Back to top

A körforgásos takarmányozás 13%-kal növelheti az élelmiszertermelést

Egy új tanulmány szerint, ha több élelmiszer-mellékterméket körforgásos takarmányozásban hasznosítanánk, azokkal akár egymilliárd embert is táplálhatnánk. A Finnországi Aalto Egyetem új kutatása szerint a takarmányipar már most is nagymértékben felhasználja az élelmiszergyártás melléktermékeit, de még mindig bőven van lehetőség a hatékonyság növelésére.

Fotó: Pixabay
A Nature-ben megjelent tanulmány szerint, ha a jelenleg hulladékba kerülő melléktermékeket állati takarmányként használnánk, akkor akár 6%-kal több emberi fogyasztásra szánt állati eredetű élelmiszer előállítását segíthetnénk elő. Egyes növényi maradványok felhasználása, amelyeket általában figyelmen kívül hagynak az állatok termelékenységére gyakorolt potenciális hatásuk miatt, akár 13%-kal több kalóriával járulhatna hozzá a globális élelmiszerrendszerekhez. Dr. Vilma Sandström, a kutatás vezetője szerint

a többlettermelékenységhez nem lenne szükség a természeti erőforrások felhasználásának növelésére vagy jelentős étrendi változtatásokra, és nem lenne szükség a vegyes élelmiszerhulladékok állati takarmányozásban való felhasználását tiltó szabályozás módosítására sem.

Jelenleg is nagyon sok élelmiszeripari mellékterméket használnak a takarmányozásban, a kutatók ezek felhasználásának növelési lehetőségét vizsgálták. Sandström vizsgálatai során azt tapasztalta, sok esetben hasznos melléktermékek vesznek kárba, amikor az élelmiszergyártás földrajzilag elkülönül az állattenyésztési létesítményektől. A tanulmány által azonosított egyéb fel nem használt melléktermékek közé tartoznak a jelenleg nem gyűjtött növényi maradványok, vagy a hal- és húsipari létesítményekből származó feldolgozási hulladékok, amelyeket egyszerűen kidobnak.

A kutatócsoport vizsgálataiból az derül ki, hogy a vágóhídi melléktermékek nagy része felhasználható lenne nem azonos állatfajok takarmányozására.

A halászatból, halfeldolgozásból származó melléktermékekben valamint a növényi maradványokban is rengeteg lehetőség rejlik. Ahhoz azonban, hogy valóban felhasználhatók legyenek a takarmányozásban sok helyen a begyűjtésükre lenne szükség, és több esetben a melléktermékek további feldolgozására.

Fotó: MMG diagram

A kutatók olyan innovatív megoldások megtalálására törekednek, amelyekkel felszabadíthatóak lehetnének ezek az erőforrások a takarmányozáshoz, de a kormányzati politika és ösztönzők felgyorsíthatják a folyamatot. A kutatók szerint nagy ebben a lehetőség az energiaválság és az ukrajnai háború, valamint az emelkedő élelmiszerárak okán. Ez mindenképpen az egyik lehetőség, amellyel haszonállatokat etethetünk, hogy több élelem álljon az emberek rendelkezésére.

A körforgásosság – ha az élelmiszertermelést ciklusnak tekintjük, nem pedig lineáris erőforrás-kimerülési folyamatnak – új fogalomnak tűnhet, de az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) azzal érvel, hogy a valóságban visszavezet bennünket a gyökereinkhez.

A szervezet az ipar számára készült körforgásos takarmányról szóló jelentésében azt állítja, hogy a háziállatok a történelem során túléltek azon az „ételmaradékon”, amelyet az emberek nem fogyasztottak el.

Az állattenyésztők általában szívesen alkalmaznak minden olyan takarmány-összetevőt, amely biztonságos, hatékony és olcsó, ezért a FEFAC azzal érvel, hogy a körforgásos takarmányrendszerek elterjedésének fokozása olyan tényezőtől függ, mint a hozzáférhetőség.

Fotó: MMG diagram

A FEFAC azonban megjegyzi, hogy

bizonyos esetekben a szabályozási korlátozások megakadályozzák, hogy az állattenyésztők hozzáférjenek az egyébként megfelelő takarmányokhoz.

Például a húst tartalmazó vegyes hulladékok nem juthatnak vissza az élelmiszerláncba, bár a rovarok, algák és más mikroorganizmusok szerepet játszhatnak abban, hogy ezeket a termékeket biztonságossá tegyék.

Fotó: Pixabay
A körforgásos takarmány-összetevők használatának másik jelentős kihívása az ellátás szabálytalansága, valamint a más iparágak erőforrásaiért folyó verseny. Az egyik terület, amely jelentős hatással van a piacra, a bioüzemanyag-termelés gyors növekedése.

Szakértők szerint a nagyobb akadály a körforgásos takarmány-összetevők elfogadása előtt a pontos, nyomon követhető környezeti adatok hiánya.

Ezek az összetevők számos potenciális előnnyel járnak, mint például az élelmiszer-pazarlás csökkentése, a víz visszanyerése, valamint a kisebb általános környezeti lábnyom. A FEFAC tanulmánya szerint a fogyasztók környezettudatosságának növekedésével egy fenntarthatóbb takarmánytermék felárat számíthatna fel, ha számszerűsítve lennének a pozitív tulajdonságai.

A helyzet javítására irányuló erőfeszítések már folyamatban vannak, beleértve az IFEEDER és a WWF együttműködését is, amely a továbbfejlesztett körforgásosság és környezeti mutatókat úgy kívánja bemutatni a fogyasztóknak, hogy lássák hogyan is nézhet ki egy valóban fenntartható élelmiszer-rendszer. Szakértők szerint, ha a fogyasztók megértenék, hogy az állattenyésztés milyen módon tehet jót a környezetnek, megalapozottabb döntéseket hozhatnak arról, hogy az állati termékek hogyan illeszkednek az egészséges étrendbe.

Az ipar válaszai a takarmányozás fenntarthatóságának növeléséről itt olvasható.

Forrás: 
Nature/fefac.eu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Állattenyésztés 2023/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.

Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Idén is megrendezik a TeSzedd! hulladékgyűjtő akciót, amelyre már jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Bárány hatosikrek születtek az Egyesült Királyságban

Különleges eseménynek lehetett tanúja egy ifjú gazda a walesi Meirionnydd megyében, amikor az általa gondozott egyik anyajuh hat egészséges báránynak adott életet.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Tizennégy tonna fogható méretű pontyot telepítettek

Csaknem 14 tonna háromnyaras, fogható méretű pontyot telepített Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vizeibe a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az elmúlt héten - közölte a társaság közleményben a közösségi oldalán.

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.