Back to top

Kergemarhakór Brazíliában

Brazíliában megrázta a marhahúsipart a BSE (szivacsos agyvelőgyulladás, kergemarhakór) megjelenése és az, hogy miatta piacokat vesztettek.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert

 

Frissítés: Brazília Budapesti Nagykövetsége arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a cikkben említett szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalmát (BSE) egy őshonos, 9 éves húsbikában mutatták ki, amelyet születésétől fogva legeltetésen alapuló termelési rendszerben nevelnek Pará államban. Az esetet 2023. február 22-én erősítetta meg a Pernambuco-i Állat- és Növényegészségügyi és Felügyeleti Szövetségi Laboratórium (LFDA/PE) által kiadott immunhisztokémiai (IHC) teszt eredménye.

2023. március 3-án az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) referencialaboratóriuma Albertában, Kanadában, megerősítette, hogy a brazil szarvasmarha-mintában atipikus H-típusú BSE mutatható ki, azaz a betegség spontán formája, azaz az állat nem szennyezett takarmánytól fertőződött meg. Brazíliában soha nem diagnosztizáltak klasszikus BSE-esetet, és a WOAH 2012 óta a BSE szempontjából elhanyagolható kockázatúnak minősíti az országot.  

Brazília február 23-án önkéntes alapon függesztette fel Kínába irányuló exportját, kizárólag az országok közötti 2015-ben aláírt kétoldalú egészségügyi megállapodás miatt. Brazília az export nagyon rövid időn belüli újraindulására számít.

 

A brazil Földművelésügyi Minisztérium februárban bejelentette, hogy Par á államban egy állatban kimutatták a betegséget.

A kezdeti észleléskor nem lehetett tudni, hogy a fertőzött állat klasszikus BSE-t kapott-e, azaz prionnal szennyezett takarmány elfogyasztása révén betegedett meg, vagy az atipikus BSE-t, amelyről azt feltételezik, hogy minden szarvasmarha-populációban spontán előfordul.

Számos marhahús-importőr azonban nem várta meg a vizsgálati eredményeket.

Kína, Brazília fő marhahús-exportországa, azonnal felfüggesztette vásárlásait a dél-amerikai ország egész területéről. Hasonlóan döntött Thaiföld, Irán és Jordánia is.

A brazil marhahús-export tilalma valószínűleg csak rövid távú felfüggesztés, a brazil szarvasmarha-árak azonban elkezdtek gyengülni.

BSE

A betegséget 1986 novemberében írták le először az Egyesült Királyságban. A járványtani nyomozás és az agyvelő vizsgálata alapján arra következtettek, hogy az első eset 1985 áprilisában lehetett.

Nagy-Britanniában a kórkép széles körben elterjedt, de szórványosan megállapították más országokban is világszerte.

Magyarországon a betegség sosem fordult elő, feltehetően azért is, mert állati eredetű fehérje etetése kérődzőkkel sosem volt szokás hazánkban.

A BSE megjelenését olyan hús- és csontlisztek szarvasmarhával való feletetésének tulajdonítják, melyet súrlókórral fertőzött, elhullott juhok, illetve BSE-vel fertőzött, elhullott szarvasmarhák, valamint kérődzőkből származó vágóhídi hulladékok ártalmatlanná tétele során a technológiát megváltoztatva állítottak elő.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert

A szivacsos agyvelőgyulladást prionok (fertőző prion-proteinek) okozzák. Prionfehérjék a minden sejtmembránban jelen vannak, valószínűleg a sejtek közti kommunikációban vesznek részt, a szervezet pedig képes lebontani azokat. A fertőző prion-proteinek viszont ellenállnak a lebontásnak, a sejtekben felhalmozódnak és az (ideg)sejt pusztulásához vezetnek, kialakítva ezzel a szivacsos agyvelő-elváltozást. A betegséget gyógykezelni nem lehet.

A prionok ellenálló képessége extrém nagy, fertőtlenítőszerekkel nem inaktiválhatók, biztos elpusztításukhoz 2 atm nyomáson, 133 0C-on legalább 20 perces hőkezelés szükséges.

A prionok természetes viszonyok között szájon át fertőznek, a betegség lappangási ideje 3-5 év, fokozatosan súlyosbodó idegrendszeri tünetek jellemzik.

Napjainkban ELISA-alapú gyorsteszteket használnak a fertőzöttség kimutatására. Egyéb kimutatási/megerősítő módszerek közé tartozik az agytörzs kórszövettani vizsgálata. Ezen kívül elektronmikroszkópos vizsgálatokkal is ki lehet mutatni a fertőzöttséget. Élő állatoknál egyelőre nincs olyan módszer, mellyel a fertőzöttséget biztosan meg tudnánk állapítani.

A betegség megállapítása után az érintett állományt haladéktalanul forgalmi korlátozás alá kell vonni, és az állományból a jogszabályokban meghatározott egyedeket le kell ölni, és testét ártalmatlanítani kell.

A kergemerhakórral szembeni védekezés alapja, hogy a kérődzőkkel tilos állati eredetű fehérjét etetni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/wattagnet.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fémdetektorral keres aknákat a mezőn egy ukrán asszony, hogy legelhessenek a tehenei

Egy 67 éves ukrán asszony világszerte szenzációvá vált a terület aknamentesítés iránti elkötelezettségének köszönhetően. Az asszony azon kevesek egyike, aki visszatért a lepusztult faluba, és minden nap az életét kockáztatja egy speciális eszközzel, amellyel a gránátok veszélyes maradványai után kutat.

Vendég voltam Kovács László anyanevelőnél

Szeretek utazni, nyitott szemmel járok és keresem a bevált módszereket, az újításokat, a tapasztalatra épülő hagyományokat. Nemrég elkezdett sorozatomban is ennek a szemléletnek a jegyében fogok írni, olyan méhész szakemberekről, akiknek munkásságából nemcsak én, de olvasóim is okulhatnak – ugyanis hiszek abban, hogy egymást segítve többre vagyunk képesek, mint egymást bántva.

Most a csomagolás miatt lesz jóval drágább az élelmiszer?

A termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és a hatékonyabb újrahasznosítás érdekében, uniós irányelv alapján, az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezették az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, röviden EPR-t.

Tényleg lebomlik a lebomlóként árult zacskó?

A Greenpeace és a Humusz Szövetség áprilisban indított kísérletében 45 nap alatt egy bomlott le teljesen a hazai élelmiszer-üzletláncokban beszerzett, lebomlóként árult zacskók közül, de a többinél is megkezdődött a lebomlási folyamat - közölte a Greenpeace Magyarország kedden az MTI-vel.

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.

Az állattenyésztés mint a klíma­változás „okozója” és elszenvedője

Az elmúlt évtizedekben mind szakmai berkekben, mind a mindennapok témái között meghatározó szerepet kapott a klímaváltozás. Napi szinten találkozunk cikkekkel és megnyilvánulásokkal, amelyek a klímaváltozás tényét erősítik, cáfolják, hatását minimalizálják vagy eltúlozzák. Tudjuk, hogy az elmúlt évezredekben hidegebb és melegebb korszakok váltották egymást.

Hatékony vírusmentesítési módszerek

A MATE keszthelyi Georgikon Campusán A szőlőszaporítóanyag-előállítás és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdései címmel szerveztek tanácskozást. Két előadás is a szőlőt fertőző vírusokról szólt, ezeket foglaljuk össze.

Mr. Bean nem viccel, amikor az elektromos autókról beszél

Sajnos a régi benzines autó megtartása jobb lehet, mint egy elektromos autó vásárlása. Meglepő környezetvédelmi okok szólnak amellett, hogy még ne nyergeljünk át, állítja Rowan Atkinson, azaz Mr. Bean. Tudták, hogy egyébként villamos- és elektronikai mérnök?

Amiről kevesen tudnak a hazai lótenyésztés kapcsán

A lótenyésztő egyesületek révén jelenleg 4500 tenyésztőt, 1200 fajtatiszta mént és 12 ezer fajtatiszta kancát regisztrálnak, melyek jelentős számok. Felügyelőik évente közel 6000 csikót jelölnek, melyek bekerülnek az állami nyilvántartásba. Ezekből lesznek tenyészállatok, hobbi-, illetve versenylovak, s mindez jelenti a magyar lovas ágazat alapját.

Zergegida született a Szegedi Vadasparkban

Zergegida született a Szegedi Vadasparkban, a fiatal nőstényt a látogatók is megfigyelhetik, amint sziklás-dombos kifutójában ugrándozik - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.