0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Extra bírság locsolásért

Nagy összegű pénzbírságra ítélt a bíróság egy ausztrál gazdálkodót, mert a megengedettnél jóval több vizet vételezett a kutakból locsolásra. Az ítélet nagy port kavart az ausztrál gazdálkodók között.

Az ausztráliai Griffith környékén (Új-Dél-Wales) gazdálkodó Dean Salvestrónak hatalmas bírságot kell fizetnie, mert meg akarta menteni a földjeit az aszálytól. A föld- és környezetvédelmi bíróság összesen 156 000 dollárra bírságolta. Az ügyben most hirdették ki az ítéletet.

A gazdálkodót a Natural Resources Access Regulatory Authority (Természeti Erőforrásokhoz való  Hozzáférést Szabályozó Hatóság) azzal vádolta, hogy az előírt határértéket meghaladóan szivattyúzta ki a vizet a kútjaiból, az egyik kutat pedig  engedély nélkül használta.

Az adatok szerint  a gazda, hogy megmentse termését a 2017 és 2020 között pusztító aszálytól, 7.352.000 köbméterrel több vizet vett ki a megengedettnél.

Salvestro 12 000 hektáron gazdálkodik, ahol szőlőt, gyapotot, búzát, repcét, árpát és kukoricát termeszt. Ez egy kis családi farm ausztrál mércével mérve. A Salvestro család már egy évszázada gazdálkodik ott. A gazda a bíróságon azzal érvelt, hogy nem tudta végig nézni, ahogy a sok munka kárba vész, és ahogy a szárazság az összeomlás szélére sodorja a gazdaságát.

A hatóság szerint viszont a víz felelőtlen túlhasználatával veszélyeztette a környezetet, ezért a bíróságon feljelentette a gazdát többek között azzal a céllal, hogy az ítélet és a büntetés elrettentse a gazdákat a vízhasználat túllépésétől. A precedens értékű  per és az ítélet nagy visszhangot keltett egész Ausztráliában, amely évek óta aszállyal küzd.

A gazdálkodó bűnösnek vallotta magát a vádakban, és 156 000 ausztrál dollár pénzbírsággal sújtották, emellett 60 000 dolláros bírósági költséget is saját zsebből kell kifizetnie.

A természeti erőforrásokhoz való hozzáférést szabályozó hatóság a perben arra is kötelezte a gazdálkodót, hogy fedezze az ítélet médiában való közzétételének költségeit is, ami elrettentésül szolgál a többi gazdálkodó számára a hasonló visszaélésektől.

A perben a védőügyvéd azzal érvelt, hogy Salvestrót nem alantas indítékok vezérelték – nem kapzsiságból és nyereségvágyból szegte meg a szabályokat, hanem azért, hogy megmentse a farmot és családja megélhetését.

Forrás: farmer.pl