Back to top

Ivóvíz cserebere pont indul Ukrajnába a Hulladékmentes Tisza program keretében

A Hulladékmentes Tisza programot a Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság hozta létre a The Coca-Cola Foundation – a The Coca-Cola Company globális alapítványának támogatásával 2019-ben a folyó műanyaghulladéktól való megtisztításának céljával. A projekt legújabb eredménye Budapesten is megtekinthető lesz júniusban: a víztisztító és közösségi célokat ellátó konténer Kárpátalján nyeri majd el végső funkcióját.

A tisztálkodási és közösségi funkciókat is ellátó Ivóvíz cserebere pont (angol nevén SWAP – safe water access point) legfontosabb célja, hogy megfelelő minőségű ivóvizet biztosítson a folyókból olyan helyeken, ahol ezt a közműszolgáltatás nem teszi lehetővé.

szallitasra_keszen_csepelen.jpg

A szállításra kész konténer a Fővárosi Vízművek csepeli telepén
A szállításra kész konténer a Fővárosi Vízművek csepeli telepén
Fotó: PET Kupa

Háromoldalú összefogásnak köszönhetően tisztul a Tisza vize

A Hulladékmentes Tisza program keretében a Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Coca-Cola Magyarország a The Coca-Cola Company globális alapítványának a támogatásával (The Coca-Cola Foundation) évek óta együtt dolgoznak a Tisza és mellékfolyóinak ökológiai védelmén és a folyó megtisztításán. 2019 óta önkéntesek, köztük a Coca-Cola Magyarország munkatársainak segítségével több mint 100 tonna hulladéktól szabadították meg a folyót, ezen kívül hozzájárultak a kárpátaljai hulladékgazdálkodás kiépítéséhez.

ujrahasznositott_anyagokbol_keszult_3.jpg

A konténer megépítésénél főként újrahasznosított anyagokat használtak
A konténer megépítésénél főként újrahasznosított anyagokat használtak
Fotó: PET Kupa

„Számos technológiai fejlesztés is hozzájárult a Hulladékmentes Tisza program sikeréhez: így a hulladék útjának hatékonyabb feltérképezését segíti a GPS alapú nyomkövetés, amelynek köszönhetően feltárható a műanyagszennyezés útja és mértéke a folyón.

A Kiskörei Vízlépcső szomszédságában építettük fel első Folyómentő Központunkat, ahol a folyami hulladékot válogatjuk szét majd készítjük elő újrahasznosításra. Utóbbi egyik jeles példája a folyami műanyagból épített Plasztikkajak”

– hangsúlyozta Gyalai-Korpos Miklós, a PET Kupa projektkoordinátora.

Az italgyártó vállalat alapítványa – a Hulladékmentes Tisza program keretében 2019 óta támogatja a PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesületet. „A folyó megtisztításán immár negyedik éve dolgozunk. A Coca-Cola Magyarország mintegy 200 munkatársa, eddig 6 alkalommal csatlakozott önkéntesként a programhoz, 2019 óta több mint 100 tonna hulladéktól szabadítva meg a Tiszát és környezetét” – mondta Szalóky Tóth Judit, a cég vállalati kapcsolatok, kommunikációs és fenntarthatósági vezetője.

Ivóvíz cserebere pont a megfelelő minőségű ivóvízért, a folyókból

Európában, de világszerte is újdonságnak számít az Ivóvíz cserebere pont, amely a technológiai újításokat a közösségi funkciókkal ötvözi. A konténer lelkét adó berendezés egy víztisztító készülék, amely ivóvíz tisztaságú vizet képes szolgáltatni természetes élővizekből, folyókból. A víztisztító berendezés tavaly szeptemberben, egy folyótisztító program keretében mutatkozott be a Tisza-tónál, ahol többen megkóstolhatták a Tisza ivóvíz tisztaságú vizét.

A folyók tisztaságának megóvása érdekében az új konténer műanyag- és újrahasznosítható hulladék átvételi pontként fog üzemelni, aminek nagy jelentősége van az olyan térségekben, ahol a szelektív hulladékgyűjtés és szemétszállítás nem érhető el.

Ukrajnában, a Tisza forrásánál rengeteg műanyag hulladék kerül a folyó vizébe a közműszolgáltatások hiánya miatt. A konténer erre a kihívásra ad választ, emellett szemléletformáló szerepet tölt be, hiszen felhívja a figyelmet vizeink szennyezettségére.

Tisztálkodási szolgáltatások és közösségi tér funkció

Az Ivóvíz cserebere pont közösségi funkciókat is ellát azáltal, hogy a konténerben megtalálhatók olyan eszközök – például zuhanyzó, konyhasarok és mosógép –, amelyek a tiszta víz mindennapi használatát segítik és amelyeket a rászorulók többen, együttesen vehetnek igénybe.

A konténer, – amelynek megépítésénél főként újrahasznosított anyagokat használtak –, valamint a Budapest Hydro Kft. által fejlesztett víztisztító berendezés júniustól, előre egyeztetett időpontokban a szakmai közönség és az érdeklődők számára látogatható lesz,

a fejlesztés szakmai partnere, a Fővárosi Vízművek csepeli telepén. A szakmai bemutatókra a szervezők a kapcsolat@petkupa.hu címre várják a jelentkezéseket. Júliusban pedig a konténert Kárpátaljára szállítják, hogy iható vizet és tisztálkodási helyet biztosítson a helyi lakosság számára.

Ivóvíz cserebere pont készül a Hulladékmentes Tiszáért

 

Forrás: 
Tiszai PET Kupa Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átadták a Szentkirályi Magyarország Kft. új PET-palackozó gyártósorát

Előző pénteken adták át a Szentkirályi Magyarország Kft. új, nagy teljesítményű, PET-palackozó gyártósorát, a 2,8 milliárd forint értékű beruházás a vállalat ötéves fejlesztési programjának első ütemében épült meg.

Az EU meghosszabbította az Ukrajnából származó gabona importjának korlátozását

Az Európai Unió szeptember közepéig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonafélék - a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag - behozatalára vonatkozó korlátozást - jelentette be az Európai Bizottság hétfő este.

Rekordösszeg az agrárium fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások kifizetéséhez kapcsolódóan a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton, Balkányban, egy gazdafórumon.

Gazdag állat és növényvilággal vár „Somogy zöld szíve”

Páratlan szépségű, terjedelmes méretű erdők ölelésében található „Somogy zöld szíve”, Kaszó. A KASZÓ Zrt. Somogy megye dél-nyugati részén mintegy 15.000 hektáros egybefüggő állami erdőt kezel, valamint csaknem 24.000 hektáros vadászterületen gazdálkodik. Az elmúlt években 41 hektár erdőt telepítettek és 765 hektárnyit újítottak fel.

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

Műanyag újrahasznosítás kamerával?

A műanyagok hatékony újrahasznosítását segíti majd az a speciális kamera, ami felismeri az anyag összetételét.

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.

A fa a 21. század építőanyaga

Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos eseményen június elején a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói körüljárják a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit.