0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Íme a 2023-as év kedvenc kerttrendjei – Stílustippek az ország legnagyobb kerti életmód kiállításáról

Március 24-26. között a Budapest Aréna ad helyet a GardenExpónak, ahol több mint 130 kiállító és kertészeti szakértő segítségével bemutatkoznak az idei év legújabb kültéri kiegészítői, dekorációs és kertépítési trendjei. Az eseményen megismerhetjük a szezon népszerű növényápolási és kerti wellness élményeket adó újdonságait is.

A modern kert és balkon ma már multifunkciós, így a szabadtéri konyhától a meditációs, pihenő szigeten és wellness oázison át a zöldben való kertészkedésig minden szempontból otthonunk kitágított tereként tekintünk rá. A városi kertészkedés forradalma pedig megmutatta, milyen könnyen és gyorsan is csírázhat ki a személyes kerti boldogság, azaz a saját kertből származó zöldségek és gyümölcsök ízletesek, és védik a környezetet, ezért divatosabbak, mint valaha.

A GardenExpo háromnapos eseményén legyen szó a legmodernebb kültéri bútorokról, árnyékolókról, grillekről, tűzrakó helyekről, kültéri világításról, szaunákról és jakuzzikról, vagy épp öntözéstechnikáról, betekintést nyerhetünk és szakmai tanácsadást kaphatunk a 2023-as év legfrissebb kerti- és terasztrendjeiről.

Az év kültéri trendeket bemutató mottója bőségről árulkodik: Még több könnyedség, még több szín és még több elegancia. A legújabb előrejelzések alapján az időjárásálló bútorok, lámpák és kiegészítők immáron ugyanolyan kiváló minőségűek, mint a beltéri modellek, és elegánsabbak, mint valaha. Emellett ma már egyre többek számára nem idegen a klímabarát kerttervezés kifejezés, a zöldtetők, a praktikus kerti iroda vagy épp a saját vadon a küszöbön túl. A GardenExpo szakértői segítségével most összeállítottuk melyek a 2023-as év legnépszerűbb kertészeti trendjei.

TOP 10 KERTI ÉLETMÓDTREND

Trend 1. Buja növényzetet mindenhova!

Míg éveken át a letisztult vonalak, a szigorúan meghatározott kertterületek és a geometrikus formák voltak a divatban, idén ismét olyan kertek kerülnek előtérbe, amelyek nemcsak utánozzák a természetet, hanem egyre inkább hagyják, hogy a növények vegyék át az irányítást. A vidéki kertek természetes bája, bujasága idén nagy kedvenc lett a kertészek körében.

Trend 2. Kiegészítők merész színekkel

Legyen szó kerti székről, piknik tányérokról és poharakról idén a sok nyugtató zöld mellé még több vidámság és életkedv dukál. A kerti konyhai és dekorációs kiegészítők kínálatában a játékos mintájú székpárnák, a színes kaspók, és az izgalmas formavilágú multicolor kerámiák lesznek a jó hangulat megalapozói.

A karakteres kültéri miliő nagyszerűen feldobja még a kisebb városi erkélyek hangulatát is.

Trend 3. A kert az állatok élőhelye

A fenntarthatóság és a tudatosság jegyében akár gondosan elvetett, akár véletlenül termett – minden olyan növény, amely táplálékul vagy menedékül szolgál a méheknek, pillangóknak és más állatoknak, szívesen látott egy természetes kertben. Minél fajgazdagabb a kert növény- és állatvilága, annál jobb.

Trend 4. Szabadtéri étkező

Az elmúlt évek megmutatták, hogy kertjeinknek ma már széleskörű egyensúlyozásra van szükségük, hogy kielégítsék mindazokat az igényeket, amelyeket a küszöbünkön túl elhelyezkedő területhez társítunk, hisz egy kert vagy balkon ma már egy kiterjesztett élet-, szabadidő- és munkaterület. Így míg a korábbi években a szabadtéri kanapék és a társalgósarkok hozták ki a nappalit a friss levegőre, addig most az egyik legnépszerűbb kerti trend a szabadtéri étkező, amely a friss levegőn való társalgásra és könnyed együttlétre hív. A gyártók időjárásálló, elegáns asztalai és kárpitozott székei már olyan profik, hogy könnyedén ellopják a show-t beltéri bútoraink elől.

Trend 5. Zöld tetők és tetőkertek

A tetőn lévő zöld felület már majdnem olyan, mint egy igazi kert: legalább annyi öröm, de kevesebb munka. Megalkotása azonban nem egyszerű. Míg a zöldtetőket akár egy fa szerkezetű melléképület tetején is kialakíthatjuk, addig a tetőkerteket csak vasbeton vagy fém tetőszerkezetű épület képes hordani. Így a környezetbe illő, ökológiailag önfenntartó zöldtetőket a hétvégi házak, kerti épületek tetején is érdemes megvalósítani.

A tetőkertek inkább a város épített környezetébe kialakítva csempészik be a természetet.

Trend 6. Újrahasznosítás a kertben

Az eldobható műanyagnak többé nincs létjogosultsága egy természetes kertben. A meglévő cserepeket és magtálcákat újra felhasználjuk, az új beszerzések pedig főként biológiailag lebomló és tőzegmentes termékekből készülnek. Idén az újrahasznosításon és a környezetbarát kialakításon van a hangsúly, így az esővíz felfogásával éves szinten komoly összegeket lehet megspórolni, hiszen gyakorlatilag ingyen van, növényeink számára pedig ez a víz a legalkalmasabb a locsoláshoz, de még sok máshoz is felhasználható. A természetes kertben az időjárás mohán vagy rozsdán keresztüli nyomai is kifejezetten kívánatosak, hisz egy kis patina igazán hívogatóvá teszi a kertet.

Trend 7. Kerti tó

Sok ember nagy álma, hogy legyen egy tó a kertjében. Ne gondoljuk, hogy a tavak csak nagy kertekben alakíthatók ki, kisebb udvarokban is csodálatos kialakítások készülhetnek el! Akár egy régi csónak is felhasználható egy kisebb kerti tó alapjául.

A természetes hatás a sziklás, köves partvonalaktól és a szokatlan növények társításától lesz garantált.

A virágok és a színek minden területet különlegessé varázsolnak, így a tó köré is érdemes színes növényeket ültetni.

Trend 8. Legyen világosság: design ikonok a kertbe is

Ahol a fény van, én ott vagyok – e mottó alapján az elmúlt években egyre több hordozható LED- és napelemes lámpát láthatunk a kertekben és az erkélyeken. A vezeték nélküli fényforrások, amelyeket egyszerűen a fogantyújánál fogva megragadva vihetünk a beltérből a szabadba, egyre népszerűbbek, így több világhírű designcég is úgy döntött elindul a kerti világítás felé. Újratölthető asztali lámpákból idén nem lesz hiány!

Trend 9. Szárazságtűrő virágok és fűfélék

A természetes kert növényeinek nemcsak a lelkünket kell simogatniuk, hanem a változó éghajlatnak is ellen kell állniuk. Az éghajlatváltozás előrehaladtával egyre nagyobb a valószínűsége az aszályos időszakoknak, ezért érdemes egy-egy mediterrán növényt is beengedni kertjeinkbe, valamint ültetéskor a robusztusabb, őshonos vadvirágokra helyezi a hangsúlyt.

A virágzó levendula, az illatos verbéna és a kék ruta mediterrán hangulatot visz a kertbe, de az illatos csalánnak, a cickafarknak, az orbáncfűnek is bőven van helye.

Trend 10. Új anyagok és egy visszatérő

A múltban mindenféle kültéri anyagot láttunk jönni és menni. Néhányan kiállták az idő próbáját és megmaradtak, ilyen például az acél, a teakfa, a szintetikus rattan. Mivel a kültéri bútoroknak számos tulajdonságnak kell megfelelniük, mint például a robusztusság és az időjárásállóság, a kényelmes kárpitozott bútorok érzéki hatása néha elvész. Idén azonban egyre több olyan kültéri kanapé kerül a piacra, amelyek határozottan használhatók beltéren is, külsejüket és tapintásukat tekintve pedig alig különböznek a kárpitozott bútoroktól. Illetve az idei év nagy visszatérője az új formatervezésekben az alumínium. Ez az anyag rendkívül könnyű, időjárásálló, könnyen tisztítható és 100 százalékban újrahasznosítható, ami a fenntarthatóság szempontjából sem elhanyagolható.

A GardenExpón feltérképezhetjük a kerti életmód márkák legjavát, kipróbálhatjuk a legújabb termékeket és elmerülhetünk a friss kerti- és terasztrendekben. Az ingyenes tanácsadások alkalmával szakszerű válaszokat kaphatunk kertünk és teraszunk berendezéséhez, burkolat- és kerítéstervezéshez és kertészeti kérdésekben is, legyen szó, akár veteményesünkről, akár díszkertünkről. Az esemény idén is több nyereményjátékkal készül, a fődíjak között kerti garnitúra, Kamado grill és robotfűnyíró is található, ráadásul a belépőjegyek ára teljes értékében levásárolható az Oázis kertészetekben.

Legyen tele élettel a kert, irány 2023. március 24-26. között a Budapest Aréna! www.gardenexpo.hu

(X)

Forrás: GardenExpo