0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A méhek lineáris tájelemek követésével tájékozódnak

Az már több kutatásból kiderült, hogy a méhek intelligenciája kimagasló a rovarok szintjén. Kiváló tájékozódási képességük részben szaglásuknak köszönhető, de polarizált fények mintázatára és egy-egy tájékozódási pontra is hagyatkoznak olyankor, illetve a Föld mágneses mezejét is érzékelik. Ahhoz például, hogy visszataláljanak a kaptárhoz, szabályokat alkotva útvonalakat jegyeznek meg.

Egy új kutatás szerint a méhek lineáris tájelemekre támaszkodnak a tájékozódásban. A megfigyelések során a kutatók feljegyezték, a méhek „mentális térképet” készítetnek maguknak a kaptárhoz való visszataláláshoz. A „térkép megalkotásához” olyan környezeti elemekre van szükségük, mint az ereszcsatornák, az utak vagy mezők szélei.

Ez ahhoz hasonlítható, mint ahogyan az első repülőgép-pilóták tették még azelőtt (utakat, vasútvonalakat határoztak meg támpontként, amik a levegőből könnyen lekövethetők voltak), hogy megjelentek a tájékozódást könnyítő GPS-ek és fedélzeti radarok.

A kísérletben 5 kaptárból gyűjtöttek be méheket, amiket egy, a lakóhelyüktől távoli területen engedtek el viselkedésük megfigyelése érdekében. Voltak méhek, amelyeknek ismerős lehetett a terep (hasonlóan volt berendezve, mint az, ahol az eredeti kaptár volt), más méheknek viszont teljesen újak voltak a terepviszonyok. A megfigyelések során egyértelműen világossá vált a kutatók számára, hogy a méhek a lineáris tereptárgyakat tájékozódási pontként használják. A méhek a terep felderítése közben sokkal több időt töltöttek ezeknek a tárgyaknak a megfigyelésével, mint a táj további részeinek megismerésével. A vizsgálattal a kutatók megállapították, hogy a háziméh, hasonlóan más repülő állatfajokhoz, referenciaként tekint a lineáris tárgyakra a tájékozódás során.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu