Back to top

Kozma Ferenc Díj 2023

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége 2014-ben Kozma Ferenc Díjat alapított. A Kozma Ferenc emlékérmet 2023-ban dr. Németh Csaba részére ítélte oda.

Az emlékplakett bronzból készül, téglalap alakú. Egyik oldalán a mezőhegyesi lovarda falán található relief másolata (amely azt örökíti meg, mikor Ferenc József császár mezőhegyesi szemléjén kitünteti Kozma Ferencet), másik oldalán az elismerésben részesített neve és az adományozás évszáma vésett felirattal látható.

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége Tenyésztő Tanácsa a Kozma Ferenc emlékérmet 2023-ban dr. Németh Csaba részére ítélte oda.

Papp István a MLOSZ elnöke és dr. Németh Csaba
Papp István a MLOSZ elnöke és dr. Németh Csaba
Fotó: Csatlós Norbert

Dr. Németh Csaba közel 40 éven át a lótenyésztés-szervezés aktív vezetőjeként, az Agrárminisztérium háttérintézményének lótenyésztési osztályvezetőjeként, jelenleg pedig a Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete ügyvezetői funkciójában, az MLOSZ elnökségi tagjaként, továbbá a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökségi tagjaként nyugdíjasként szolgálja a magyar állattenyésztést.

A hazai állattenyésztés-szervezésben és a lótenyésztés szervezésében Dr. Németh Csaba vezetésével zajlott le a rendszerváltás, vezetésével kezdődött meg a korszerű országos lótenyésztésszervezési rendszer és szervezeteinek megalakítása, amelynek eredményeként a magyar lótenyésztés stabil alapokra került.

A hazai lófajták országos lótenyésztő egyesületeinek megalakítása az ő kezdeményezésére és a vezetésével történt meg, és nevéhez fűződik a Magyar Lótenyésztő és Lovassport Egyesületek Országos Szövetségének létrehozása, amelynek első alelnökévé választották.

A Szövetség keretében ő hozta létre a ma is működő Tenyésztési Irodát annak központi és területi egységeivel, amellyel az országos, egységes lónyilvántartás feladatának ellátását teremtette meg.

Dr. Németh Csaba a rendszerváltást követő állattenyésztési jogalkotás aktív részese volt, emellett a Ló Teljesítményvizsgálati Kódex, törzskönyvezési szabályzatok, lótenyésztési évkönyvek elkészítését vezette, kezdeményezésével hozzájárult a Magyar Állattenyésztők Szövetsége 1995. évi megalakuláshoz.

Díjazott kanca csikójával Hódmezővásárhelyen
Díjazott kanca csikójával Hódmezővásárhelyen
Fotó: Csatlós Norbert

Munkájának eredménye többek között a fedezőmének egységesített teljesítményvizsgálati rendszerének beindítása és fenntartása, a mesterséges termékenyítés módszerének terjesztése a hazai lótenyésztésben, továbbá az Országos Díjugrató Tenyészverseny rendszerének bevezetése és fenntartása. Az ő vezetésével került kidolgozásra az Európai Unióhoz történő csatlakozáshoz szükséges hazai lótenyésztés-szervezési eljárásrend, továbbá

életművének köszönhető a magyar lótenyésztés ma is működő, a törzskönyvezést és lóútlevél-kiadást támogató központi számítógépes nyilvántartásnak, az Országos Lótenyésztési Információs Rendszernek a megteremtése.

Dr. Németh Csaba címzetes egyetemi docens, közel húsz éve szinte folyamatosan oktat lótenyésztési, tenyésztésszervezési ismereteket a gödöllői egyetemen.

Építő munkáját a mai napig nem fejezte be: aktív részvételével, stratégiai iránymutatásával járul hozzá az MLOSZ legújabb, éppen bevezetésre került informatikai fejlesztéséhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Szeretjük az izgalmakat: struccfarm Kemenesszentpéteren

A könyvelőként végzett Nemes Fédra és a kőművesnek tanult Müller Gábor Kanadában töltötte húszas éveit. Kalandvágyból indultak útnak, de egy idő után már nagyon hiányzott a család, így 2001-ben hazatelepültek. Biztosak voltak benne, hogy farmot szeretnének, mivel Gábor vidéken nőtt fel és mindig szeretett volna saját állatokat.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.