Back to top

Mennyi halfaj él Magyarországon?

Ezt a látszólag egyszerű kérdést sem könnyű megválaszolni, mert még az sem biztos, hogy amit mi halnak gondolunk, azt a szakemberek is a Magyarországon „elfogadott” kategóriába sorolják, vagyis halfaj, és hiteles bizonyíték van arról, hogy itt él.

Aki természetes vízben horgászik, annak fel kell ismernie, vajon a kifogott halfaj, "fogható-e", és nem esik időbeli és/vagy méretkorlátozás alá
Aki természetes vízben horgászik, annak fel kell ismernie, vajon a kifogott halfaj, "fogható-e", és nem esik időbeli és/vagy méretkorlátozás alá
Fotó: Csatlós Norbert
Már az sem egyértelmű, hogy mit is nevezünk halfajnak. A kiadás előtt álló Magyar Halkönyv szerzőgárdája szerint, a tudomány jelenlegi állása szerint

  • az önálló fajként elfogadott halak, mint amilyen az aranyhal,
  • az úgynevezett fajkomplex szemlélettel elfogadott halak (fenékjáró küllő, kismárna, törpecsík),
  • az ingolák,
  • valamint a „befogadott” hibrid, a csíkos sügér, aminek az „alkotó” fajai önálló fajként nem élnek Magyarországon

tekintendők hazánkban olyan halfajnak, amelynek jelenlétét elismerik. Vagyis ezen halfajoknak az elmúlt 50 évben természetes vízben egynél több alkalommal bizonyíthatóan előkerült élő példányuk; vagy ismert állományuk legalább egy vízterületen több éve előfordul (ez lehet termálvizes víztér is); illetve egyes horgászvizekbe folyamatosan telepítik (pl. afrikai harcsa).

Nem horgászható/halászható halfajunk, a széles kárász
Nem horgászható/halászható halfajunk, a széles kárász
Fotó: Wikimedia Commons

A hazai halfajok felméréséhez a horgászok is hozzájárulhatnak, hisz a szakemberek folyamatosan várják a hiteles adatokat. Ezek lehetnek olyan, bárki által készített fotók, amelyek a halfaj egyértelmű azonosítására alkalmasak, de hiteles, dokumentált horgász- vagy halászfogások is.

Ezen elméleti háttér alapján a Magyar Halkönyv 2023. március 1-jén 97 magyarországi halfajt tart számon: 91 halfajt, 3 fajkomplexet, 1 „befogadott” hibridet és 2 ingolafajt. Ezen fajok közül 8 fokozottan védett, 20 pedig védett státuszú.

Nem horgászható/halászható halfajunk, a kecsege
Nem horgászható/halászható halfajunk, a kecsege
Fotó: Wikimedia Commons

Őshonos, halgazdálkodási jelentőséggel bíró halfajunk 27 van, ezek közül 24-et ki lehet fogni, viszont 3 faj, a kecsege, a széles kárász és a vágó durbics nem horgászható/halászható faj. A horgászható 24 halfaj közül többet (15+1) fogási tilalmi időszakkal és méretkorlátozással rendeleti úton védünk.

Az őshonos halaink mellett vizeinkben „rendszeresen előfordul” 23 idegenhonos, köztük 7 inváziós és 6 spontán jövevényfaj is.

Nem horgászható/halászható halfajunk, a vágó durbincs
Nem horgászható/halászható halfajunk, a vágó durbincs
Fotó: Wikimedia Commons

A MA-HAL a MATE és a MOHOSZ szakmai javaslatait elfogadva a 8 standard telepítési célú halfaj mellett még 12+1 fajt tart célszerűnek telepítéshez tenyészteni, köztük olyanokat is, amelyeket tilos kifogni (2 faj). A szakemberek az egyes tokféléket, valamint az idegenhonos amurt és pisztrángsügért korlátozott hasznosításra ajánlják a horgászvizek, halastavak üzemeltetőinek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csakis friss pisztrángból lehet füstölt halat készíteni

Magyarország egyetlen pisztrángfüstölője a bükki Szalajka-völgyben található. Itt, a szilvásváradi Sáfrány Pisztrángban egyedi technológiával készül hazánk legfinomabb füstölt-sült pisztrángja. Pisztrángról, tenyésztésről, vendéglátásról kérdezte Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője Sáfrány László pisztrángfüstölő tulajdonost.

Hasznot húzni a haszontalanból

A világon szinte mindenhol találhatunk már inváziós fajokat. Ezek olyan élőlények, melyek eredeti élőhelyüktől távol számukra megfelelő körülmények közé kerültek, és a helyi ökológiai rendszereket tönkre téve korlátlanul képesek terjedni. Azonban ezekből a fajokból is hasznot lehet húzni.

Ezüstérmes pontyóriás akadt a horogra Fonyódon

Rekordlistás ponty akadt horogra a Balatonnál a napokban.

8 étel az egészségesebb, boldogabb agyért

Egyre nagyobb számban fordulnak elő mentális egészségügyi problémák, pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy az étkezésünk létfontosságú összetevője lehet annak, hogy jobban érezzük magunkat.

Mitől függ az állatok élethossza? A hüllők nem mutatják az öregedés jeleit...

Az állatok várható élettartama teljesen különböző, pont úgy, mint az embereké. Hiszen a rovarok, halak, hüllők, madarak, vagy emlősök között is vannak hosszabb, illetve rövidebb ideig élő állatok, ráadásul ez még nem csak fajonként hanem egyedenként is változó. Mitől függ akkor vajon, hogy egy állat hány évig él?

A 10 legjobb élelmiszer(csoport) az egészség megőrzéséért

Az egészséges táplálkozás egyik alapelve, a változatosság és a mértékletesség. Az ucsfhealth.org szakemberei összeszedték a tíz legfontosabb élelmiszert, amiben biztosan van némi szubjektív hatás is, ám a lista elgondolkodtató. Az első például a víz...

Dr. Almási István: A nagy halász

„Orvosként dolgozom Szekszárdon. A természetfotózás mellett vadászok, horgászok, gombászok és sok időt töltök madármegfigyeléssel is. Abban a szerencsében volt részem, hogy gyermekkoromat – immár több mint fél évszázada – a Mecsek lankái között tölthettem. Ez a környezet ideális volt arra, hogy kiélhessem a természet megismerése iránti vágyamat.”

Kell-e nekünk a lápi póc?

Kell, bár halászlét nem fogunk a fokozottan védett halból főzni. Már csak azért sem, mert vagy egy kosárnyi kellene belőle a bográcsba, az meg darabonként 100, más források szerint 250 ezer forintért kissé drága mulatság lenne.

A naptej megakadályozza a D-vitamin termelést?

Ha rendszeres bekenjük magunkat naptejjel, mielőtt kimegyünk a házból, a fényvédő megakadályozza, hogy a bőrünk elegendő D-vitamint termeljen? Hogy juthatunk elegendő mennyiségű D-vitaminhoz?

Nemcsak a kutyákra vonatkozik - Etikus akváriumi haltartás

Az etikus hobbiállattartás nemcsak azt jelenti, hogy kutyánkat, macskánkat tartjuk és etetjük a szükségleteinek megfelelően. Ugyenez igaz más fajokra, így a díszhalakra is.