Back to top

Alakulóban a Magyar Precíziós Állattartásért Egyesület

Még ebben a hónapban hivatalosan is megalakul az az egyesület, amely a precíziós állattartás népszerűsítését és hazai elterjesztését tartja legfontosabb feladatának. Az egyesület szervezését elsősorban kutatók, egyetemi szakemberek indították, de azzal a céllal, hogy minél több állattartó a tagja legyen és használja szolgáltatásaikat.

A fejőrobot az egyik legismertebb PLF-technológia
A fejőrobot az egyik legismertebb PLF-technológia
Fotó: Csatlós Norbert
„Az egyesület létrehozásának ötlete régóta többünk fejében motoszkált, részben azért, mert a precíziós gazdálkodás fogalmát a növénytermesztési ágazat használja, emiatt nem jut kellő figyelem a PLF (Precision Livestock Farming) megoldásokra – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Pajor Gábor állatorvos-adatelemző és informatikus, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet állattenyésztési kutatásvezetője, az egyesület egyik szervezője. – A fejlett országokban már jó ideje külön társaságokba és szervezetekbe tömörülnek a precíziós állattartók és tenyésztők, ezért úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy mi is így tegyünk. Hisszük, hogy

ha kellő figyelmet és képviseletet kapnak a hazai PLF-megoldások, akkor azok elterjedése a hazai mezőgazdaságban is gyorsabb lesz.”

A megalakuló egyesület célja a precíziós állattartás és tenyésztés lehetőségeinek terjesztése, a precíziós megoldások kutatóinak, fejlesztőinek, gyártóinak, kereskedőinek és felhasználóinak összekapcsolása annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges állati eredetű élelmiszer kerüljön a fogyasztókhoz, miközben a termelés figyelembe veszi az állatok jóllétét, biztosítja a Föld természeti erőforrásainak és biodiverzitásának megőrzését, a fenntartható és élhető környezetet.

Az alapítók között mások mellett megtaláljuk a MATE és az ELTE kutatóit, akik azt tervezik, hogy az egyesület szakértőként tevékenykedik majd az ágazatban; igyekszik a kutatási eredményeket mielőbb a termelés szolgálatába állítani, hogy a hazai állattenyésztésben a tapasztalat és a megérzés mellett a gazdálkodók az adatokra alapozva hozzák meg döntéseiket.

A fejőrobot gyűjtötte adatok alapul szolgálnak például a takarmányadagok megállapításához
A fejőrobot gyűjtötte adatok alapul szolgálnak például a takarmányadagok megállapításához
Fotó: Csatlós Norbert

„Ezeket az adatokat ma is használhatnák a gazdálkodók, hisz a termelésük során számos olyan eszközzel dolgoznak, amelyek képesek adatokat generálni. Csak ahelyett, hogy információkat nyernének ki ezekből az adatokból, sajnos sok esetben »kidobják« azokat. Ezen is változtatni akarunk”

– mondja Pajor Gábor.

Az egyesület kiadványokkal, oktatással, szaktanácsokkal segítené a gazdálkodókat, de konkrét esetekben szakvéleményt is adnak majd, legyen szó akár a takarmány-összetételről, a tejház működéséről, a trágyakezelésről vagy bármi más, az állattartással összefüggő kérdésről, problémáról. Emellett olyan adatbázisokat kívánnak felépíteni, amelyekből statisztikai adatszolgáltatással segíthetik az ágazati szereplőket. A megalakulás előtt álló egyesület tervei szerint bekapcsolódik a hasonló nemzetközi szakmai szervezeti munkába, és olyan kapocs kíván lenni a hazai állattartásban, amely összekapcsolja a kutatási és termelési folyamatokat, a feldolgozási, kereskedelmi és fogyasztói csoportokat.

A fejőrobottal speciális fejési igények is kiszolgálhatól
A fejőrobottal speciális fejési igények is kiszolgálhatól
Fotó: Csatlós Norbert

„Hiszünk abban, hogy a precíziós állattartási megoldások segítik és támogatják azokat az erőfeszítéseket, amelyek révén megfelelő mennyiségű és minőségű állati eredetű élelmiszerekkel látható el az emberiség, a Föld természeti erőforrásainak megőrzésével. A természetes környezettel való harmonikus együttélés a feltétele az élhető Föld hosszú távú biztosításának. A precíziós megoldások lehetővé teszik, hogy sokkal részletesebb és pontosabb képet kapjunk az állatokról, környezetükről és a gazdálkodás természetre gyakorolt hatásáról. Az így nyert adatok feldolgozásával gazdaságosabban, kisebb, de sokkal több tényezőt figyelembe vevő beavatkozással állítható elő az emberi szükségleteknek megfelelő olyan állati élelmiszer, amely megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges […]” – áll a megalakulás előtt álló egyesület hitvallásában.

Az informális egyesület hivatalos e-mail címmel még nem rendelkezik, de várják az érdeklődők kérdéseit, javaslatait a hungarianplf@gmail.com ideiglenes levelezési címükre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.

Villanypásztor legelőre és kiskertbe is

A Déli Farm Kft. a hobbiállattartóktól a legnagyobb mezőgazdasági termelőkig mindenkinek kínál egyénre, gazdaságra szabott megoldásokat. Csak a haszonállat tartáshoz kapcsolódó termékeik is több, mint tízezret számlálnak, de ez nem meglepő, hisz állatfajonként is több eltérő tartástechnológia létezik.

A látogatók előtt született tevecsikó a Szegedi Vadasparkban

Április elején igazi különlegességben lehetett része a Szegedi Vadaspark látogatóinak, élőben követhették nyomon egy tevecsikó születését, a kis csődör azóta megerősödött, szépen beilleszkedett a felnőttek közé - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató szerdán az MTI-t.

Természetes megoldások bolhák ellen

A bolhák igazán bosszantó kis teremtmények, parazita módjára élősködnek, betegségeket terjesztenek, rendkívül irritáló nyáluk egyeseknél kellemetlenül viszkető, hólyagos kiütéseket okoz. Mit lehet felhozni mentségükre? Semmit.