytelenek leszünk már középtávon is elmozdulni a ma használatos takarmányozási rendszerektől. A ma és a jövő dinamikus kihívásaira csak a takarmányok és a takarmányozási stratégiák folyamatos optimalizálásával válaszolhatunk.

Csaknem egymilliárd forintot fordított technológiai fejlesztésre a felsőlajosi Márka Üdítőgyártó Kft.

Csaknem egymilliárd forintból új üdítőital-gyártó gépsorral fejlesztette vállalkozását a Márka Üdítőgyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Bács-Kiskun vármegyei Felsőlajoson - közölte a cég az MTI-vel.

Pisztrángoknál is szükséges a daganatok szűrése

Hét éven át vizsgálta egyedülálló részletességgel a szivárványos pisztrángok daganatos megbetegedéseit a MATE Állattenyésztési tudományok Doktori Iskolájának doktorjelöltje, Dr. Hoitsy Márton. Az eredmények alapján a szakember rendszeres szűrővizsgálatokat javasol a tenyészállatokat tartó tógazdaságoknak, amellyel a lehető leghamarabb ki lehet szűrni a daganatos betegségben szenvedő halakat.

Lépjünk be az Agroverzumba!

Nehéz, de egyben tiszteletre méltó feladatra vállalkoztak a 2019 óta működő martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpont munkatársai.

A Lucza kertész praktikum rendezvénysorozat helyi témakörei

Médiatámogatóként már hírt adtunk a Lucza kertész praktikum országos szőlő-gyümölcs továbbképzés és határszemle-sorozatról, ami a talajtan, talajbiológia, a növényvédelem, a növény- és stresszélettan újdonságait és a szabályozási rendszert mutatja be nyolc helyszínen. A jövő hétfőn induló sorozat a hazai szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó kutatóállomások eredményeivel is megismerteti a résztvevőket.

Kikelet a botanikus kertekben és arborétumokban

A gyűjteményes kertek 2023-ban is több száz természeti környezettel foglalkozó, jeles „zöld” napokhoz kapcsolódó, emellett számos kulturális programmal is várják a látogatókat.

Mit tartogat a jövő?

A dél-tiroli szakiskolákban gyümölcs- és szőlőtermesztés szakirányon végzettek „öregdiák-egyesülete”, az A.L.S több szervezettel, intézménnyel és a helyi agrárvállalkozókkal közösen kétévente technológiai napot szervez. A rendezvényen azokat az innovatív, gyümölcs- és szőlőtermesztésben használható gépeket, eszközöket mutatják be üzem közben is, amelyek a jövőben fontos szerepet kaphatnak a gazdálkodásban.

TalentA program – másodszor

A Corteva Agriscience és a Magyar Női Unió elindította közös oktatási és támogatási programját, a TalentA 2023-as évadát. A Corteva programja keretében – amiben másodszor vesz részt támogatóként a Magyar Női Unió – idén is legalább 30 magyar női gazdálkodó vehet részt komplex online képzésben.