Back to top

A méhek tánca: velük született képesség, vagy tanulják?

Az emberi nyelv elsajátításához szükség van más emberekre és szociális interakciókra, hasonlóan néhány állatcsoport kommunikációjához. De vajon mi lehet a helyzet a méheknél? Lehetséges, hogy a kultúrájuk része a tánc, és az idősebb példányoktól tanulják, vagy velük született képességről van szó?

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: pixabay.com
Ahhoz, hogy ezt kiderítsék, James C. Nieh, a Kaliforniai Egyetem biológus professzora és kollégái kísérletet végeztek a méhekkel. Olyan családokat hoztak létre, ahol csak egykorú méhek voltak, melyeknek korábban nem volt lehetősége idősebb társaiktól elsajátítani a táncot. A kísérletről a Phys.org tudományos oldalon számoltak be.

A tánc maga egy igen komplex kommunikációs forma, melynek segítségével képesek az élelemforrás irányát és a kaptártól való távolságát is "elmondani" a többieknek.

Ezt úgy tudja elérni, hogy egy nyolcas alakzatban köröz, melynek középpontjában a potrohát "riszálja" az adott példány. A többi méh követi táncost, így tanulják meg, merre kell majd kirepülniük. Az élelemforrás távolságát a "riszálva" megtett út határozza meg, míg annak szöge az irányt jelzi. Ha jobb minőségű táplálékforrást jelez egy méh, akkor többször is eltáncolja, és minden egyes tánc végén gyorsabban futnak vissza (bővebben a táncról a Magyar Rovartani Társaság oldalán olvashat).

Azonban mindezt teljes sötétségben kell előadniuk, egy zsúfolt helyen, ráadásul egyenetlen "talajon", így könnyű hibát véteni. A tudósok három típusú hibát figyeltek meg: rossz irányba mutattak, nem megfelelő távolságot jeleztek, vagy nem sikerült a tánc során tartaniuk az alapvető nyolcas alakzatot.

Illusztráció
Illusztráció
Amikor a tudósok összevetették a "normál", vegyeskorú kaptárakban felvett táncot az egykorú családok táncával, melyeknek nem volt lehetősége idősebb példányoktól tanulni, akkor egyértelműen látszott, hogy ez utóbbiak jóval több hibát vétettek. Ebből tehát következtetni lehet arra, hogy a fiatal egyedek képesek az idősebb, tapasztaltabb táncosoktól tanulni, és ezáltal kevesebb hibát vétenek a táplálékforrás helyének meghatározásával. Azonban a "mentorok" nélküli kaptárak lakói is képesek voltak tánccal "elmondani", hogy merre van az élelemforrás.

Tehát ez a kommunikációs forma a méhek veleszületett képessége, melyet azonban az idősebb példányok segítségével tökéletesítenek.

Később is megfigyelték a kétféle családokat, és azt találták, hogy az egykorú méhek egy idő után már kevesebb hibát ejtettek, tehát képesek voltak fejlődni. A vegyeskorú kaptáraknál az idő előrehaladtával nem változott a táncban ejtett hibák mennyisége.

A táncdialektusoknak a távolságnál van jelentősége

Az egyetlen megoldatlan rejtély ebben a kísérletben a tanítók nélküli méhek körül, hogy a távolságot képtelenek voltak rendesen eltáncolni. Minden esetben túllőttek a célon, és jóval távolabbra jelölték az élelemforrást, mint a valóság. Ez pedig igen fontos jelzés a tudósok számára. Az ugyanis, hogy milyen távol van a táplálék a kaptártól, az adott környezettől függ. Ezért a különböző területek mézelő méhei táncdialektusokat hoztak létre, mely akár az egy fajba tartozó példányoknál is különbözik aszerint, hogy hol élnek.

Illusztráció
Illusztráció
Ebből arra következtethetünk, hogy a különböző környezethez ezekkel a dialektusokkal alkalmazkodtak a méhek.

Elképzelhető, hogy minden egyes családnak saját dialektusa van, mely az adott helyhez kötődik, és az idősebb példányok tanítják meg azt a fiatalabbaknak.

A kísérletben szereplő mentor nélküli példányok tehát lehet, hogy soha nem fogják tudni kijavítani ezt a hibájukat a táncban, ehelyett létrehozták a saját, egyedi dialektusukat.

Normál esetben ezt a dialektust az idősebb példányoktól tanulhatják meg, de elképzelhető, hogy akár egyetlen generáció alatt megváltozzon, amennyiben a környezetben is drasztikus változás következik be, vagy a kolónia egy új területre rajzik.

A tánc tökéletesítését nehezíti az is, hogy minden család esetében egy egyedi felszínnel bíró "táncparkett" van, és a méheknek meg kell tanulnia jobban navigálni ezen az egyedi terepen, hogy kevesebb hibát vétsenek. Ez lehetséges úgy, hogy többet gyakorolnak, vagy a tapasztaltabb példányok lépéseit követik.

Ezeket a feltevések még bizonyításra várnak, de jó kiindulópontot jelentenek a jövőbeli kísérletekhez, mellyel tovább lehet vizsgálni, hogyan képesek az idősebb méh generációk átadni a tudást a fiataloknak.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Bárány hatosikrek születtek az Egyesült Királyságban

Különleges eseménynek lehetett tanúja egy ifjú gazda a walesi Meirionnydd megyében, amikor az általa gondozott egyik anyajuh hat egészséges báránynak adott életet.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Tizennégy tonna fogható méretű pontyot telepítettek

Csaknem 14 tonna háromnyaras, fogható méretű pontyot telepített Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vizeibe a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az elmúlt héten - közölte a társaság közleményben a közösségi oldalán.

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

Férfias szakma, mégis egész jól megy

A sertések szerelemből fogadott munkatársak Barabás Renáta életében. Egy éve Tápiószőlősön és Újszilváson vezeti sertéshizlaldáit egyetlen alkalmazottal, és évi 6600 kibocsátott hízóval. Hajnali kettőkor egy felhajtásra érkezem először a tápiószőlősi telepre.