Back to top

A csirke sokkal drágább vagy sokkal olcsóbb lehet – attól függően, hogy hol élünk

Az argentin baromfit kivonják a globális kereskedelemből, mivel a dél-amerikai országban már nemcsak vadmadarakban, hanem állattartó telepen is megjelent a madárinfluenza. Ez még nem okoz globális zavarokat, ám ha a vírus Brazíliában is terjedni kezd, az már igen.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert
Argentína mára kikerült a nemzetközi baromfipiacokról, miután a nagy patogenitású madárinfluenzát (HPAI) kereskedelmi baromfiállományokban is kimutatták.

Az ország évente 185 000 tonna baromfihúst exportál mintegy 350 millió dollár értékben, és bár ez kevésnek tűnik a szomszédos Brazília exportjához (4,85 millió tonna) képest, Argentínát a világ nyolcadik legnagyobb baromfihús-exportőreként tartják számon.

A leálló exportnak tehát nemcsak helyi hatásai vannak.

A vírus megjelenését először február közepén jelentették a dél-amerikai országban, azóta 25 esetet jelentettek. Akkor, a szomszédos országokhoz hasonlóan, csak vadmadarakban mutatták ki a magas patogenitású madárinfluenza-fertőzést, mára azonban a vírus a kereskedelmi csirkefarmokon is megjelent.

Az első eset az észak-patagóniai Rio Negro tartományban volt, egy olyan területen, ahol nincs jelentős baromfitenyésztés. Azóta azonban a vírus északra is eljutott, és Buenos Airesben egy kereskedelmi farmon és egy háztáji állományban jelent meg, valamint Cordoba tartományban két háztáji állományban is.

A madárinfuenza a térségben délről észak felé terjed
A madárinfuenza a térségben délről észak felé terjed
Fotó: Wikimedia Commons
Az argentin termelés elsősorban a hazai piaci igényeket elégíti ki, ennek ellenére az iparág folyamatosan kihasználja az új lehetőségeket a világban. Két fő exportcélpontja Kína és Chile volt, azonban az ukrajnai háború miatt kínálati hiányok keletkeztek a globális piacon, és Argentína nemrégiben megkezdte a szállítást Szaúd-Arábiába is. A magasabb árak az exportot is vonzóbbá tették, a tengerentúli eladások pedig az előrejelzések szerint idén 4%-kal nőnek.

Latin-Amerikában jelenleg azon dolgoznak, hogy a betegség ne kerüljön be a kereskedelmi célú állattartó telepekre.

Ha azonban a madárinfluenza megjelenik a brazil baromfitelepeken is, az komoly ellátási gondokat okozhat.

Mert míg Argentína kizárása a nemzetközi baromfikereskedelemből jól jöhet a versenytársaknak és nem okoz piaci zavarokat, addig a brazil állományokban megjelenő madárinfluenza miatt az árak esnének az ország belső piacán, viszont a globális ellátási nehézségek miatt a baromfiárak nemzetközi szinten emelkednének.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/wattpoultry.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.

A bioműrágya válasz lehet a magas ásványi műtrágya árakra

A bioműtrágya előállításához többek között kommunális hulladékot használnak.

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.

Egyszerű módszer, hogy ne a rigók szüreteljék le a szamócát

Hobbikertészként csak egészen apró területen van lehetőségem pár tő szamócát termeszteni. Azonban néhány éve nem sokat ettünk belőle, mivel a rigók minden hajnalban leszüretelték az éppen megérett szemeket. Eleinte hálóval próbáltam védeni őket, ami ugyan sikeres volt, de borzasztó macerás, és nem is túl esztétikus...

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.