Back to top

Magyar fejlesztésű fagyvédelmi gépek mutatkoztak be Csobádon

Többek közt hazai fejlesztésű fagyvédelmi berendezéseket mutattak be a Holland Alma Kft. csobádi biogyümölcsösében. Ezekkel a kisugárzási fagy ellen lehet védekezni: néhány fokkal emelhető a hőmérséklet, és az erős légáram is segít megmenteni a termést.

Faragó Endre mutatta be a saját fejlesztésű F-AirGo fagyvédő berendezést
Faragó Endre mutatta be a saját fejlesztésű F-AirGo fagyvédő berendezést
Fotó: Horváth Csilla
A F-AirGo berendezés erősen leegyszerűsítve egy traktor vontatta, erős ventilátor, ami 17 méter magasból szív le óránként körülbelül 100 ezer köbméter meleg levegőt és kétoldalt 20-24 méterre fújja ki.

A fagyvédelem azon alapszik, hogy kisugárzási fagy esetén a magasabb légrétegek jó néhány Celsius-fokkal melegebbek, mint a talajszinten mérhető hőmérséklet, és ezt a levegőt lehet bekeverni a növényállomány légterébe.

A berendezés mellé mérőműszer is jár, ami megmutatja, milyen hőmérsékletű levegőt szív a gép. A feltaláló, Faragó Endre szerint az eddigi tapasztalatok alapján 1,7 °C-kal lehet emelni a hőmérsékletet az ültetvényben egy éjszaka alatt. A légcserét azonban nem szabad abbahagyni, folyamatosan kell járni a géppel a gyümölcsösben, ugyanis mérései szerint 24 perc alatt kiegyenlítődik a hőmérséklet. Biztonságosan 6 méter széles fordulókban járják be az ültetvényt a F-AirGo berendezéssel, aminek a hatékonyságát a traktor legalább 450-es fordulatszámon járó motorjából felszabaduló hő is javítja. A fagyvédő géppel 3,5 hektár ültetvény védhető, a munkasebesség 8-10 km/óra.

A magyar szélgép a legmagasabb a piacon
A magyar szélgép a legmagasabb a piacon
Fotó: Horváth Csilla

Önmagában az erős légmozgás is csökkenti a fagyveszélyt, mert elfújja a növényen kialakuló kisugárzási (azaz fagy-) pontokról a hideg levegőt. A legsúlyosabb kár általában derült, szélcsendes éjszakákon következik be. Sajnos az utóbbi időben nemcsak gyakoribbak a tavaszi lehűlések, hanem váltakozik a kisugárzási és a szállított fagy. Utóbbi ellen sokkal nehezebb védekezni, illetve erős széllel érkező hideg ellen gyakorlatilag lehetetlen.

Szélgépet fejlesztett Weppert Sándor gyümölcstermesztő, aki magas fákból álló, idős körteültetvényére keresett hatékony fagyvédelmi megoldást. Felmérte a világon készülő szélgépek jellemzőit és igyekezett a legjobb tulajdonságaikat ötvözni. Azért ajánlja jó szívvel a berendezéseit a magyar gyümölcsösökbe, mert a hazánkban jellemző 3-5 hektáros méretre optimalizálta a teljesítményüket és a lehető legegyszerűbb szélgépet sikerült megalkotni. A 30 kW-os villanymotor a torony tetején helyezkedik el és közvetlenül hajtja meg a 4,1 méter átmérőjű légcsavart.

Óránként 700 ezer köbméter levegőt mozgat meg a berendezés.

A mobil berendezést fél óra alatt fel lehet állítani a gyümölcsösben
A mobil berendezést fél óra alatt fel lehet állítani a gyümölcsösben
Fotó: Horváth Csilla
A villanymotort aggregátor látja el energiával, amit a szélgéppel együtt forgalmaznak, illetve kifejlesztették a hálózati árammal működő modellt is. A mobil berendezés súlya 2 tonna, az aggregátoré 1,5 tonna és körülbelül fél óra alatt felállítható az ültetvényben. Beépített hőmérővel rendelkezik a szélgép, aminek a segítségével önműködően bekapcsol, ha a hőmérséklet eléri a beprogramozott értéket.

A magyar fejlesztésű szélgép nagy előnye, hogy 3 méterrel magasabb, mint a többi, hazánkban kapható berendezés és olcsón működtethető.

Az aggregátor óránkénti fogyasztása 9,5 liter gázolaj. Intenzív ültetvény esetén biztonságosan képes emelni a hőmérsékletet 3-4 hektáron, a hatósugara 100-120 méter. Erős szélben nem szabad használni, de olyankor általában nincs is fagyveszély. Az idén már 40 Wepi Frost Fans szélgép működik majd a tavaszi fagyok idején.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Így metsszen, aki nem tud metszeni!

A gyümölcsfák metszését mindig is övezte némi misztikum, ami nem csoda hiszen fajonként, fajtánként, koronaformánként más módszereket kell követni - ha nagyon ragaszkodunk ezekhez. Akinek nincs ebben nagy gyakorlata, ha a metszés alapvető lényegét megéri és néhány alapelvét betartja már azzal is jót tesz a fáival.

Az olívaolaj mellékterméke a sportolók barátja lehet

Egy új tanulmány szerint az olíva gyümölcsvíz - amely egy erős antioxidánsban és hidroxitirozolban gazdag termék - javította a légzési teljesítményt és az edzés utáni regenerálódást fizikailag aktív embereknél.

Napi 4500 adag étel készül majd a Gyulakonyha új épületében

A közétkeztetés kulcsszerepet játszik Magyarország élelmiszer-ellátásában - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Gyulán, ahol átadta a 725 millió forintból megépült, napi 4500 adag ebédet készítő Gyulakonyha Nonprofit Kft. új épületét.

Jobbára száraz, egyre enyhébb az idő

Eddig a márciust nem az előző két évre jellemző száraz és hideg északkeleties áramlás határozza meg, nyugat felől gyakran érkeznek időjárási frontok fölénk. Kedden és szerdán is érkezett egy, melynek csapadéka rendkívül jól jött a mezőgazdaságnak. Északnyugaton és a középső országrészben további csapadékra lenne szükség, azonban a jövő hét közepéig számottevő mennyiség nem valószínű.