Back to top

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

A több mint hetvenéves NAGISZ Csoport a magyar mezőgazdaság meghatározó szereplőjeként jelen van a növénytermesztés, a keveréktakarmány-gyártás, a tej- és húskészítmények, valamint az építőipar piacán. Legfőbb termékeik a vágósertés, a húshibrid naposcsibe, a pulyka, napospipe és tenyésztojás, a keveréktakarmányok és premixek, valamint a különböző tej-, hús- és mirelit termékek, így az együttműködés főként ezeken a területeken lehetséges az agráregyetemmel.

01.jpg

Fotó: MATE

„Ma egy olyan agrárvállalkozás és egy olyan felsőoktatási intézmény képviseletében írunk alá együttműködési megállapodást, amelyek székhelyének neve szorosan, évtizedek alatt összefonódott az agráriummal. De ahogy a tizenhét cégből álló NAGISZ Csoport sem kizárólag Nádudvart jelenti, úgy a MATE agrártudományi erőcentruma sem csak Gödöllőt, hiszen az egyetem oktató- és kutatóhelyei mindenütt megtalálhatók az országban. Ily módon a most megkötött együttműködés a teljes magyar agráriumra pozitív hatást fog gyakorolni” – mutatott rá Dr. Gyuricza Csaba rektor a stratégiai együttműködés ünnepélyes aláírási eseményén Nádudvaron.

A most kötött megállapodás részeként a NAGISZ Zrt. többek között gyakorlati és kutatási helyszínt biztosít a jövőbeli agrárszakemberek oktatásához,

továbbá támogatja munkavállalóit a MATE által szervezett szakirányú továbbképzéseken, posztgraduális képzéseken való részvételben és népszerűsíti azokat partnerei körében. Emellett a felek közös duális képzések létrehozására is törekedni fognak a fent említett területeken.

02.jpg

Fotó: MATE

Benedek Fülöp, az igazgatóság elnöke az együttműködés kapcsán kiemelte, hogy csak a legjobb szellemi felkészültséggel és annak gyakorlati alkalmazását biztosítani tudó szakemberekkel lehet boldogulni és a teljes magyar mezőgazdaságot modernizálni. A mindennapi munka során ugyanis a világ legjobb üzemeivel kell versenyezni, oktatásban, tudományban, technológiában és főleg a végrehajtásban, a produkált eredményekben és a hatékonyságban. Olyan bázist kell tehát Nádudvar térségében kialakítani, ami nemcsak a helyiek, de általánosan a magyar agrárium tekintetében is az élvonalat képviselik.

„A növénytermesztésben és az állattenyésztésben is rendkívül fontos hívószavak a precíziós gazdálkodás, a digitalizáció, az automatizálás, a robotika, az adatgyűjtés és az ezeken alapuló döntéshozatal.

A NAGISZ Csoport elmúlt években megvalósított beruházásai és jövőben tervezett fejlesztései is mind ezek köré összpontosítanak. A kollégák gyakorlati tapasztalatai és a legmodernebb technológiai színvonallal létrehozott épületegyüttesek tehát mind kiválóan alkalmasak arra, hogy megfelelő gyakorlati hátteret biztosítsanak ahhoz a magas színvonalú elméleti tudáshoz, amit Magyarország legnagyobb agrár-felsősoktatási intézménye képvisel” – tette hozzá Kovács Herman vezérigazgató.

Forrás: 
MATE közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kína népességcsökkenése a dollár megerősödését eredményezte

A magyar élelmiszer-termelés kihívásairól és lehetőségeiről rendezett konferenciát a Gazdálkodás agrárökonómiai tudományos folyóirat szerkesztőbizottsága május 25-én, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Az évente megrendezett tematikus konferencia célja, hogy támogassa a hazai agrárgazdaság elméleti és gyakorlati témáiról, kérdéseiről szóló, minőségében színvonalas publikációkat.

Medvecukor helyett glicirrizint az édesgyökérből!

Magyar termesztés- és gyártástechnológiára alapozva hoz létre egy magyar-üzbég vegyesvállalat édesgyökér-feldolgozó üzemet Üzbegisztánban. A lassan befejezéshez közeledő projektben három magyar vállalkozás érdekelt, a technológiát pedig a MATE kutatói szállítják.

Hogyan ne okozzon fejtörést az e-permetezési napló?

2023. január 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót. A gazdálkodók tapasztalatai szerint ez akár napi több óra adminisztrációt is jelenthet, így sokan igyekeztek a kitöltést a növényorvosokra testálni, holott az nem az ő dolguk. Erre jelenthet megoldást a napokban piacra került applikáció.

Már a józanabb oldal hangja is hallható az európai állattenyésztésről

A hazai állattenyésztők számára továbbra is biztonságot jelentenek az állami és európai uniós támogatások, számíthatnak a kormány segítségére, de a háború hatásai, az energia-, alapanyag- és takarmányárak volatilitása, a piaci folyamatok kiszámíthatatlansága miatt fontos, hogy mindenkinek legyen egyéni kockázatkezelési stratégiája.

750 rászoruló család részesül a MATE palántaadományából

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 15.000 paradicsom-, paprika-, tök- és uborkapalántát nevelt karitatív célra az idei esztendőben.

Inspiráló tehetségnap a vadgazdálkodási és természetvédelmi hallgatók számára

Hogyan segíthet a TDK a munkaerőpiacon? Milyen sikerek és nehézségek adódnak a tudományos kutatás és a publikálás különböző szakaszaiban? Miért érdemes már az egyetemi képzés első évében vagy akár már középiskolában csatlakozni egy tudományos kutatóműhelyhez?

Különleges csokoládészobrokat adományozott a MATE a Bethesda Gyermekkórház kis betegeinek

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete egyedülálló csokoládészobrokat adományozott a Bethesda Gyermekkórháznak, melyeket 14 óra alatt készítettek el a csokoládé-artisztika kurzus hallgatói.

Konferencia szarvasmarhatartóknak

Digitális evolúció címmel rendezett konferenciát a Cargill Takarmány Zrt., ahol a hazánkban bevezetés alatt álló Dairy Enteligen tejelőmarha-telepeken alkalmazható döntéstámogató rendszert mutatták be.

Hogyan segít a drón a talajművelés maximalizálásában? - A precíziós gazdálkodás bevezetése 3.

Az RTK tulajdonképpen nem más, mint hogy a táblákról egy drónnal fotókat készítenek és aztán ebből olyan térképek készülnek, amelyek használatával a gazdálkodó egészen a tábla széléig tudja művelni a területeit.

Ínycsiklandó sárgadinnyéket tanulmányoztak a MATE-n

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.