Back to top

Repcevetőmag-piac a 2022-2023-as szezonban

A Kynetec Hungary Kft. (előzőleg Kleffmann és Partner Kft.) mezőgazdaságra szakosodott független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és növényvédőszer-piacot. Jelen összeállításunk megosztásával is szeretnénk megköszönni kutatásaink összes résztvevőjének, hogy a segítségünkre volt.

Tavaly őszi felmérésünkben 371 repcetermesztő gazdaság vett részt, amelyek összesen 44 334 hektáron termesztettek repcét, vagyis a kultúra hazai területének 24 százalékát művelték. Mintánk megyére és repceterületre nézve is reprezentatív volt.

Fotó: Csatlós Norbert

A repce virágzása idején már a következő repcevetéshez szokták értékesíteni a vetőmagot. Az elmúlt évek adatai alapján a következő két hónapban várhatóan az idén bevetni szándékozott repceterület több, mint háromnegyedére kiválasztják a termelők azt a hibridet vagy hibrideket, amiket vetni szeretnének, ami aktuálissá teszi az összeállításunkban megosztott információkat.

Cégünk becslése szerint 189 ezer hektár volt a repce tavaly őszi vetésterülete, ami 19 százalékos csökkenés a 2021 őszi vetéshez képest, és már akkor is kisebb területet vetettek be repcével, mint 2020-ban.

Egyes szerek kivonása, az átlagosnál gyengébb termésátlag és az időjárás kiszámíthatatlansága mind közrejátszanak benne, hogy fokozatosan csökken a repce vetésterülete.

Tavaly ősszel a Nyugat-Dunántúlon és az Észak-Alföldön (Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéken kívül Pestet is ide soroltuk) csökkent a vetésterület a leginkább. Az Észak-Alföldön több, mint 40 százalékkal csökkent a repce vetésterülete 2021 őszéhez képest.

A vetésterület csökkenésével együtt az a tendencia is felerősödött, hogy a kitartó termelők csökkentik a repce átlagos vetéssűrűségét, vetésnormáját. Csakhogy adataink alapján 2022 őszén megtört a vetőmagnorma csökkenésének a trendje. A 2023-as aratási évben a teljes területre vonatkoztatva átlagosan körülbelül 3,4 hektárra vetnek egy zsák hibrid repce vetőmagot a termelők, a vetésnorma átlaga 438 ezer mag hektáronként, egy zsák így átlagosan 0,29 hektárra elegendő. Adataink alapján úgy látszik, hogy a Clearfield® gyomirtási rendszerbe tartozó repcehibridek a vetésterület alig 3 százalékát teszik ki a 2023-as aratási évben, és évről évre csökken az arányuk. Az 1. ábrán láthatók a fémzárolt hibrid repce vetőmagra vonatkozó adatok.

A 2022 őszén vetett repcehibridek kora

A 2. ábra azt ábrázolja, hogy a vetett zsákok száma arányában a különböző korú repcék mekkora hányadát alkotják a piacnak. Tavaly ősszel összesen 55 ezer zsák repcét vetettek el a termelők (1,5 milliós kiszerelésben). A bevezetés évét nulladik évként számoljuk, vagyis amikor a Kynetec felmérésében először jelent meg egy repcehibrid. A tavaly vetett hibridek átlagos kora 3,7 év (ami megegyezik az előző évi átlaggal), tehát a repcevetőmagok körforgása gyorsabb, mint a kukorica- és napraforgóhibrideké. A legfeljebb négy éve forgalmazott hibridek alkotják a vetőmagpiac nagyobb hányadát.

Koncentrálódó piac

A területcsökkenés és a repcét termesztő gazdaságok számának a csökkenése miatt a termelők kevesebb hibridet vásárolnak és kevesebb cégtől.

2022 őszén a termelők a súlyozott adatok alapján átlagosan 1,61 nemesítő vagy forgalmazó cégtől vásároltak repcevetőmagot, és átlagosan 1,82 hibridet vetettek, választottak. Átlagban a nyugat-magyarországi régióban található megyékben (Győr, Vas, Zala) vetették a legtöbbféle hibridet a termelők. Ez a régió a vetésterület alapján szintén kiemelkedik a többi régió közül. További részletek a 3. ábrán láthatók.

Ezen a piacon is egy nagyon óvatos koncentráció megy végbe, amit mind a választott cégek, mind a vetett vetőmagok számának a csökkenése mutat, de nem elhanyagolható a területcsökkenés sem, mint befolyásoló tényező.

A 2022 őszén vetett repceterület 47 százalékán egy hibridet vetettek a gazdák, 24 százalékán pedig kettőt. Azok, akik két hibridet vetettek, az esetek háromnegyed részében két különböző cégtől vásárolták őket. A terület 18 százalékát művelik olyanok, akik három hibridet, 12 százalékát pedig olyanok, akik négy vagy annál is több hibridet vetettek ebben a szezonban.

Az utóbbi években a tíz legnagyobb zsákszámban értékesített hibrid a piac kétharmadát fedte le, tehát jelentős a koncentráció. A legnépszerűbb hibrid a felhasznált zsákok alapján az Umberto KWS volt, amit a DK Excited, valamint az LG Ambassador követtek.

A felmérésünkben résztvevő 371 gazdaság a nemesítő cégektől összesen 88 különböző kombinációban vásárolt vetőmagot, egy, két, három, négy vagy akár öt cégtől is választva hibrideket.

A top 10 kombinációból hétben egyetlen nemesítőtől választottak a lojális termelők, míg három kombinációban két cégtől vették a repcehibrideket. A top 10 kombináció a teljes repcevetőmag-piac összesen 58 százalékát tette ki zsák alapon, míg a top 11-20 kombináció a piac 13 százalékát fedte le. A további 68 kombináció a vetőmagpiac 29 százalékát adta a 2023-as aratási évben, igen elaprózódva.

Végezetül, ezúton is köszönjük a kutatásainkban résztvevő gazdáknak és szakembereknek, hogy válaszoltak kérdéseinkre, és 2023-ra is sikeres gazdálkodást, jó termést kívánunk nekik!

Puskás Péter
Kynetec Hungary Kft.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/18 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Európában a Pireneusi-félsziget kivételével kedvezőek a terméskilátások

Kedvezőek a terméskilátások Európában a Pireneusi-félsziget kivételével, ahol fokozódott az aszály, így tovább csökkentek a spanyol és portugál termés-előrejelzések a nyári növényekre, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik - írta májusi nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az innováció segítségével csökkenthető a parlagfű terjedése a földeken

A klímaváltozás negatív hatásaival nap mint nap szembesülnek a mezőgazdaság szereplői. Az elmúlt évek aszályos időjárása, a nagymértékű vízhiány nem kedvezett a hazai szántóföldi növénytermesztésnek és a kutatások azt jelzik, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet a gyomnövények további terjedésének és pollenszórásának is utat engedhet.

Olajos magvak piaci kilátásai

Magyarországon az utóbbi öt évben folyamatosan csökken a repce termőterülete, az idén körülbelül 180 ezer hektárról fogják betakarítani. A piaci helyzetet sok minden befolyásolja, leginkább az Európában várható bő termés, hosszú távon pedig a biodízel-termelés visszaszorulása.

Eső legyen, vagy folyjon a víz

Ünnepélyes keretek között adták át a Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepét, május közepén. A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházás a termelés biztonságát szolgálja.

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki te-endőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.

Illatokkal védték meg a termést az egerektől

A módszer humánusabb és környezetbarát alternatívát kínál mind a vetések, mind a betakarított termés védelmére a rágcsáló kártevőktől, ráadásul olcsóbb is lehet a mérgeknél.