0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Díjazták a hallgatók tudományos munkáját – 36. OTDK Agrártudományi Szekció

„Van ami örök, a TDK örök!” Intenzív két napon vannak túl a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Agrártudományi Szekcióján résztvevői, melynek megkoronázására, vagyis az ünnepélyes eredményhirdetésre április 6-án a kaposvári Csiky Gergely Színházban került sor.
„Aki jelen van mindenki nyertes!”

fogalmazott ünnepi köszöntőjében Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a záróünnepségen. Azért nyertesek mindannyian, mert olyan többlettudásra tettek szert azzal, hogy a Tudományos Diákkörön részt vettek, ami kortársaik fölé emeli a résztvevőket és a szakmai életüket meghatározó előnnyel kezdik, továbbá egy közösség részévé válnak, amiből később is profitálni tudnak. Magas színvonalú előadásokkal teli, sikeres és jó hangulatú rendezvénynek értékelte az idei OTDK-t a rektor.

„Nem csak a jövő az itt megjelent résztvevőké, hanem már a jelen is, és a következő évtizedeket is ők fogják írni”

hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba, majd Dr. Szendrő Péter szavaival élve zárta ünnepi beszédét a nehézségek ellenére „van ami örök, a TDK örök!”

Dr. Szendrő Péter rektor emeritus  a „ mestereket és tanítványaikat, az egykori és a mostani TDK-zókat egy nagy családnak nevezte, melyre vigyázni kell. Övék a jelen, a jövő, de a múlt is, ami felelősség. Az idei OTDK-n valódi tudományos munka zajlott, és a TDK nemcsak örök, hanem az egész Kárpát-medencét átíveli ” – mondta az OTDT örökös elnöke.

Dr. Weiszburg Tamás az OTDT elnöke két gondolatot osztott meg, az egyik a résztvevő hallgatóknak szólt,

azzal mérlegeljék magukat, hogy mit szerettek volna megmutatni és azt sikerült-e, ha sikerült, akkor teljesítették, amit saját magunk elé kitűztek, az, hogy ezzel a teljesítménnyel milyen helyezést értek el, az már nem rajtuk múlik.

A következőkben köszönetet mondott a házigazdáknak, a MATE rektorának, kiemelten a Kaposvári Campusnak és a szervezésben résztvevő dolgozóinak. Az OTDT elnöke megosztotta a jelenlévőkkel, hogy Dr. Sütő Zoltán és Dr. Pénzes Béla az idei OTDK-n vettek részt utoljára felelős vezetőként, de a jövőben sem távolodnak el tőle és ünnepélyesen megköszönte több évtizedes munkájukat. 

A fiatalok pontosan tudják, óriási lehetőségek rejlenek az agráriumban, a mezőgazdaság a jövőnk egyik kulcságazata

– jelentette ki ünnepi beszédében Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető kiemelte, az agrártudomány ma olyan komplex rendszer, amely nem pusztán a növénytermesztés, állattenyésztés, kertészet, állategészségügy, növényegészségügy, élelmiszertermelés témakörét öleli fel, hanem olyan tudományterületekkel bővült, mint az agrárinformatika, biotechnológia, genetika, agrobotanika, élelmiszerbiztonság, környezetgazdálkodás. Ugyanakkor fontos a mezőgazdasági termelés generációs megújítása is, a termelők modern, XXI. századi tudással való ellátása is, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberek dolgozzanak, hangsúlyozta. A minisztérium tudatosan foglalkozik az agrárium generációs megújulásának ösztönzésével. Egyre több fiatalt vonz az agrárium, ami jól látszik a felvételi adatokból is. Az idei évben több mint 40 százalékkal többen jelentkeztek a MATE képzéseire, tette hozzá.
Nagy István kitért arra is, hogy mindig több tudással fog bírni az új nemzedék, melynek az a feladata, hogy megtalálja a jó válaszokat az agrárium előtt álló kihívásokra.

Mindannak a tudásnak, amelyet fiatalok a felsőoktatásban magukba szívnak, mindig lesz helye és értéke

– szögezte le. Az OTDK kapcsán elmondta, ez a rendezvénysorozat igazi közösségalkotó erő, a hazai tudományos utánpótlás egyik fellegvárra, a fejlődés igazi motorja, amely gazdagabbá tesz mindannyiunkat.

A záróünnepség a köszöntők után a tagozati eredmények kihirdetésével folytatódott.

Kiadónk a Magyar Mezőgazdaság Kft. különdíjat ajánlott fel az Állattenyésztéstan A szekciójának első helyezettje részére, aki Pető Lilla.

Lilla két munkával is indult a szekcióban az egyik a Zárttéri alternatív tartásban elhelyezett különböző genotípusú tojótyúkok fészkelési szokásainak vizsgálata videórendszer segítségével és a másik a Nem konvencionális út tapasztalatai bizonyos tenyésztéstörténeti dilemmák eldöntéséhez című munkája. A Magyar Mezőgazdaság Kft. különdíja mellett a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága Reménység-kitűzőjét is kiérdemelte.

Kiadón nevében szívből gratulálnunk minden résztvevőnek és témavezetőnek a 36. OTDK Agrártudományi Szekcióján bemutatott tudományos munkájukhoz!

A díjazott, illetve helyezést elért hallgatók névsorát részletesen az alábbi linken találják:

https://uni-mate.hu/otdk2023agrar-eredmenyek
 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu