0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 27.

Hogyan védhetjük meg a vadon élő állatokat a macskatámadásoktól?

Sokan gondoskodnak a kertjük madarainak téli etetéséről, vagy nyáron az itatásról, de kevés szó esik arról, hogy a kirepülő madárfiókák körül sok esik a mcsakák áldozatául. Tehetünk az ellen, hogy a kert uraként viselkedő macska levadássza ezeket!

Szélsebesen cseperednek a madárfiókák, a legelsők már ki is reppentek, és hamarosan még többen bátorodnak fel, hogy kipróbálják gyenge szárnyaikat, megtegyék első önálló felfedezőútjaikat. Sok énekesmadár utóda jóval azelőtt elhagyja a családi fészket, mielőtt biztonságosan képes lenne repülni. Ebben az időszakban nagyon kiszolgáltatottak, tapasztalatlanok és rengetegen a házi macskák karmai között szokta kilehelni a lelkét. Sok madár és más vadállat élhetne nagyobb biztonságban, ha jobban odafigyelnénk a házi macskákra.

A macskák, amikor éppen nem lustán heverésznek vagy cukin az ölünkbe telepednek, négy lábon járó, kíméletlen gyilkológépek. Akármilyen nehéz is elhinni róluk, a selymes bundájú, ölelgetni való cicusoknak vérükben van a vadászás, és legtöbbször nem is azért vadásznak, mert éhesek, hanem csak szórakozásból.

Temérdek elejtett állatkát visznek haza „ajándékba” a gazdinak, akinek az elpusztult madarak, nyuszicsemeték, vakondok, gyíkok, békák, veszélyeztetett rágcsálók láttán a szíve szakad meg. Ne csapjuk be magunkat azzal, hogy azt feltételezzük, hogy mivel a legfinomabb falatokkal látjuk el, így biztosan nem szorul rá. Szüksége nincs rá, de megteszi. Talán, hogy ne zaklassa fel a gazdi lelki világát, leggyakrabban nem mutatja be a zsákmányszerző útjainak eredményeit. A kijárós macskák bizony tesznek ilyesmit, mégha nem is kapunk tőlük „szeretetcsomagot.”. A macskák ragadozók, ezt el kell fogadni. A gond a tömeges elszaporodásukkal van. Ami világviszonylatban is hatalmas problémát jelent, mert többtucat állatfajt tüntettek el a föld színéről illetve sodortak a kihalás szélére. Világszerte évente sok- sok milliárd madarat és más apróságot ölnek meg.

Mit tegyünk, ha odavagyunk a macskákért, de szeretnénk elkerülni, hogy növekedjen az ártatlan áldozatok száma?

Tartsuk otthon

A legjobb, ha bent tartjuk a házban, lakásban, számukra is ez a lehetőség a legbiztonságosabb. Ha van megfelelő mozgásterük, eleget játszunk velük, akkor házikedvencként is kellemes és boldog életük lehet. Rövidebb időszakokra még azok a cicák is bezárhatók, amelyek egyébként szeretnek a szabadban garázdálkodni. Legalább a fiókák szempontjából legkritikusabb időszakra – májustól júliusig – legyünk tekintettel, és tartsuk napközben bezárva a macsekot. Azokra a macskákra, amelyek kijárnak, tegyünk apró csengettyűvel ellátott nyakörvet, vagy színpompás, madárvédelmi nyakörvet.

Egy tanulmány szerint a csilingelő használata 41 %- kal, míg a színes nyakörvek 87%-ban csökkentették a madáráldozatok számát. Telepíthetünk „láthatatlan kerítést” a kertbe, ami igaz ugyan egyszerre komolyabb beruházás, de mégis nagyon megéri, hiszen számtalan életet megmenthet.

Tegyünk gallért a fákra, póznákra

Ősszel tegyünk ki odúkat, illetve ellenőrizzük, hogy a meglevők biztonságosak- e. Távolítsuk el belőlük a lelakott fészket, ha találunk. Azon fák törzsére, amelyeken fészkelnek, vagy beleköltöztek a kihelyezett odúba, illetve az ezekkel szomszédosakra, amelyről át lehet ugrani, illesszünk szúrós ágakból, növényi részekből elrettentő gallért a ragadozók ellen.

Ivartalanítás

Ezzel a további felesleges szaporulat megelőzése a cél, amire minden macskatulajdonosnak gondolnia illik. Nagyon aranyosak a kiscicák, de gyorsan nőnek és borzasztó gyorsan szaporodnak. Egy idő után elfogynak a gazdijelöltek, és azokból az édes, puha gombolyagokból, akiket senki sem akar befogadni, hajléktalan, kóbor macska lesz, nem túl fényes kilátásokkal.

Örökbefogadás

Mégha nemes cselekedetnek is tűnik a kóbor macskák etetése, egyáltalán nem az. Ha valóban jót akarunk tenni velük, akkor fogadjuk örökbe rendesen, és vigyázzunk rájuk, vagy keressünk egy szervezetet, akik otthont találnak nekik.

Ezzel sokkal jobb minőségű és hosszabb életet adhatunk nekik. Míg egy kóbor macska átlagosan kb. két évet él, ezzel szemben egy benti jóval több mint egy évtizedig társunk lehet.

Csapdázás

Ha bejárnak a kertünkbe a környék kóbor macskái, beszerezhetünk egy élve elfogó ládacsapdát, amilyen van egyébként nyestekhez is. A fülöncsípett jószágot vigyük rögtön a macskamentőkhöz, akik tudják, mit kell tenniük, ivartalanítják, beoltják, féregtelenítik és keresnek neki egy felelősségteljes gazdit.

A házi macska a legtöbb helyen behurcolt faj. Sokfelé – például nálunk is – meglehetősen kevés természetes ellensége akad. Tetteikért, pusztításukért mi, emberek vagyunk a felelősek.

Adjunk esélyt az életre a valóban vadon élő állatoknak azzal, hogy jobban odafigyelünk a macskákra. Azzal, hogy segítjük a macskapopuláció kordában tartását, szorgalmazzuk a macskák gondoskodó gazdihoz kerülését, nemcsak a vadállatoknak kedvezünk, ez a macskákkal szemben is sokkal etikusabb.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu