Back to top

A Nufarm Magyarország megújul

A hatóanyag-visszavonások és a várható új termékek átrajzolják a termékportfóliót, a csapat is bővül és a cég határozott célja a dinamikus növekedés – hangzott el a Nufarm Hungária tájékoztatóján. A cég kilátásai mind rövid, mind hosszú távon továbbra is pozitívak.

Fotó: Nufarm

A Nufarm az 1950-es évek közepén alapították Ausztráliában. Kezdetben magas minőségű phenoxy herbicideket forgalmaztak. A kiváló ügyfélszolgálatnak és a jó minőségű termékeknek köszönhetően a cég folyamatosan növekedett. A 2022-es üzleti évben világszinten rekordbevételt ért el a vállalat, és minden üzleti szegmensben növekedni tudott. A 3,8 milliárd dolláros forgalom mellett az EBITDA 447 millió dollár volt, 24 %-kal több, mint az előző évben. Nem a teljes lefedettség elérése a cél minden kultúrában, hanem a kiválasztott területeken a szakmai kihívások megválaszolása innovatív és naprakész megoldásokkal.

A cég beszámolója szerint a mezőgazdaság megatrendjei jó alapot nyújtanak a növényvédelmi, a vetőmag és a Beyond Yield Technologies üzletágak fejlődéséhez.

A Nufarm jó helyzetben van, hogy megragadja ezeket a lehetőségeket, ezért a növekedés érdekében nemzetközi szinten újrapozícionálták a céget.

A Nufarm Hungária Kft. története 2008 januárjában kezdődött. A hazai cég 2023-ban megújult csapattal és termékkínálattal dolgozik együtt a termelőkkel a növénytermesztés sikerességéért. A megújulási program eredményeként a több mint 30 éves szakmai múlttal rendelkező, Czigány Tibort hívták haza a cég vezetésére. A Nufarm Hungária célul tűzte ki, hogy az elkövetkező öt évben megduplázza a növényvédő szerek értékesítését Magyarországon. Az új ügyvezető a megújulás jegyében tartott sajtótájékoztatón ismertette a cég hazai terveit és a nemzetközi hatásokat. Mint mondta a növényvédő szerek felhasználását érintő uniós szabályozások természetesen érintették a Nufarm forgalmát is.

Új termékek bevezetésével, melyek korszerű hatóanyagokkal és formulációkkal költséghatékonyan növelik a termés mennyiségét és a termésbiztonságot, úgy véli a cég előtt jelentős növekedési pálya áll.

Czigány Tibor büszke arra, hogy a cég gyártó és logisztikai kapacitása révén az elmúlt időszakban arról vált híressé, hogy ők szállítanak, míg esetleg más cégek nem. Ez az ellátási biztonság nagyon fontos a partnerek és a gazdálkodók számára.

Hörömpő László, kereskedelmi vezető hangsúlyozta, hogy valóban hatékony megoldásokat adnak ésszerű árfekvés mellett, és így a jövedelmező termesztést tudják támogatni.

A megújulás részeként bővítették a területi képviselők számát, hogy a gazdálkodókkal a személyes kapcsolat biztosított legyen. A partnerkapcsolatok építésének és a forgalom megduplázásának fontos lépése a magyar csapat létszámának növelése.

Terveik szerint három éven belül a jelenlegi területen dolgozó szakembereik száma is megduplázódik.

A számos terméket tartalmazó portfolióból kiemelte a Carnadine rovarölő permetezőszert, melynek a dózisa 50 g/ha acetamiprid kijuttatását teszi lehetővé. A szokásosnál 25%-kal több hatóanyag erősebb hatást és hosszabb ideig tartó védelmet nyújt a kártevők ellen. Káposztarepcében ormányosbogarak, repce-fénybogár és repcebecő-gubacsszúnyog; almában almamoly és levéltetvek ellen alkalmazható. Szintén újdonság a Valentia. A levélen keresztül felszívódó hatóanyagok gyári kombinációja, melyet a kukorica és a kalászosok gyomirtására fejlesztettek ki. Magról kelő és néhány nehezen irtható évelő kétszikű gyom ellen ajánlott.

Ezen felül a magyar mezőgazdasági környezethez igazodó, a gazdák termelési szemléletébe és gyakorlatába jól beilleszthető csomagajánlatok még inkább hangsúlyozzák, hogy a Nufarm legfontosabb célja a gazdálkodók magas színvonalon történő kiszolgálása.

A Nufarm vezetése szerint fontos a gazdálkodók informálása.

Fontos, hogy megfelelő ismeretek birtokában tudják meghozni, az olykor nem is olyan egyszerű döntéseket. Az időjárási szélsőségek és az inputanyagok árának emelkedése már nem teszi lehetővé egyetlen gazda számára sem, hogy megszokásból termeljen. Ezért fontos az, hogy megfelelő információk birtokában lehessen tervezni és számolni az eredményes gazdálkodás érdekében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Nufarm

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.