0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Alvás, stressz, kortizol…és a gyógynövények, amelyek segíthetnek

A jó alváshoz számos tényező optimális együttállása kell. A jó ágy sokszor nem elég. Az sem baj, ha sötét van, és ha nem valamilyen problémán kattog az agyunk. Nézzük az összefüggéseket…

Miért nem csörög már az ébresztőóránk?

A mellékvese által termelt kortizol ébreszt fel minket (legalábbis normális esetben) minden reggel. Neki köszönhető, hogy energikusan pattanunk ki az ágyból, lelkesen öltjük magunkra kedvenc ruháinkat, és rögtön készen állunk megvalósítani a napi terveinket. Olyan kerek ez a történet, olyan idilli. Miért érezzük mégis legtöbben, hogy nem életszerű? Talán mert kótyagos fejjel ébredünk és alig bírunk elvánszorogni a kávéfőzőnkig, ami komótosan kicsepegteti magából az élet (barna) vizét. Már olyan régóta van ez így, hogy már teljesen elfogadtuk. Elfelejtettük, hogy lehet másképpen is, hogy az a túl tökéletesnek tűnő állapot igaz is lehet. Gyerekként még természetesnek vettük, legalábbis mielőtt összekutyultunk mindent.

Hogyan romlott el?

Az adrenalin mellett a kortizol biztosítja az energiát, hogy mentsük az irhánkat, vagy harcoljunk, amikor veszélyhelyzetben vagyunk. Hatására „emberfeletti” tettekre lehetünk képesek. Ami persze időnként jó, de nem minden nap, mert az nagyon kimerítő a mellékvese számára.

Mégis manapság legtöbbünkkel ez történik. Miért, hiszen általában nem vagyunk közvetlen életveszélyben? Valóban, de a testünk talán mégsem értene teljesen egyet velünk. És jobb, ha megszokjuk, hogy mindig neki van igaza.

Azt már nyilvánvalóan tudjuk a kortizollal kapcsolatban, hogy stresszes helyzetekben termelődik, azt szintén, hogy jelenünkben rengeteg stresszforrás vesz minket körül.

Őseinknek is megvoltak a maguk stresszes helyzeteik, amelyek inkább biológiai és fiziológiai szükségleteikkel voltak kapcsolatosak: elmenekülés egy vadállat elől, a táplálék megszerzése, védekezés a hideg ellen. Ezzel szemben a ma emberének felfoghatatlanul sok kevésbé valóságosnak látszó stresszel kell szembenéznie: hitelek törlesztése; pénzhiány, annak ellenére, hogy végkimerülésig dolgozunk; lélekölő munka, kibírhatatlan kollégák, túlórázás, állandó megfeleléskényszer, párkapcsolati problémák, lámpaláz, idegtépő várakozások, rohanás mindenhova, határidők betartása, beteg családtag ápolása, aggodalom az élelemhiány miatt, túl sok zaj, hőmérsékleti hatások, természetellenes fények, kényelmetlen ágy, kialvatlanság, veszekedés és még hosszan sorolhatnánk. Már annyi a feszültség a napjainkban, hogy egyesekben már nem is tudatosul, hogy mi történik bennük.

Ha elszabadul a pokol

Mivel a testünk és az elménk számára elképesztően sokféle dolog tud stresszes lenni, mint ahogy azt a fenti lista is pedzegette, kijelenthető, hogy mindenkinek az életében vannak stresszorok. Különbözőek, de jelen vannak. Ezért a kortizolszintünk úgy fest, mintha az egész nap folyamán hullámvasúton utazna. Az élénkebb időszakokban vagy mi doppingoljuk magunkat kávéval, energiaitallal esetleg egy kis édességgel, vagy valamilyen feszült helyzet ugrasztja meg a kortizolszintünket. A közbülső időben pedig ott vannak a hiánytünetek: fáradtság, enerváltság, beszűkültség, kótyagosság, koncentrációs zavarok.

Optimális esetben reggel egy hatalmas adag kortizoladaggal kezdhetnénk a napot, ami kitartana addig, ameddig kell, és csak szépen, fokozatosan csökkenne, hogy estére teret engedjen a testnek a megnyugvásra, ellazulásra. Ritkán zajlik így a napunk, ugye?

Csökkenteni és csökkenteni

mit tehetünk, hogy visszazökkenjünk a rendes kerékvágásba? A legjobb az lenne, ha csökkenteni tudnánk a minket érő stresszt, de ez a mai világban irreális célkitűzés lenne. Ezért inkább arra kell törekednünk, hogy jobban tudjuk kezelni azokat. Kitűnő feszültségkezelő gyakorlatok közül választhatunk, amelyek segítenek megbirkózni az élet bármely területén jelentkező stresszes helyzetekkel. Igyekezzünk tiszteletben tartani a természet rendjét, a nappal az aktivitás, míg az éjjel a pihenés ideje. Ha így teszünk, rögvest egy másik pontot is kipipálhatunk, mert meneszthetjük a serkentőszereket.

Számos gyógynövény támogatja a szervezetet a stresszes körülmények elviselésében, érdemes ezek közül egy hozzánk illőt keresni. És végül több figyelmet szentelni a megfelelő C- vitamin bevitelre.

Ha a mellékvesénket túlterheltük, az a kortizollöketek megjelenésének zavarodottságát okozza, tehát előfordulhat, hogy reggel hullafáradtnak érezzük magunkat, majd délután- estefelé felélénkülünk, vagy ellenkezőleg reggel ezerrel pörgünk, de már kora délután leeresztünk.

A gyógynövények között is találunk számos olyat, amitől jobban alhatunk, mert pélsául csökkentik a belső feszültséget. Remek növényi gyógyszerek kaphatók orbáncfűből, macskagyökérből, melyek nyugtató hatásúak. Jól oldja a stresszt a levendula. A komló illata kifejezetten altató hatású, ezért ennek terméséből kis álompárnákat is szoktak készíteni. De a keleti adaptogén gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk, mely csoport nevéből is kitűnik: segítenek bennünket a környezetünkben fellépő stressztényezőkkel szemben adaptálódni, hozzászokni-elviselni ezeket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu