0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Öntöztek és piknikeztek

Intelligens és takarékos öntözési rendszerekkel, valamint különböző öntözési megoldásokkal ismerkedhettek meg a gazdák a Bauer Hungária Kft. által szervezett "Öntözős pikniken" . A szakmai nap programját előadás sorozat és terepszemlével egybekötött gépbemutató gazdagította.

Sikeres szakmai napot és partnertalálkozót szervezett a Bauer Hungaria Kft. A hartai Duna-parton megrendezett „Öntözős Piknik” -re az ország minden pontjáról érkeztek érdeklődők. Hegedűs Attila a Bauer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a fokozódó szárazság egyre nagyobb kihívást jelent minden évben, amelyre jó megoldást kínálhatnak az intelligens és takarékos öntözési rendszerek.

A különböző öntözési megoldások megismerésén túl azonban fontos az is, hogy a gazdálkodók naprakész és széleskörű információkkal rendelkezzenek, például a tervezési kérdésekkel vagy éppen az öntözési közösségek tapasztalataival kapcsolatban.

Ezt szem előtt tartva a szakmai eseményt tartalmas előadássorozat kísérte.

Szikszai Tamás Agro-Harta Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy a cég története immár 55 éves múltra tekint vissza. A termény nagykereskedelemmel gabonafélék, ipari növények, szántóföldi zöldség növények termelésével és szemes termények tárolásával foglalkozó társaság székhelye Hartán található, de Dunapataj, Dunatetétlen, Solt, Akasztó települések határában is gazdálkodnak.

A területek egy részén már a hetvenes évek eleje óta öntözéses gazdálkodást folytatnak, és az országban az elsők között alakították meg és ismertették el a hartai öntözési közösséget.

A társaság jelenleg 1100 hektárra érvényes üzemeltetési engedéllyel rendelkezik és körülbelül egymillió köbméter öntözővíz kivételére van lehetőségük. Az öntözővizet egyrészt közvetlenül a Dunából nyerik, másrészt a 48 csatornakilométer hosszú fűzvölgyi öntözőfőcsatornán keresztül vételezik. Emlékeztetett, a tavalyi aszályos időjárás mellett minden öntözéses kapacitásukat igénybe vették,

a búza, árpa, repce mellett még a napraforgót is öntözték, ám mindez megtérült, így a rendkívüli körülmények ellenére az Agro-Harta Zrt. közepesen jó évet zárt. 

Az előadások során Germán Tibor a GAT-AQUA Kft.-től a tervezői alapkérdéseket foglalta össze, Szigeti Tamás a kalocsai öntözési közösség saját tapasztalatairól számolt be, Szólláth Tibor Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezet-fenntarthatóságért felelős országos alelnöke a vízgazdálkodás aktuális lehetőségeiről és kihívásairól szólt.

A szakmai tanácskozást követően az érdeklődők terepszemlével egybekötött gépbemutatón vehettek részt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu