Back to top

Növényorvos a közterületen - a rügypattanással ébrednek a kártevők is

A rügypattanással, tehát a táplálék megjelenésével párhuzamosan ébrednek fel téli álmukból a kéregrepedésekben, az ágvillákon a rovarok és az atkák. Néhány faj a rügypikkelyek alatt telel át, most szabaddá válik az út előttük, kijöhetnek a téli búvóhelyükről. Ekkor csíphetjük el a lemosópermetezéssel a rügypikkelyek alól kibújókat és a kéregrepedésekből a zöld levélkék felé vándorló éhes kártevőket is.

A gombák közül a platánon az apio­gnomónia vagy a rózsa csillagpenésze (diplokarponos betegsége) a lehullott leveleken, a fás részeken vagy a rózsahajtásokon telel át. Ezek a kórokozók akár teljes lombhullást is okozhatnak. Az enyhülő időjárással és a csapadékkal ezek is beindulhatnak és keresik a fertőzésre alkalmas zöld levélkéket.

Ahol elmaradt az őszi lombgyűjtés, ott még mindig pótolhatjuk, majd a rezes lemosópermetezést javaslom. A réztartalmú gombaölők a baktériumok ellen is engedélyezettek.

A tavaszi lemosás nem váltja ki a nyári kezeléseket, de megalapozza a fák egészségét. A korábbi évek fertőzései, kártételei alapján dönthetünk arról, hogy tavasszal kezeljük-e a hársat, a juhart, a berkenyét, a díszcseresznyét, az akácot az áttelelő atkák és a levéltetvek ellen, a rózsát a levéltetvek és a csillagpenész, a platánt a platán-csipkéspoloska és az apiognomónia, a szivarfát a levéltetvek és az eperfa-pajzstetű, a tölgyet a tölgy- csipkéspoloska miatt.

Azoknál a vadgesztenyéknél is lépni kell, amelyeknél nagy gondot okoznak a rügypikkelyek alatt áttelelő atkafajok. Egyes években a pókhálósmolyok is tarrágást okozhatnak például kecskerágón, zselnicemeggyen vagy galagonyán.

A fotókon látható platán és díszcseresznye fejlettsége eltérő. Általában vegyes faállományú parkokban, utcákban dolgoznak a kertészek. Meg kell találni azt az időpontot, amikor egy menetben lehet permetezni. A Széchenyi téren én már elkezdeném.

Az olajtartalmú rovarölő szerekkel a rovarok, atkák számát gyéríthetjük. A Vektafid A engedélyezett közterületre. Az egyre nagyobb gondot okozó lisztharmatok elleni kezelésekkel inkább megvárnám a kisleveles állapotot. Lisztharmat ellen kéntartalmú kontakt és felszívódó gombaölők is rendelkeznek közterületi engedéllyel.

Aggasztó hír, hogy az egyetlen réztartalmú gombaölő szer, a Champ DP engedélyének érvényessége 2023. május 31-én lejár.

Lehet, hogy már korábban el kell búcsúznunk tőle, mert az ún. figyelmeztető H mondatok jelenleg folyó felülvizsgálása során a réztartalmúak nagy része az I. kategóriába sorolódik át. Ezzel automatikusan kikerülnek a közterületi kategóriából. Amint lezárulnak a vizsgálatok, azonnal kérni kellene valamelyik, a II. vagy a III. kategóriában maradt rezes gombaölő engedélyének a kiterjesztését arra, hogy közterületen is használni lehessen. Nyáron is nagy szükség van a réztartalmú készítményekre.

Tényleg megjött a tavasz! Az egyik Prunus-faj már virágzik a platán és a díszcseresznye mellett.

Az érzékeny virágszirmokat megperzselnénk a tömény lemosó permetlével. Kár lenne értük! A kipattant levelű fákat, bokrokat is kerülje ki a permetezőgép.

Nyáron pótolhatjuk az elmaradt tavaszi lemosást.

Zsigó György
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Többmillió hal pusztult el egy ausztráliai folyóban

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt többmillió hal pusztult el az ausztráliai Darling folyóban, Új-Dél-Wales államban - számolt be róla a BBC brit közszolgálati média hírportálján szombaton.

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.