Back to top

31. Magyar Innovációs Nagydíj

Az immár 31. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj díjazottjai és további résztvevői kiváló példái annak, hogy a kitartó kutatófejlesztő munka eredménye a megfelelő piaci ismeretekkel és elkötelezettséggel párosulva meghozhatja azt az eredményt, amely nélkül nincs gazdasági siker.

Fotó: Agrárminisztérium

Az elmúlt években a hazai kutatás-fejlesztési ráfordítások abszolút értékben és GDP-arányosan is dinamikusan nőttek – mondta köszöntőjében Csák János kulturális és innovációs miniszter. Magyarország 2021-ben korábban soha nem látott összeget, 907 milliárd forintot, azaz a bruttó hazai össztermék 1,65 százalékát költötte kutatásfejlesztésre, amely az eddig valaha mért legmagasabb érték. Ahhoz, hogy Magyarország felzárkózzon Európa jelentős innovátor nemzetei közé, nem elegendő csupán ezen ráfordítások növelése. A mi dolgunk, hogy az eredményekre, a hasznosításra helyezzük a hangsúlyt. Hazánk gazdasága akkor lesz versenyképesebb, ha az itthon létrehozott kutatás-fejlesztési eredmények ténylegesen hasznosulnak is – úgy gazdasági, mint társadalmi értelemben.

A zsűri úgy döntött, hogy a 2022. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a Mediso Kft. részesült, az ultramagas térerejű PET/MRI termékcsalád kifejlesztéséért.

A zsűri az egyes innovációs díjakat felajánló intézmények képviselőinek véleményét figyelembe véve, odaítélte a további innovációs díjakat is:

Az eseményen Farkas Sándor, miniszterhelyettes Agrár Innovációs Díjat adott át az AgroVIR Kft.-nek, amely vállalkozás 2008-as alapítása óta elkötelezett az agrárium digitalizációja mellett.
Az eseményen Farkas Sándor, miniszterhelyettes Agrár Innovációs Díjat adott át az AgroVIR Kft.-nek, amely vállalkozás 2008-as alapítása óta elkötelezett az agrárium digitalizációja mellett.
Fotó: Agrárminisztérium

  • Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2022. évi Agrár Innovációs Díjban az AgroVIR Kft. részesült az AgroVIR 4 Connect digitális szolgáltatáscsomagért.

Az innovációs alapgondolat, hogy az AgroVIR Global rendszerbe a szántóföldön történt eseményeket, munkaműveleteket, kijuttatásokat, felhasznált gépi és emberi erőforrások adatait ne manuálisan rögzítsék a rendszerbe, hanem az esemény megtörténtekor azok automatikusan érkezzenek. A beérkező adatokat az AgroVIR 4 Connect speciális felületein csak validálni kelljen, ezzel energiát és erőforrást spórolva, valamint ezzel kiküszöbölve az emberi, adminisztrációs hibákat. Az adatérkeztetés az AgroVIR Connect szolgáltatásával tud megvalósulni, ami a gépek saját adatkapcsolatát jelenti, vagyis azt, hogy mindenféle eszköz beépítése nélkül, a gépet nem változtatva a gép adatot szolgáltat. Ezt a kapcsolatot jelenti a Connect szolgáltatása. Jelenleg a fejlesztésekbe bevont és már teljeskörűen adatot szolgáltató szereplők: flotta rendszerek esetén: eflotta, icell, iTineris; munkagép adatgyűjtő rendszerek esetén: Ag Leader, Agrirouter; gépgyártók közül: John Deere, Claas, New Holland, Case, AGCO csoport.

  • A Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával kiírt 2022. évi Ipari Innovációs Díjban az AGM Beton Zrt. részesült 3 az előregyártott elemekből készített 1000-1500 m -es vasbeton víztoronyért.
  • A Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával kiírt 2022. évi Informatikai Innovációs Díjban a MÁV-START Zrt. és a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. részesült a START Europa - nemzetközi jegyértékesítési rendszer digitális átalakulásáért.
  • Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával kiírt 2022. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Karsai Holding Zrt. részesült a Karsai gyeprács kifejlesztéséért.
  • A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2022. évi Innovációs Díjában az AGM Beton Zrt. részesült 3 az előregyártott elemekből készített 1000-1500 m -es vasbeton víztoronyért.
  • A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Alapkutatástól a piacig” 2022. évi Innovációs Díjában a TargetEx Kft. részesült a fehérjeexpressziós és fehérjetisztítási platform fejlesztéséért.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében kiemelt elismerésben részesítette a Bábolna Tetra Kft.-t (Bábolna), Tojóhibridtenyésztéssel a világ élvonalában projektjét.

A FAOSTAT adatai szerint a világ tyúktojástermelése 2021-ben meghaladta a 86 millió tonnát. A növekvő termelési költségek ugyanakkor folyamatos nyomást helyeznek az étkezési tojást előállítókra, hogy minél gazdaságosabb hibridet fejlesszenek, azaz, a nevelési költségek egyre csökkenő arányt képviseljenek a megtermelt tojás önköltségéből. Erre két lehetőség nyílik: vagy előbbre kell hozni a tyúkok ivarérési idejét, rövidíteni kell a nevelési időt, vagy jelentős mértékben növelni kell az egy tyúkra jutó tojástermelést. Mivel az első tekintetében úgy tűnik, hogy a baromfinemesítés már minden biológiai tartalékot kihasznált, így a hangsúly egyre inkább afelé tolódott, hogy látványosan növelni kell a tojótyúkok perzisztenciáját, azaz a tojástermelési időszak hosszát. Ezt felismerve kezdte meg a társaság az ún. long-life tojóhibridek kinemesítését. A több mint 10 éve megkezdett tenyésztői munkának a létjogosultságát a 2022-es energiaválság, az energiahordozók soha nem látott drágulása, valamint az élet minden területének fokozott környezettudatosságra való felhívása újra igazolta. Az új nemesítésű, nyújtott perzisztenciára képes tojóhibridek nagy tömegben és intenzív termelési környezetben, a korábbiaknál fenntarthatóbb és gazdaságosabb módon képesek az egyik legtökéletesebb alapvető élelmiszer, az étkezési tojás előállítására. A több éves K+F munka eredményei a 2020. évben már jelentkeztek a partnereknél, amit a piacról összegyűjtött vevői termelési eredmények is alátámasztottak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Természeti tőkénk megóvása stratégiai kérdés

A természetvédelem területén és a természet védelméért dolgozó szakemberek mindannyiunkat megajándékoznak, eredményeikből mindannyian részesülünk. A tiszta víz, a jó levegő, a gazdag termőtalaj, a természetes élőhelyek által biztosított ökológiai szolgáltatások ugyanis közös kincseink - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Pro Natura díjak, a Pro Natura Emlékplakettek és a Miniszteri Elismerő Oklevelek átadóján.

„Tiszteld a törvényt, szeresd az állatot, becsüld meg vadásztársaidat.”

Láng Rudolf a vadászok lelkiismerete és bölcs tanítója, sőt a Nimród vadászújság „szent emberének” is nevezték, utalva ezzel arra a mércére, amelyet munkássága jelentett a tudás és a példaadás, illetve a vadászetika terén – mondta el az író emléktáblájának avató ünnepségén Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkár, szerdán, Vérteskozmán, ahol a vadászetika legnagyobb magyar képviselője született.

Az Agrárminisztérium a Brüsszelben tüntető magyar gazdák mellett áll az ukrán gabona importtilalom meghosszabbításáért

Az Agrárminisztérium is támogatja a magyar gazdaszervezetek, a NAK és a Magosz fellépését, akik Brüsszelben vonultak utcára kelet-európai gazdákkal karöltve az ukrán gabona importtilalmára vonatkozó intézkedések meghosszabbításának érdekében.

Természeti és kulturális értékeket őriznek a Bakonyi és Balaton-felvidéki erdők

A Bakonyerdő Zrt. természeti értékek tekintetében hazánk egyik legváltozatosabb és legértékesebb területén, három vármegyében, mintegy 63 000 hektáron végzi gazdálkodási tevékenységét a Bakony, a Balaton-felvidék és a Keszthelyi-hegység vonulatain. Az elmúlt 5 évben végzett erdőtelepítésekkel több, mint 150 hektár területtel növelték az ország erdővel borított területét.

A biológiai sokféleség nemzetközi napja

Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos a biológiai sokféleség megőrzése, éppen ezért tavaly a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtal közösen elindította az "Év tájfajtája és haszonállata" szemléletformáló kezdeményezést, ezzel is ráirányítva a figyelmet az egyedi és változatos genetikai értékeink megőrzésének fontosságára - hívta fel a figyelmet a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából kiadott közleményében az Agrárminisztérium.

Hatalmas lehetőségek kapujában a grúz-magyar agráregyüttműködés

Grúz partnerével tárgyalt Tbilisziben Nagy István agrárminiszter. A két tárcavezető együttműködési nyilatkozatot írt alá a vetőmagtermesztés, a borászat és a méztermelés területén.

A végéhez közelednek a tavaszi szántóföldi munkák Magyarországon

Jó ütemben folynak a tavaszi szántóföldi munkálatok, rövidesen végeznek a gazdák a vetéssel. A kedvező téli és tavaszi időjárásnak, valamint az utóbbi hetekben lehulló csapadéknak köszönhetően várhatóan az őszi vetésű növények jó termésátlagával számolhatnak a hazai gazdák.

Átadták a somogyvámosi Krisna-völgy járgányházát

A hagyomány, a megújulás, a fenntarthatóság és az önellátás a stratégiai jelentőségű kérdések a jövőnk szempontjából - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a somogyvámosi Krisna-völgy hagyományos járgányház átadóján, szombaton.